A fokhagyma jótékony hatása

Őseink már tudták, hogy a fokhagyma igazi csoda az egészségre. Már az ókorban a görögök, egyiptomiak, rómaiak, kínaiak és indiaiak is ismerték a fokhagyma jótékony hatását. Egyesek a dolgozók erősítésére, munkateljesítményük növelésére, mások hányingerre, paraziták ellen vagy a szülés utáni tejtermelés serkentésére ajánlották. Az ókori Görögországban a fokhagymát a sportolók is előszeretettel fogyasztották a sportteljesítményük növelése érdekében.

A fokhagyma vitamintartalma

A fokhagyma nagy koncentrációban tartalmaz kéntartalmú vegyületeket. Fő hatóanyagai az allicint tartalmazó tioszulfinátok. Tartalmaz még nagy mennyiségű szaponint, foszfort, káliumot, ként és cinket, magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma is. Az allicin elpusztítja a baktériumokat és gombákat, parazitákat és vírusokat. A fokhagymában található allicin és a kéntartalmú vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és zsírszintjét. Az allicinből származó szulfidok nagyon hatékonyak a véralvadás ellen, meghosszabbítják az alvadási időt és támogatják a vérkeringést a szervezetben. A fokhagymát természetes gyógymódként használják aranyér, reumás betegségek, asztma, emésztési zavarok kezelésére. Antibakteriális hatású, felső légúti betegségek esetén segíti a köhögést. A fokhagyma nagy előnye, hogy könnyedén termeszthető, illetve napjainkban bármelyik áruház polcáról beszerezhető. Elég csak ellátogatni a Letado.com/hu akciós újságokat összegyűjtő portál felületére, és rögtön szemezgethetünk a legjobb fokhagyma árakat kínáló üzletek ajánlatai közül, köztük az oly népszerű Spar akciós termékek kínálatából. A fokhagyma kedvezményes áron gyakran szerepel a Spar újságok és Spar akciós újságok hasábjain.  Keresse a legjobb Spar ajánlatokat és látogasson el üzleteik egyikébe a Spar nyitvatartási idők keretein belül.

Tehát milyen hatással is rendelkezik a fokhagyma az egészségünkre?

A fokhagymában található allicin antibiotikum-képessége mellett antibakteriális, gomba- és vírusellenes hatással is rendelkezik. A fokhagyma támogatja a fehérvérsejtek azon képességét, hogy leküzdjék a fertőzéseket, és serkenti a szervezetben lévő immunsejteket, amelyek fontosak a vírusos és bakteriális fertőzések leküzdésében.  A fokhagyma javíthatja a vér lipidprofilját, erősíti a vér antioxidáns potenciálját és csökkenti a vérnyomást. Ez azt jelenti, hogy a fokhagyma szedése segít a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás esetén is. Napi fél-egy gerezd fokhagyma elfogyasztásával a koleszterinszint akár 10%-kal is csökkenthető, és a vérnyomásra is pozitív hatással lesz. A fokhagyma vírusellenes hatású és erősíti az immunitást. Legyen szó megfázásról vagy egyéb vírusfertőzésről, a fokhagyma valóban remek segítőtárs az ilyen betegségekben. Főleg megelőzésként, de megfázáskor is hasznos. Ha más otthoni receptekkel és megfázásos tippekkel kombinálja, akkor a torokfájással és a köhögéssel is megbirkózik. A fokhagyma nemcsak a baktériumok ellen küzd, hanem az antibiotikumokkal is jól együttműködik. Javítja hatásukat az egyes kórokozókkal szemben. A fokhagyma segít megőrizni a szív egészségét a magas koleszterinszint és a vérnyomás fent említett szabályozásának köszönhetően.

Forrás: noviny.sk (https://www.noviny.sk/zaujimavosti/119784-cesnak-a-jeho-ucinky-najlepsi-je-v-surovom-stave)

Termesszünk otthon fokhagymát

A fokhagyma előnye, hogy több fajtája is elérhető nálunk, így szinte egész évben ültethetjük. Egyes fajtákat tavasszal ültetik, de a tavaszi fokhagyma mellett ismerjük a téli fokhagymát is. Különbsége a tavaszi fokhagymához képest a hagyma méretében és a gerezdszámában van, így sokkal kifizetődőbb, mint a tavaszi változata. Azonban a tavaszi fokhagyma jobban ellenáll a kártevőknek, betegségeknek, így tovább tárolható. Ültetés előtt a hagymákat gerezdekre osztjuk, melyeket a földbe való elduggatás után kissé betakarunk. Majd pedig várjuk, hogy gumóba szökjön. A fiatal és friss fokhagyma arról ismerhető fel, hogy gerezdje kemény, telt, felülete nem száraz. A fokhagymát szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben kell tárolni, különösen meghámozás után. A hámozatlan friss fokhagyma csaknem hat hónapig eláll, de az eltarthatósága lerövidül, ha elkezdjük hámozni.

Bár sokak számára nagyon hétköznapinak tűnik ez a növény, a konyhai fokhagymát tulajdonképpen a szuperételek közé sorolhatjuk. Rengeteg egészségre jótékony anyagot tartalmaz, kiváló antioxidáns forrás, ősidők óta használják különféle betegségek kezelésére. Emellett a fokhagyma a konyhában is felhasználásra talált, ahol rengeteg nagyszerű étel elkészítésére használják.

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket