Egy rossz mozdulat!

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!



30 éve ülök különféle íróasztalok mellett. 30 éve kb 10-12 féle sablonmozgást végzek. Megyek, leülök, felállok, írok a számítógépen, állok, néha emelek, leveszek egy poharat a szekrényből és ilyenek.

Ez a sablonos mozgáskészlet, amit naponta rendszeresen használok. Nem is tudtam, hogy mennyi mindenre képes még a test, mennyivel bővebb a mozgáskészlet, mennyivel többet tud.

És akkor egy „rossz” mozdulat és becsípődik a derekam, megfájdul a bokám, meghúzódik a hátam, begörcsöl a vádlim. Bizony berozsdásodtam, nyikorog a szerkezet, egyre óvatosabb vagyok, egyre szűkül a mozgástartomány, egyre kevesebb az esély arra, hogy elkezdjek valami testedzést. Amit nem használunk, az egyre gyengébb lesz, egyre kevésbé alkalmas arra, amire hivatott.

És ekkor bumm beütött a mozgáskészlet tréning. Utolsó esélyként elmentem, talán segít valamit a rettenetes mozgás-képességemen.

Először elmélet, hogy hogyan mozog a test, mire képes, milyen elsődleges és másodlagos funkciókkal bírnak az ízületek, mi az a testtudat térkép, és milyen lenne egy mozgás nézőpontjából ideális test.

Aztán jöttek a gyakorlatok. Rémesen egyszerűek, ízületről ízületre, a könnyebbtől a nehezebb felé haladva. Mindenből csak azt, ami megy, egy kicsit fokozva a terhelést.  Megértés arról, hogy miért fontos a rugalmas, jól karbantartott izomzat, hogyan védi a test saját magát a sérülésektől, hogyan lehet rozsda-mentesíteni az ízületeket, miért kell a teljes mozgáskészletet használni, és hogyan lehet ezt egyszerűen elérni.

A tréning végén azt éreztem, hogy olajozottabb lett a mozgásom. Kiengedtek feszült és görcsös pontok a testem különféle részein. Rájöttem, hogy képes vagyok helyesen mozogni. És azonnal össze is állítottam fejben egy 15 perces „mozgás programot”, amit naponta tudok a munkahelyemen, otthon, az autóban ülve csinálni. Időt, energiát és pénzt spóroltam meg, és boldog vagyok, hogy valamit teszek a testemért újra.

1 hét elteltével is szorgalmasan lenyomtam a napi 15 percet. Nem sok! Viszont 15 perccel több, mint korábban volt. Egyre jobban kiszélesedett a mozgástartomány, elmúlt a hátfájásom, 2 centivel „megnőttem”, a napi munka után nem rozsdás a csípőm, mikor felállok az asztalomtól,  guggolásnál nem recsegnek a térdeim, jobban alszok, az emésztésem még jobb lett, rugalmasabb lettem és sokkal magabiztosabb.

Ez a tréning örökre megváltoztatta a mozgásról alkotott elképzelésemet. Nem hetente 2-szer akarok járni 1-1 órát edzeni, hanem naponta átmozgatni a testet.

És láss csodát, 3 hét múlva komolyan elgondolkodtam azon, hogy ettől több is jól esne. Mert a testem készen állt arra, hogy elkezdjem terhelni.

Ma ott tartok, hogy minden nap 15 perc fix mozgás és hetente 4-szer 45 perc komolyabb terhelés. És mindezt otthon. Hatalmas eszközparkot szereztem be hozzá. Egy felcsavarható szőnyeg, egy 15 kilós gumiszalag és egy 4 kilós kettle-ball golyó. És semmi egyéb.

Végre megtaláltam azt, amit igazi mozgásnak nevezhetek, szívesen csinálom, nem kell óriási akaraterő hozzá, hanem jól esik, ha nem csinálnám hiányozna.

4 éve lefogytam 34 kilót! Most rendszeresen mozgok és örömet jelent! Mi jöhet még? Hát újabb 50 év egészségesen, energiával telve, boldogan!

Ha érdekelnek a tréning gyakorlatai, kattints ide!

MOZGÁSKÉSZLET DVD és Tréning videó

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket