Az avokádó jótékony hatásai

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE! 

     


 

Az avokádó őshazája Mexikó. 

Innen hozták a spanyol hódítók Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. A trópusi fán termő gyümölcs a babérfélék családjába tartozik.
Több mint 400 avokádófajta ismert. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. A gyümölcshús színe is változó, a szelídzöldtől az erőssárgáig. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magja nagyobb, mint egy dió.

Az avokádó jótékony hatása

Az avokádó több mint 14000 élelmiszer alkotót tartalmaz. Fehérjedús, emellett gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A- és B-vitaminokban. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, vas, nátrium, valamint kalcium és magnézium.

Tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését.

Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok hús helyett is fogyaszthatják.

Magas rosttartalma segíti az emésztést.

Magjából szirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Az avokádó a legjobb lutein forrás. A lutein az avokádóban található a legnagyobb mennyiségben.

Magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a száradt bőrre. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Bizonyos országokban a nők védekezésképpen egyenesen a bőrükre és hajukra kenik a friss termés húsát.

A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, és megelőzheti a méhnyakrákot.

Az avokádó felhasználása
Legjobb nyersen fogyasztani, mert így megőrzi minden értékes tápanyagát. Húsa krémszerű, vajra kenhető. Hosszanti irányba érdemes megbontani, a magig félbevágni a gyümölcsöt, majd a két fél részt ellentétes irányba csavarni, óvatosan szétválasztani. Így a magot könnyedén ki lehet venni. A héját egy éles késsel, könnyen el lehet távolítani. Ha gyümölcs nem elég érett, vagyis kemény, akkor pár nap alatt szobahőmérsékleten megérik. Ha szeretnénk ezt felgyorsítani, akkor bugyoláljuk bele konyharuhába és tegyük zárt helyre. Így hamarabb 1-2 napon belül szépen megpuhul és használható lesz. 

Készíthető belőle szósz, mártás, vajkrém, de nagyon jó alapanyag salátákhoz is. Néhány országban jégkrémet is készítenek belőle.

Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek. Forrás: vitaminsziget.com

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás