A szájhigiénia csúcseszköze a megfelelő szájzuhany

Sajnálatos módon a felnőtt lakosság nem eléggé nagy hányadánál tudatosult az a tény, hogy a szájhigiénia jóval több, mint egyszerűen a fogmosás.

Azoknál viszont, akik tisztában vannak a szájhigiénia szabályaival, sok az elbizonytalanító elem.

Nem könnyű például eldönteni, hogy a fog és szájápolás egyes lépéseinél mely termékeket részesítsék előnyben.

Felmerül a kérdés: szájzuhany vagy fogkefe? 

Nézzük meg a szájzuhany vélemény és tesztek alapján mennyire egészíti ki a fogkefe használatát?

A fogkefétől a szájzuhanyig

A bizonytalanság már a fogkefék kiválasztásánál döntő tényező lehet. Sokan őrlődnek a bevált minőség-alacsony ár-hangos reklám háromszögben, és sajnos jellemzően rossz döntést hoznak.

A legtöbben már csak a spórolás miatt is a minél olcsóbb megoldásra törekszenek, pedig ha van terület ahol nem szabad garasoskodni, az a szájhigiénia. Közhely, de igaz: amit megspórolunk a higiénián, azt szinte biztosan a fogorvos zsebében hagyjuk majd. A fájdalmat pedig vehetjük tanulópénznek, amit senki nem akar megfizetni, mégis kénytelen rá.

Ha mégis sikeresen kiválasztottuk a megfelelő fogkefét és a hozzá való fogkrémet, ami szintén nem egyszerű feladat, még mindig csak az út felénél járunk.

A legtöbben sajnos itt meg is állnak, elintézettnek véve a kérdést. Ők azok, akik sok év múlva a fogorvosi rendelőben elcsodálkoznak fogaik állapotán. Ha viszont szem előtt tartják, hogy a legjobb fogkefe sem képes elvégezni a fogselyem, még kevésbé a szájzuhany munkáját, megspórolhatják a kényelmetlenséget.

Szájzuhanyt, de milyet?

A szájzuhany vélemény és tesztek nagyon sokat segíthetnek abban, hogy a számunkra megfelelőt válaszuk ki. Mivel két egyforma szájüreg és fogsor nincs, könnyen belátható, hogy a szájzuhany sokfélesége nem annyira adottság, mint követelmény.

Alapvetően persze ugyanaz a funkciójuk: hatékonyan eltávolítják a rejtett, nehezen hozzáférhető helyekről a lepedéket, baktériumokat. Eközben ápolják a fogzománcot, és élénkítik a fogíny vérkeringését is.

A szájzuhanyok több szempont alapján csoportosíthatóak. Érdemes a szájzuhany vélemény és tesztek összegző oldalára látogatni, és ezeket a szempontokat alaposan mérlegelni, és figyelembe venni vásárlás előtt, hogy optimális eredményt érhessünk el.

Fontos a fúvókák száma, hiszen minél több ilyen tartozék van, annál több szájüregi terület tisztítható külön is, ami az alaposság előfeltétele. A szájzuhanyok alapvetően otthoni felhasználásra alkalmasak, de aki sokat utazik, annak jól jöhet az akkumulátoros változat is.

Ez segít a megszokott rutin fenntartásában is. Végül fontos szempont az ér-érték arány is.

Ha mindezt szem előtt tartva választunk szájzuhanyt, sokat tehetünk a mindennapos szájhigiéniánkért, hosszú távon pedig egészségünkért.

A fotó forrása:
58production / Shutterstock.com

Támogatott cikk

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket