A nyugodt és harmonikus otthon

Az emberiség számára mindig is alapvető volt, hogy biztonságos és kényelmes otthont teremtsen magának. Fontos szempont volt, hogy az a helyiség, ahová behúzódtak őseink, védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaival, a vadállatok támadásával és az ellenséggel szemben.

A nyugodt és harmónikus otthon

Az emberiség számára mindig is alapvető volt, hogy biztonságos és kényelmes otthont teremtsen magának. Fontos szempont volt, hogy az a helyiség, ahová behúzódtak őseink, védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaival, a vadállatok támadásával és az ellenséggel szemben. A civilizáció fejlődésével párhuzamosan az életterünkkel támasztott igényeink és elvárásaink is megváltoztak. Ma már a nyilvánvaló funkciók mellett lényegessé vált a kényelem és az esztétika is. Számtalan stílus és hangulat közül válogathatunk az ingatlanok építésekor, és a belső terek kialakításánál. Szinte mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb építészeti stílust és enteriőrt.

Az építőanyagok

A legnépszerűbb építőanyagok a tégla, a beton és a különböző fémek, valamint az üveg. Az évtizedek, illetve évszázadok során használt és bevált anyagoknak ismerjük az előnyeit és a hátrányait is. Időtálló és stabil szerkezetüknek köszönhetően hosszú ideig fennmaradnak. Vannak azonban más szempontok is, amelyeket figyelembe kell venni, amikor álmaink otthonát tervezzük. A sík, kemény falfelületek, mennyezetek, üvegfelületek visszaverik a hangokat, ezáltal csörgő visszhangok keletkeznek, melyek a hangzás és a beszédérthetőség romlását okozzák.

Miért fontos a megfelelő akusztika otthonainkban?
Ha egy helyiségben rossz az akusztika, a visszhangok miatt kellemetlen élménnyé válhat a filmnézés, zenehallgatás vagy akár a beszélgetés. A másik fő ok, amiért érdemes figyelmet fordítani a hangzás kezelésére, az a környezetünkből érkező zajok. A tartós lárma, zaj negatívan befolyásolja a hangulatunkat és az egészségünket is, ezért ne hanyagoljuk el a hangszigetelést sem.

Esztétikum és praktikum a lakberendezésben

Szinte minden bútor és tárgy, lakberendezési elem hangelnyelőként is működik, de csak a magas hangokkal bírnak el, a mélyebb tartományú hangok kezeléséhez olyan anyagokra van szükség, amelyek porózus, rugalmas és sűrű szerkezettel rendelkeznek. Miután kiválasztottuk a saját , egyéni ízlésünkhöz illő berendezést, bútorokat, gondoljunk arra is, hogy milyen elemekkel tudjuk javítani az akusztikát, illetve csökkenteni a zavaró zajokat. Szerencsére igen nagy a kínálat a hangszigetelő anyagok terén. A kiváló minőségnek és igényes kialakításnak hála nem kell lemondani az esztétikumról sem a zajgátló és hangelnyelő elemek beszerzése során. A falakra és a mennyezetekre rögzíthető panelek segítségével jelentős mértékben csökkenthetők a visszaverődések, illetve a beszűrődő zajok. Ezek a speciálisan akusztikai célokra kifejlesztett panelek bármilyen stílusban, színben és méretben kaphatók, így beilleszthetők a különböző stílusú belső terekbe, akár csak egy-egy dekoratív dísztárgy vagy kép. Rejtett elemként is alkalmazhatók, ezekben az esetekben a bútorokba építhetők. Az ablakok nem zárják ki teljes mértékben az utca zajait, ezért hasznosak és mutatósak a függönyök. A hagyományos anyagokból készült függönyök helyett vásárolhatunk hangszigetelő függönyt is, melyek dupla rétegük és sűrűbb szövésük miatt hatékonyan csökkentik a nem kívánatos zajokat, emellett még szép kiegészítői is lehetnek a lakásunknak.

Padlót fogtunk!

A kemény padlók a falakhoz hasonlóan nem nyelik el a lépés illetve a léghangokat. Amennyiben társasházban élünk, bizony gyakori konfliktusforrás a szomszédok által előidézett zaj. Ha szőnyegeket fektetünk le minél nagyobb felületen, tompíthatjuk a padlókon keresztül áramló hangokat,és meleg, kellemes hangulatot teremthetünk a puha, süppedős anyagok segítségével. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú szőnyegeket választunk. Léteznek kifejezetten hangszigetelő tulajdonságú szőnyegek is, melyek jóval nagyobb hatásfokkal gátolják meg a zajokat, mint a hagyományos szőnyegek, ráadásul ez esetben sem kell kompromisszumokat kötnünk a praktikum javára, hiszen ezek a lakberendezési elemek is nagyon mutatósak és hangulatosak.

Sokféle szempontot mérlegeljünk otthonunk berendezésénél, annak érdekében, hogy valóban nyugodt, kellemes légkört hozzunk létre.

Forrás - perfectacoustic.hu

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket