Ásványianyag kisokos

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Azt elég jól tudjuk, hogy bizonyos ásványi anyagokra szüksége van a szervezetnek. A kálium, magnézium, kalcium közismertek. Ugyanakkor van egy sereg létfontosságú, melyekről alig tudunk valamit. 

Szelén, molibdén, króm, mangán, bór és társai... 

Íme az ásványianyag kisokos, hogy képben legyél!

 

BÓR

A bór a szervezet számára kiemelten fontos ásványi anyag. Jelentős szerepet játszik a csontritkulás, az ízületi kopás és gyulladás kialakulásának megelőzésében. Hozzájárul a szervezet megfelelő fejlődéséhez, valamint az egészség fenntartásához. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Bór alkalmazásával könnyedén megemelheted napi szükséges beviteled.

A bór fokozza a magnézium, kalcium, réz és D-vitamin hasznosulását, ezáltal támogatja a csontok, porcok és ízületek egészségét. Ösztönzi a megfelelő csontfejlődést, továbbá egyes ásványi anyagok anyagcsere aktivitását. Serkenti mind az ösztrogén, mind a tesztoszteron szintjét, így hozzájárul az optimális hormonszint eléréséhez és fenntartásához. Több kutatás is rávilágított az ásványi anyag memóriára, agyműködésre és kognitív teljesítményre gyakorolt pozitív hatására. A bór gyulladáscsökkentő hatású, továbbá gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban. Gyakran alkalmazzák egyes szívbetegségek, valamint daganatos megbetegedések esetén a kiegészítő terápia részeként.

Természetes forrásai közé tartoznak az egyes gyümölcsök, zöldségek, diófélék és hüvelyesek. Ennek ellenére sokaknak nehézséget okozhat a megfelelő mennyiség bevitele. A bór hiányállapota olyan tüneteket okozhat, mint a csontritkulás, ízületi gyulladások, a nemi hormonok egyensúlyának felborulása, idegi problémák, koncentrációs és memóriazavar. Fontos azonban, hogy a bór túlzott fogyasztása is járhat olyan mellékhatásokkal, mint a bőrgyulladás vagy gyakori émelygés. A kellő bórbevitel elérése érdekében érdemes külső forrásból gondoskodni pótlásáról. A NUION Bór segítségével fokozhatod napi szükségleted, folyékony formulájának köszönhetően pedig egyszerűen fogyasztható és adagolható.

CINK

A cink a szervezetünk sejtjeiben megtalálható, nélkülözhetetlen ásványi anyag. Olyan alap funkciók támogatásában vesz részt, mint a szervezet fejlődése, a növekedés és az emésztés. Legfontosabb szerepe azonban a sejteket körülvevő hártya, vagyis a sejtmembrán védelme. Befolyásolja továbbá a hormonrendszer megfelelő működését és a normál anyagcsere folyamatokat. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Cink alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted.

Mivel a cink jelen van a szervezet szöveteiben, ezért szerepe a sejtosztódás során kiemelten fontos. Védelmet nyújt a szabad gyökök és a gyulladások káros hatásaival szemben, segít az immunrendszer optimális állapotának fenntartásában. Szükséges a vírusok, baktériumok és fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek termeléséhez is. Kedvező hatást gyakorol a bőrre, elősegít a sebgyógyulást és a hámosodást. Szabályozza a hormontermelést, ezáltal hozzájárul a természetes tesztoszteron növekedéshez. A nem megfelelő cinkbevitel olyan hiánytüneteket okozhat, mint fáradtság, kimerültség, a teljesítőképesség csökkenése, étvágytalanság, elhúzódó sebgyógyulás. Előfordulhat a hormonrendszer egyensúlyának felborulása is. Gyermekek esetén a cinkhiány lassíthatja a növekedést, csökkentheti a szervezet ellenálló képességét és gyakoribbá válhatnak a vírusos megbetegedések.

A cink legfőbb forrásai a vörös húsok, de megtalálható még az olyan magas fehérjetartalmú ételekben is, mint a csicseriborsó, gomba és mandula. Bár bizonyos növényi élelmiszerekben is előfordul cink, pótlása mégis kiemelten fontos a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára. A NUION Cink biztosítja a napi szükségletet, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

JÓD

A jód a pajzsmirigy által termelt hormonok egyik alkotóeleme, így nélkülözhetetlen a megfelelő pajzsmirigyműködéshez. Létfontosságú ásványi anyag, amely az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is részt vesz.

A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Jód alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted.

A jód elsősorban az ivóvíz fogyasztása által kerül a szervezetbe. A lakosság jelentős része azonban jódszegény ivóvizet fogyaszt, ami hiányállapotot és negatív egészségügyi következményeket eredményezhet.

A jódhiány leggyakrabban előforduló tünetei közé tartozik a pajzsmirigy megnagyobbodás, a pajzsmirigy alulműködése és a testsúlynövekedés.

Emellett okozhatja a fizikai és mentális egészség romlását, a magzat, valamint a gyermek fejlődési rendellenességét. A jódbevitel során fokozottan érdemes figyelni a megfelelő mennyiség követésére, hiszen az alacsony jódfogyasztás mellett, a nyomelem túl nagy mennyiségű pótlása is kockázatos lehet. A fokozott jódbevitelt többnyire a nehéz fizikai munkát végző, a serdülő korú, a változókorú, valamint a terhes és szoptató személyeknek ajánlják. Ezzel szemben, autoimmun eredetű pajzsmirigyproblémák esetén a jód alkalmazása erősen ellenjavallt.

Természetes, jódban gazdag forrást jelentenek a tengeri élelmiszerek, a tej és a tojás. Pótlásának egyik leggyakoribb módja a jódozott só fogyasztása, a megfelelő mennyiséget azonban nehéz lehet csak egy forrás által elérni. A NUION Jód biztosítja a napi szükséglet 100%-át, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

KÁLIUM

A kálium egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyre a szervezetnek napi szinten szüksége van. A sejtek fontos alkotóelemét képezi, funkcióik betöltéséhez elengedhetetlen. Emellett, részt vesz több enzim–és hormonfolyamatban, támogatja a szívműködést és az idegrendszert. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Kálium alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted.

A kálium elősegíti a sejtek energiaellátását és tápanyagfelvételét, valamint szabályozza a szervezet folyadékháztartását. Hatással van a csont megfelelő felépítésére, így hozzájárulhat a csontritkulás csökkentéséhez vagy megelőzéséhez. Segít ellensúlyozni a túlzott nátriumbevitelt, ezáltal enyhül az erek falának feszülése és a magas vérnyomás. A vesekő kialakulása összefüggésben áll a szervezet savasságával. A sav-bázis egyensúly szabályozásával és a sav mennyiségének csökkentésével a kálium segít megelőzni a vesekő képződését. A nem megfelelő káliumbevitel olyan hiánytünetekkel járhat, mint az izomgyengeség, izomgörcsök, fáradtság, szívproblémák, szívritmuszavar és légzési problémák.

A kálium természetes forrásai a gyümölcsök, zöldségek, a hal és a babfélék. Bár megtalálható egyes élelmiszerekben, mégis étkezés útján nehéz lehet elegendő mennyiségben fogyasztani belőlük. A kellő káliumbevitel elérése érdekében érdemes külső forrásból gondoskodni pótlásáról. A NUION Kálium biztosítja a napi szükségletet, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

KRÓM

A króm a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, melyet nem képes előállítani, így pótlásáról külső forrásból kell gondoskodni. Fontos szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, a normál vércukorszint fenntartásában és a makrotápanyagok anyagcseréjében. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Króm alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted.

A króm elsősorban a vércukorszint szabályozásáról és a cukorbetegség elkerülésében nyújtott szerepéről ismert. Az inzulin megfelelő felhasználása által hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, a glükóz lebontásával pedig biztosítja a szervezet energiaháztartásának egészséges működését. Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén gyakran része a kiegészítő terápiáknak. Támogatja a normál anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok felszívódását és hasznosulását. Fontos szerepet játszik a koleszterin metabolizmusában, egyes kutatások szerint megfigyelhető a magasabb krómbevitel és az egészséges artériák, valamint a normál koleszterinszint közötti kapcsolat. A zsírfelhalmozódás csökkentésével hatékony segítséget nyújthat a túlevés és elhízás elkerülésében. A metabolizmus támogatásával hozzájárul a szükséges tápanyagok energiává alakításához, az energiaszint és az izmok teljesítményének növeléséhez.

Az elégtelen krómbevitel olyan tüneteket okozhat, mint alacsony energiaszint, gyakori fáradtság, csontritkulás, alacsony vércukorszint, gyengülő memória és étkezési zavarok. A legjobb krómforrások közé tartozik a brokkoli, a szőlő, a burgonya és hagyma, ezek azonban minimális mennyiségben tartalmazzák a nyomelemet. Mivel a szervezet nem képes előállítására, érdemes külső forrásból gondoskodni pótlásáról. A NUION Króm biztosítja a napi szükségletet, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

MAGNÉZIUM

A magnézium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, számos testi funkcióban vesz részt. Központi szerepet játszik az enzimműködésben, a sejtek energiatermelő folyamataiban és az idegrendszer védelmében. Hozzájárul továbbá az izmok, a csontok és a fogak megfelelő felépítéséhez. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Magnézium alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted.

A magnézium nagy részét a csontok tárolják, igy kiemelten fontos szerepe van a megfelelő csontsűrűség megőrzésében. Az izomműködés és energiatermelés fokozásával hozzájárul a fizikai teljesítmény fejlesztéséhez, így sportolók számára kifejezetten ajánlott. A nitrogén-oxid szint szabályozásával a magnézium hatással lehet a magas vérnyomás enyhítésére, ezáltal támogatja a szív egészségét. A megnövelt magnéziumbevitel segíthet a gyulladásos megbetegedések megelőzésében és kezelésében, valamint a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteinek enyhítésében. A magnéziumhiány olyan negatív egészségügyi következményekkel járhat, mint gyengeség, ingerlékenység, koncentrációs nehézségek, az idegrendszer és az izmok működési zavara, magas vérnyomás és csontritkulás.

A megfelelő magnéziumbevitel fedezhető olyan természetes forrásokból, mint a magvak, dió- és gabonafélék, azonban nehéz lehet elegendő mennyiségben fogyasztani ezekből az élelmiszerekből. A magnéziumhiány akár egészséges étrend mellett is előfordulhat, így fontos a külső pótlásáról való gondoskodás. A NUION Magnézium biztosítja a napi szükségletet, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

MANGÁN

A mangán kiemelten fontos nyomelem. Bár a szervezetnek kis mennyiségben van rá szüksége, mégis elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Számos enzimfolyamatban játszik szerepet, nélkülözhetetlen továbbá a mikrotápanyagok megfelelő felszívódásához. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Mangán alkalmazásával könnyedén megemelheted napi beviteled.

A megfelelő mangánbevitel több élettani folyamat megfelelő működéséhez is szükséges. Bizonyos enzimfolyamatok elindításával vagy létrehozásával hozzájárul a normál anyagcsere fenntartásához és a tápanyagok hasznosulásához. Mangánra van szükség a „szuperoxid-diszmutáz” enzim működéséhez is, amely a szabadgyökök, a szívinfarktus és bizonyos daganatos megbetegedések elleni védelem során játszik kiemelten fontos szerepet. Részt vesz a nemi hormonok, többek között a tiroxin, a pajzsmirigyhormon képződésében. Elősegít az erős csontozat, az egészséges porcok, ízületek és idegek fenntartását. Jótékony hatást gyakorol a bőr állapotára, serkenti a kollagén termelődését, a sebek gyógyulását.

A mangánhiány kialakulásának hátterében állhat az elégtelen, szegényes táplálkozás, bizonyos étkezési zavarok, valamint felszívódási problémák. Nem megfelelő bevitele olyan tüneteket okozhat, mint szédülés, hallászavar, a kötőszövetek károsodása, lassan gyógyuló sebek, bőrproblémák, a haj és a körmök gyengülése, vérszegénység és abnormális vércukorszint. Természetes mangánforrást jelentenek az olajos magvak, bizonyos gyümölcsök és gabonafélék. Ha külső forrásból támogatnád szervezeted, a NUION Mangán készítménnyel kiegészítheted napi beviteled, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

MOLIBDÉN

A molibdénre bár kis mennyiségben, de feltétlenül szükség van a szervezet megfelelő működéséhez. A nélkülözhetetlen nyomelem részt vesz több fontos enzim működésében, valamint az idegrendszer védelmében. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Molibdén cseppek alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted!

A molibdén szerepe kiemelkedő bizonyos enzimek működése során. Részt vesz a sejtek örökítő anyagának az előállításában (DNS és RNS szintézisben), a tápanyagok megfelelő hasznosulásában, valamint a húgysav képzésében. Hozzájárul a szervezetben jelenlévő vas felszabadításához és bizonyos káros anyagok elleni védelemhez. Jótékony hatást gyakorol az idegrendszer működésére, emellett csökkenti a fogszuvasodás és az ínyproblémák kialakulásának kockázatát. Elengedhetetlen a megfelelő férfipotencia és a nemzőképesség fenntartásához. Kutatások rámutattak, hogy hatékony segítség lehet az allergia és asztma kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Gyakran alkalmazzák Crohn-betegség (emésztőrendszer gyulladásos betegsége) és Wilson-kór (rézanyagcsere betegség) esetén a kiegészítő terápiák részeként. A máj méregtelenítő enzimjeinek aktiválásával elősegít az alkohol lebontását. Hatékony lehet továbbá az anémia (vérszegénység) megelőzésében és kezelésében.

Molibdénhiány esetén olyan tünetek jelentkezhetnek, mint anyagcserezavar, szívritmuszavar, fog- és ínyproblémák, idegrendszeri problémák, májkárosodás. Természetes forrásai bizonyos húsok, a bab, hüvelyesek, gabona- és diófélék, valamint a tej. Érdemes elkerülni azonban a molibdén túlzott bevitelét is, hiszen az fokozhatja a már meglévő ízületi problémákat, hasmenést, rézfelszívódási zavart és köszvényszerű tüneteket okozhat. A NUION Molibdén cseppekkel biztosíthatod napi szükségleted, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és pontosan adagolható.

RÉZ

A réz egy létfontosságú nyomelem, így fontos szerepet tölt be az egészség fenntartásában. Hozzájárul az antitestek képzéséhez az immunrendszerben, valamint segít a szervezet vaskészletének hasznosításában. Részt vesz a kötőszövetek képződésében és a megfelelő csontozat megőrzésében. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Réz alkalmazásával könnyedén kiegészítheted napi réz beviteled.

A réz funkciói közé tartozik a sejtek és az idegrendszer oxidatív stresszel szembeni védelme. A szervezet a vasat réz jelenlétében tudja átalakítja hemoglobinná, így a megfelelő rézbevitel a vérszegénység megelőzéséhez is hozzájárulhat. Fokozza a kalcium hasznosulását, ezáltal támogatva a csontok egészségét. Biztosítja a kötőszövetek rugalmasságát, a megfelelő kollagénképződést. Az elégséges rézbevitelnek köszönhetően javulhat a bőr és a haj minősége. Szerepet játszik továbbá a gyulladások leküzdésében és az immunrendszer erősítésében. Segítséget nyújthat a koleszterinszint csökkentésében, az ízületi gyulladások okozta fájdalom enyhítésében.

A réz kismértékű hiánya is okozhat olyan negatív egészségügyi következményeket, mint például a fehérvérsejtek számának csökkenése, vérszegénység, a szívverés rendszertelensége, sápadtság, ízületi panaszok és csontfejlődési zavarok. A természetes rézforrások közé tartozik a napraforgómag, a diófélék, az aszalt szilva, a máj és a tenger gyümölcsei. A NUION Réz segít a napi szükséges bevitel elérésében, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

SZELÉN

A szelén a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Az emberi szövetekben is megtalálható mikroelem legfontosabb szerepe az oxidatív stresszel szembeni védelem. Erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően részt vesz a kórokozók elleni harcban és az immunrendszer ellenállóvá tételében. A kizárólag természetes összetevőkből készült NUION Szelén alkalmazásával könnyedén fedezheted napi szükségleted.

A szelén hozzájárul a sejteket határoló membrán védelméhez és csökkenti bizonyos daganatsejtek kialakulásának kockázatát. Vírusellenes hatása révén vírusos megbetegedések esetén is segítséget nyújthat. Antioxidáns és trombózis kialakulását gátló tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák a szív-és érrendszer betegségeinek megelőzése során. A hiányos szelén bevitel olyan egészségügyi kockázatokkal járhat, mint a pajzsmirigy alulműködése, vérszegénység, vírusos megbetegedések és bőrproblémák. A szelénhiány okozhat továbbá izomfájdalmat, máj- és hasnyálmirigy problémákat, vagy akár terméketlenséget. Gyermekek esetén a kórosan alacsony szelénbevitel növekedési elmaradást eredményezhet.

A szelén természetes forrása elsősorban a tengeri állatok húsa, valamint a tej, tojás és gabonafélék. Fehérjedús étrend követése mellett is érdemes külső forrásból gondoskodni a megfelelő pótlásáról. A NUION Szelén biztosítja a napi szükséges bevitelt, folyékony formulájának köszönhetően pedig könnyedén fogyasztható és adagolható.

NUION LIFE BANK HYPERTONIC

A Nuion Life Bank Hypertonic folyékony formában tartalmaz olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, mint a magnézium, kálium, cink és szelén. A praktikus kiszerelésű tasakokat könnyedén elviheted magaddal az edzésekre és egyszerűen elfogyaszthatod akár útközben is a gyors elektrolitpótlás érdekében.

A magnézium fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelő folyamataiban és az idegrendszer védelmében. Az izomműködés és energiatermelés fokozásával hozzájárul a fizikai teljesítmény fejlesztéséhez, így sportolók számára kifejezetten ajánlott. A kálium elősegíti a sejtek energiaellátását és tápanyagfelvételét, valamint szabályozza a szervezet folyadékháztartását. Nem megfelelő bevitele izomgyengeséggel, izomgörcsökkel és fáradékonysággal járhat. A cink legfontosabb szerepe a sejteket körülvevő hártya, vagyis a sejtmembrán védelme. Szabályozza a hormontermelést, ezáltal hozzájárul a természetes tesztoszteron növekedéshez. A nem megfelelő cinkbevitel olyan hiánytüneteket okozhat, mint fáradtság, kimerültség, a teljesítőképesség csökkenése. A szelén az emberi szövetekben is megtalálható mikroelem, legfontosabb szerepe az oxidatív stresszel szembeni védelem. Erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően részt vesz a gyulladások leküzdésében.

A Nuion Life Bank Hypertonic a magnézium és cink több formáját is tartalmazza a gyors és hatékony felszívódás érdekében. Az ásványi anyagok speciális kombinációja biztosítja a fizikai és szellemi megterhelések utáni energiapótlást, hidratálást és az elektrolit egyensúly fenntartását.

 

A kutatások szerint a folyékony formában bevitt vitamion és aásványiaynag lényeges jobban hasznosul, mint a tabletták, kapszulák. Az is elismert, hogy mindezeket természetes formában kell a szervezetbe bevinni.

Erre megoldások a NUION folyékony ásványianyagok!

 

Olvasd magad egészségesre
és töltsd ki az Életminőség tesztünket, beszélgess el egy konzultánsunkkal!

Az egészséges étrend kialakítása érdekében annak a tudása is fontos, hogy milyen gyümölcsben és zöldségben milyen tápanyagtartalom van, azaz egyáltalán mit várhatunk attól, amikor megeszünk egy almát vagy valamilyen főzeléket.

Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemet pontosan ezért írtam meg.

A könyvben nem csak az egyes gyümölcsöknek vagy növényi ételalapanyagoknak a tápanyagtartalma olvasható, hanem benne vannak a húsok és belsőségek tápanyagleírásai is.

A könyv kiemelten foglalkozik azokkal a főzési és sütési eljárásokkal is, amik kíméletesebbek a tányérra kerülő ételösszetevőkhöz.

Így nem csak egy „tápanyag kézikönyv” lesz az Olvasó kezében, de egy főzési segítség is, ami alapján már nem okoz gondot a szakácskönyvekben kínált ételreceptek „mögé nézni”, és ez alapján tudni azt, hogy mennyi vitamin és más hasznos tápanyag kerülhet a szervezetünkbe a kiválasztott étel elkészítése után.

A Kulcs a tápanyagokhoz című könyvvel együtt érdemes megrendelni
az Élet írta szakácskönyv egészséges receptgyűjteményét is.

Ez a remek szakácskönyv kiváló karácsonyi ajándék a fenyőfa alatt!

Nem csak egy könyvet ajándékozol, hanem az egészséges táplálkozás esélyét is!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket