Elmélkedés a vízivásról

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!



Elmélkedés a vízivásról, avagy ellentmondó állítások! Most kinek higgyünk?

A víz világnapja alkalmából újra előkerült a vízivás, vízfogyasztás kérdése. Ez egy világot érintő kérdés, amibe innen nehéz beleszólni. Az életmód szempontjából természetesen fontos, hogy tiszta vizet igyunk és a testünk kellően el legyen látva folyadékkal.

Az egyik nézet szerint igyunk sok vizet, mert erre van szükség. A másik szerint akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hiszen a test jelzi, hogy mire van szüksége. A harmadik, ha már szomjasak vagyunk, akkor késő, akkor már a szervezet bajban van.

Ha van még egyéb teória, akkor írd meg nekem azonnal!

Adnék néhány nézőpontot a fentiekhez.

Ha a szomjúság érzetnél már elkéstünk, akkor hogyan tudjuk ezt elkerülni? Például beosztjuk, hogy óránként iszunk, vagy a telefon figyelmeztet, hogy most kell magunkba dönteni vizet? Ez lássuk be nem életszerű! Lehet, hogy a szomjúságérzet egy vészcsengő, hogy gáz van? Nem hinném! Ez egy ösztön! Mint az éhségérzet!

Igyunk sok vizet? Mennyi a sok? 3-4 liter, vagy 2-3 liter, vagy mennyi? Ahány ember, annyiféle. Anyagcseregyorsaság, a vesék állapota, a táplálkozás minősége, az éghajlat, az időjárás mind hatással van a szervezet vízháztartására. A mennyiséget ezek figyelembe vételével kell kiszámolni, speciális és bonyolult matematikai egyenletekkel. Képzeld el, hogy betáplálod a súlyod, korod, napi hőmérsékletet, izzadási sebességedet, a tengerszinttől számított magasságot, a bevitt táplálékok víztartalmát és ilyeneket, majd egy számítógép kidobja, hogy ezek figyelembe vételével Önnek a mai napi vízszükséglete 2.816 liter víz. Ez egy baromság lenne és nem túl életszerű.

Annyit igyunk, amennyi jól esik. Na ez sörből például szép nagy mennyiség szokott lenni az emberek egy részénél. Vízből pedig sokszor keveset fogyaszt egy ember, még ha tudja is, hogy többet kellene. „De nem kívánom!”, „Elfelejtek inni!”, „Nincs szomjúság érzetem!” és tényleg alig iszik valamennyi vizet. Lehet, hogy önmagában ez sem ennyire egyszerű!

Akkor most mi az igazság?

Egy egészséges emberi szervezet, mely kifogástalanul működik, vagy legalább is a felé közelít, pontosan szabályozza, hogy miből, mikor mennyire van szüksége. A szomjúság egy jelzés, hogy inni kell! Ez egy ösztön. Működik is rendesen, ha a test jól van, egészséges.

Egy kutyának hiába mondanád, hogy igyon többet, vagy igyon többször. Pont annyit fog inni, amennyire szüksége van, és akkor, amikor a teste ezt jelzi.  Márpedig az emberi test működési szempontból (mint alkatrészek összessége) nagyon hasonló a többi élőlényhez. Táplálkozik, ürít, szaporodik, mozog és sorolhatnánk. (Persze nem vagyunk kutyák és nem a majmoktól származunk! Kivéve a nagy böhöm autóban vezetés közben telefonálót! Ő egy igazi majom!)

Ha a tested egészséges, akkor mindent jelez, amire szüksége van. Ha nem jelez, akkor vagy nincs szüksége éppen semmire, vagy nem egészséges.

Normális esetben az ember iszik, ha szomjas. És szomjas, ha szüksége van folyadékra. És tudja érzi, hogy mikor kell innia és mennyit, ha egészséges! Igyál annyit, amennyi szükséges, és ahhoz, hogy ez megfelelő mértékű legyen, csak egészség és a testi egyensúly szükséges.

A jó állapotban lévő test meg fogja követelni azt, amitől jól működik. Mindent jelez, amire szüksége van az egyensúly fenntartásához. Ennyire egyszerű ez a kérdés! És teljesen felesleges tudományágakat, kutatások végezni a tárgykörben. Gondold el, hogy egy afrikai busman naponta alig néhány deci vízzel éli az életét. Ja, és ebben minden vízzel kapcsolatos dolga benne foglaltatik. Neki aztán mondhatod, hogy igyon napi 3 litert. Annyit egy egész törzs együttesen sem iszik meg egy nap alatt. És élnek, boldogok! Ja nekik senki nem mondta, hogy sokat kell inni! Még jó is! Milyen stresszes lenne, ha rájönne, hogy keveset iszik! Inkább ne szóljunk neki!

Hogy a tested jelezzen, hogy akkor jelezzen, amikor tényleg szükséges, hogy azt jelezze, amit kell, nem kell mást tenned, mint SZERVIZELNI!

Egy apró lépés előtte:

Töltsd ki az életminőség tesztet és segítünk!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket