Melyik hormonunk segíti a pihentető alvást?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!

Minőségi alvásról szóló cikkeket ITT olvashat!A nyugtató alvást egy bizonyos hormonunk segíti elő.

Melatonin.

Az alvási ciklust irányító hormon.

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős.

A melatonin legfontosabb szerepei:

A melatonin kritikus szerepet játszik az ébrenlét és az alvás ciklusainak szabályozásában. Emellett antioxidánsként is működik. 

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de álmatlanságban szenvedőknél, illetve idősebb embereknél általában kevesebb a szérum melatonin szintje. 

A melatonin a tobozmirigyben termelődik. Ez az agyban elhelyezkedő, aprócska mirigy. Működése nagyban függ a cirkadián ritmustól, vagyis attól, hogy mennyi fény jut el a tobozmirigyig. Mikor a fény áthalad a retinán, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, így következik be az ébredés. Mikor gyenge a fényhatás, az agy a melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet; ez felkészíti testünket az alvásra. Ebből következően a tobozmirigy sötétben a legaktívabb. 

A tobozmirigy a melatoninkiválasztás mellett más, belső elválasztású mirigyek működését is befolyásolja. A melatonin igen fontos szerepet játszik a test napi ritmusának szabályozásában, vagyis abban, hogy mikor alszunk el, mikor ébredünk fel, mennyire mélyen alszunk és mennyire tudjuk kipihenni magunkat. A melatonin emellett szabályozó hatással van a női szaporodásra és az öregedésre is. A melatoninnak antioxidáns hatásai is vannak, vagyis hozzájárul a szabadgyökök elleni küzdelemhez. 

Forrás:házipatika.com

Legyél felelős a saját testedért!

HASZÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A KULCS A HORMONOKHOZ KÖNYVRŐL!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás