A sportaza hu sportfogadás pozitív hatással lehet a mentális egészségre

A múlt század kilencvenes évei óta, amikor az internet megjelent az átlagemberek életében még nem is sejthettük, hogy három évtized elteltével mennyire a mindennapi élet szerves részévé fog válni. Pedig ez történt. Az internet, a digitalizáció és ezzel együtt a technológiai fejlődés, amely az aktuális évtizedben már olyan tempóra kapcsolt, hogy csak kapkodjuk a fejünket, alaposan felforgatott mindent. 

Ennek megfelelően a világháló egyik kiemelkedő szegmensévé az olyan online szerencsejáték-oldalak váltak, mint a sportaza hu

Sportaza

Pixabay

Hiszen, az internet kezdetben és elég sokáig elsősorban arról szólt a nagy többség számára, hogy különböző oldalakon böngésztünk. Internetezek egy kicsit. Ez a kijelentés akkor azt  jelentette, hogy az ember a napi kötelezettségei elvégzése után, otthon leül a számítógép elé, felcsatlakozik a világhálóra és átnézi kedvenc híroldalait.

Ehhez képest ma már az IoT, vagyis a dolgok internetjének megjelenésével ott van velünk az életünk minden szegmensében, legyen az a munka, pénzügyeink intézése, bevásárlást, vagy éppen szórakozás.

A tény, hogy az internet már hosszabb ideje nem csak a számítógépen érhető el, de a telefonon, táblagépen, okosórán, sőt még egy sor egyéb eszközön, azt eredményezte, hogy a sportaza hu és társai is jelentősen bővíteni tudták tevékenységüket.

A mai ember akár útközben van, akár sorban áll egy boltban, vagy éppen a tömegközlekedést igénybe véve igyekszik eljutni úticéljához, a zsebében hordja a világhálót. Ami azt is jelenti, hogy az olyan oldalakon, amilyen a sportaza hu, akár egy gyors fogadást is köthet kedvenc csapata soron következő mérkőzésére.

A sportfogadások fejlődése

Ahogy az már említésre került, az online technológia fejlődése többek között a szórakozáson belül is gyökeres változásokat hoztak, ezen belül pedig a szerencsejáték ipart mindenképp fontos kiemelni.

Ennek az oka, hogy a különböző szerencsejáték platformok 2024-ben az internetes iparágak közül az egyik legnagyobb fejlődést és növekedést produkáló ágazatává nőtték ki magukat. Az ágazat 2019 óta minden korábbinál nagyobb dinamikával fejlődik és az előrejelzések szerint ez legalább az évtized végéig ki is fog tartani.

Ezt a sikert elsősorban annak köszönheti, hogy a szolgáltatásai közé folyamatosan beemeli az új technológiai trendeket. Hogy példával is illusztráljuk miről van szó: ma már teljesen magától értetődő, hogy egy ilyen oldalt problémák nélkül el tudsz érni telefonodon keresztül is. Ehhez azonban egy olyan innovációra volt szükség, ami a HTML5 nevet viseli és ennek létrejötte jelentős mértékben a szerencsejáték iparban létrejött igény következménye.

Jelenleg egyre több online szerencsejáték oldal integrálja szolgáltatási közé a mesterséges intelligenciát, amelynek elsődleges szerepe abban van, hogy minél testreszabottabb élményt biztosítson a játékosoknak. Ugyanezt a célt szolgálja ugyanakkor a virtuális valóság eszközeinek beépítése, vagy a blokklánc hálózatok használata.

Az online szerencsejáték iparon belül is azért érdemes külön kiemelni a sportfogadásokat, mert az ágazat által termelt bevételek nagyobb része ebben a szegmensben jön létre. És itt is jelentős szerepe van annak, hogy az ágazat ennyire érzékeny az újításokra.

Ma már magától értetődő, hogy egy fogadási oldalon olyan újfajta sportágak is elérhetők, amilyenek az e-sportok, vagy a virtuális sportok. Ezzel a lépéssel a vállalkozások nyitni tudtak a fiatalabb generációk felé, amivel jelentősen növelni képesek ügyfélkörüket és részben ez áll a fent már említett prognózisok mögött is.

A mentális hatások fontosak

A statisztikai adatok szerint világszerte több száz millióan játszanak napi, heti rendszerességgel. A magyarországi online játékosok száma 300 és 400 ezer között van. Ez pedig a populációnak egy olyan jelentős része, hogy itt már komolyan oda kell figyelni a mentális következményekre.

Tudnivaló, hogy a szerencsejáték függőséget okozhat. Ma már minden ilyen platform köteles intézkedéseket tenni ennek meggátolására. Tanácsokkal, intézkedésekkel, segítő szervezetek elérhetőségének megadásával.

Ezúttal azonban változtassunk a megközelítésen, villantsunk fel pár olyan tényezőt, amelyek pozitív hatással lehetnek a sportfogadó játékosok lelki egészségére.

Szociális kapcsolatok növekedése

Az online szerencsejáték oldalak alapvetően világméretű vállalkozások. Egy-egy ilyen platform, attól függetlenül, hogy annak a bázisa, szerverei Máltán, Londonban, vagy Sidney-ben vannak, világszerte elérhető.

Ugyanakkor, ma már minden komolyabb oldal üzemeltetői odafigyelnek a lokalizálás fontosságára, ami azt jelenti, hogy a platformok több nyelven, köztük magyarul is elérhetőek. Mivel pedig a látogatók a világ különböző pontjairól érkeznek, akik különböző időzónákban, különböző napszakokban játszanak, így ezek a webhelyek a nap 24 órájában üzemelnek.

Ez azt jelenti, hogy egy magyar játékos, aki bekapcsolódik mondjuk egy élő online rulettjátékba, ott a világ legkülönbözőbb részeiből érkező egyéb játékosokkal találkozhat és léphet velük kapcsolatba.

Ilyen értelemben az online játék kitágítja a szociális kapcsolatok kialakításának lehetőségét, ráadásul a kulturális sokszínűség elfogadásához is hozzájárul. Az ilyen kapcsolatok az oldalon kívül is folytatódhatnak, így baráti közösségek is kialakulhatnak, akik akár személyesen is tudnak később találkozni, kapcsolatokat fenntartani.

Feszültségcsökkentő hatás

Nem csak olyan tanulmányok vannak, amelyek a függőség irányából közelítenek a témához, hanem olyanok is, amelyek éppen az ellenkezőjére világítanak rá. Amikor játszol, akkor lehetőséged van rá, hogy elrugaszkodj a mindennapokból, kikapcsold az agyad és elfelejtsd a gondjaidat.

Ezzel pedig az online játék egyfajta mentális relaxációt is jelent, stresszcsökkentő hatása is lehet a játékosokra. A kutatások szerint játék során az ember agyában dopamin, szerotonin, endorfin szabadul fel attól az izgalomtól, esetleg diadalérzéstől, amit egy nyertes játék okoz, ezzel pedig javulhat a közérzet.

Agyserkentő hatás

A különböző online szerencsejátékok, beleértve a sportfogadást is, nem csak izgalmat és felszabadulást okoznak, de egyfajta mentális stimulációs hatásuk is van. Amikor például a pókerparty közben, vagy élő sportfogadásnál meg kell hoznod egy döntést, ehhez gondolkodnod kell, stratégiát, rendszert felállítanod, érveket, ellenérveket ütköztetned.

Ilyen formán pedig stimulálod az agyadat, hogy dolgozzon, gondolkodjon, amivel olyan képességeid fejlődhetnek, mint a döntéshozatal, vagy a kritikus gondolkodás, amelyeket pedig a későbbiek során a mindennapi életben is sikeresen tudsz alkalmazni.

A játék során felmerülő problémákat oldasz meg, döntéseket kell hozni és kritikusan elemezni a fennálló lehetőségeket. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek javítani képesek a kognitív képességeidet. Ilyen módon a memóriád és a fókuszálási képességed is javulhat.

A mai online szerencsejáték oldalakon nem csak a régről ismert, megszokott játékokat találhatod meg, ettől lényegesen nagyobb a választék. Ezáltal pedig lehetőséged van rá, hogy új képességekre tegyél szert, tudásszinted növekedjen. A folyamatos tanulás pedig frissen tartja az elmédet, aminek az eredménye a fokozottabb önmegvalósítás és a nagyobb tudásbázis lehet.

Mint a fentiekből te magad is láthattad, az online játékok, a sportfogadás számos pozitív hatással is járhat a lelki egészséged szempontjából. Ugyanakkor, nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy ezekre a játékokra soha ne tekints megélhetési lehetőségként, kizárólag szórakozásként.

 

 AllClear55 képe a Pixabay -en.

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket