A Wazamba kaszinók és a mentális egészség kapcsolata

A kaszinók évszázadok óta jelen vannak a nagyvilágban. Míg a korábbi időszakokban ezek a létesítmények elsősorban az arisztokrácia, vagy az adott kor társadalmának felső rétege számára voltak elérhetőek, addig az internet megjelenése merőben megváltoztatta ezt a helyzetet.

 

Az online szerencsejáték oldalak az internet tömeges elterjedését követően jelentek meg, a múlt század kilencvenes éveinek derekán. Ma már teljesen megszokottnak tekinthetők az olyan platformok, mint a Wazamba. Ezek az oldalak széles körben elérhetők, a Wazamba belépés lehetősége a magyar játékosok előtt is nyitva áll, hiszen nálunk is rendezett jogi háttere van ennek az iparágnak. 

 

Mára az online szerencsejáték ipar a virtuális világ megkerülhetetlen szereplőjévé vált, amennyiben az internetes szórakozási, kikapcsolódási lehetőségekről van szó. A ma elérhető ilyen jellegű platformok azonban jócskán túlléptek azon a kezdeti ponton, miszerint nincs szó másról, mint a szárazföldi kaszinók egyszerű virtuális változatairól.

 

Tömegek, számok, növekedés

Az online kaszinók a 2020-as évekre igazi szórakoztatóipari központokká váltak, ahol a jól ismert kaszinó játékok mellett számos egyéb szórakozási lehetőség is várja a játékosokat. Ezeket között megtalálhatók a sportfogadások, az élő közvetítések, de vannak olyan interaktív, tömeges játékok is, amilyen például a Monopoly internetes változata.

 

Másrészt, érdemes kicsit megnézni a számokat is. 2024 elején a világszerte működő online kaszinók száma az ötezerhez közelít, a statisztikák szerint pedig több mint egymilliárd ember már próbát tett valamelyik ilyen típusú oldalon. Magyarországon az aktív játékosok száma 300 ezer körül van és folyamatosan növekszik.

 

Mindezek ismeretében az is világos, hogy gazdaságilag is fontos tényezőnek tekinthető ez az iparág, hiszen ekkora mennyiségű ember megmozgatása, akik pénzt költenek, gazdaságilag is kimutatható. Nem is véletlen, hogy kialakultak olyan szerencsejáték paradicsomok, amilyen például Málta, hiszen az ilyen tevékenységből befolyó adóbevételek az adott ország költségvetésére is jótékony hatással vannak.

 

Ha pedig arról van szó, hogy egy ágazat ekkora tömegeket vonz, ott érdemes annak a mentális egészségre kifejtett hatásáról is beszélni, különösen, ha tudjuk, hogy a szerencsejátékok esetében azért a függőség is egy kockázat, amivel számolni kell. Az alábbiakban ezt a témakört járjuk körül, rámutatva a szerencsejátékoknak a mentális egészségre kifejtett pozitív és negatív hatására is.

 

Az ART elmélet lényege

Létezik egy pszichológiai elmélet, amelynek a neve Attention Restoration Theory (ART), magyarul Figyelem visszaállítási elmélet. Ez a koncepció egy pszichológus pár, Rachel és Stephen Kaplan nevéhez fűzödik, a lényege pedig, hogy az embernek időnként igénye van ún. mentális szünetekre, amikor feltölthetik kognitív energiáikat.

 

Az ART elmélet szerint a megfelelő regenerációra csak alkalmas környezeti feltételek mellett van lehetőség, ennek pedig a kidolgozók szerint három lényeges előfeltétele van.

 

  • Távolodás. Az első feltétel, hogy a regenerációra kijelölt környezet mentális és fizikai szempontból is eltérő legyen a mindennapi életben megélt környezettől. Ez egyszerűbben megfogalmazva azt jelenti, hogy ki kell kapcsolni a stresszforrásokat és figyelemelterelésre alkalmas lehetőségeket kell felkínálni az alanynak.

  • Elköteleződés. Olyan környezet kialakítására van szükség, amely annyira stimuláló, figyelemfelkeltő, hogy könnyedén eltereli az alany figyelmét a mindennapi élethelyzetek okozta stressztől és képes spontán lekötni a gondolatait.

  • Kompatibilitás. A környezet és az egyén céljai és tevékenysége között összhangnak kell kialakulnia. Vagyis, a környezetnek kényelmesnek, támogatónak kell lennie, egyben kompatibilisnek az egyén igényeivel.

 

Az ART elmélet alapján megállapítható, hogy a természet, vagyis az olyan helyszínek, mint a strandok, erdők, parkok, alkalmasak a mentális regenerálódásra. Itt az egyén képes eltávolodni a napi nyüzsgéstől, a stressztől és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Ugyanakkora természetes környezetben töltött idő kedvező hatással lehet a kognitív funkciókra, a kreativitásra és a hangulatra.

 

De ez az elmélet nem csak a természetre vonatkozik, a fenti funkciókat olyan egyéb közegek is képesek betölteni, amilyenek a múzeumok, a művészeti galériák, vagy akár a kaszinók, amennyiben eleget tesznek a fent meghatározott három feltételnek.

A kaszinók jótékony hatása a mentális egészségre

Annak ellenére, hogy a közhiedelem a szerencsejátékokat elsősorban negatív fogalmakkal társítja, amilyen a függőség és az ezzel járó káros következmények, fontos kihangsúlyozni, hogy a kaszinóknak pozitív hatása is lehet az emberek mentális egészségére. 

 

Ennek nyilván fontos előfeltétele az öntudatos játék, a tervezés, amiről a későbbiekben bővebben is szó lesz. A kaszinó alapvetően egy olyan környezet, amely eleget tesz az ART elméletben megszabott három kulcsfeltételnek. Ennek alapján a szerencsejáték platformok és létesítmények a következő jótékony hatásokat biztosíthatják az egyének részére.

  • Stresszcsökkentés. A játék, a kaszinózással töltött idő kikapcsolja az agyat, segít elszakadni a mindennapoktól, ennek megfelelően a szorongást, a stresszt is csökkenti és pozitív érzelmi hatása van az egyénekre. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a kaszinózással töltött idő csökkenti a stressz kialakuláséért is felelős kortizol szintjét a szervezetben.

  • Közösségi interakció. A kaszinókban folyamatos a nyüzsgés, sok az ember, ennek megfelelően számos lehetőség nyílik a társasági interakcióra, a kapcsolatok kialakítására, ami jótékony hatással lehet a mentális egészségre. Ez különösen azok esetében érhető tetten, akik hajlamosak a társadalmi elszigetelődésre.

  • Boldogságszint növekedése. A különböző játékok által biztosított izgalom, lendület, a nyerési lehetőségek növelik a boldogságérzetet, ennek eredményeképpen pedig az emberek jobban érzik magukat. Egy kutatás során olyan alanyokat hasonlítottak össze, akik kaszinóztak olyanokkal, akik nem. Az előbbiek boldogságszintje magasabb volt.

  • Mentális jóllét. A különböző, kaszinókban elérhető játékok kognitív jellegű kihívást jelentenek a játékosok számára. Ezt is egy kutatás támasztotta alá, amely arra mutatott rá, hogy a rendszeresen játszó egyének kognitív teljesítménye magasabb volt, mint azoké, akik nem játszanak.

A kockázati tényezők vizsgálata

A fentiek mellett azonban fontos megjegyezni, hogy a már említett kockázati tényezőkről sem szabad elfeledkezni. Tény ugyanis, hogy a szerencsejátékok függőséget is okozhatnak, ami egy létező társadalmi probléma.

Ezt a kaszinók, online platformok üzemeltetői, a szoftvergyártással foglalkozó vállalatok és az államigazgatási, törvényalkotási szervek is felismerték és meg is tették a szükséges intézkedéseket.

A potenciális kockázati tényezők közé a függőség mellett oda sorolható még a depresszió és az esetleges pénzügyi problémák kialakulása is, hiszen, ha valakit elkap a spirál, könnyen túlköltekezhet. Csak még egy menetet, csak még egy pörgetést szeretnél lejátszani, miközben könnyen elveszhet a tér és az idő érzékelése.

A különböző kaszinó oldalakon egy külön rovat tér ki a felelősségteljes játékszervezésre, illetve, a működési engedély jóváhagyásának is feltétele ezen terület rendezése. A kaszinók ezen témakör keretében tanácsokat adnak és konkrét segítséget is felkínálnak.

Ezek közé olyan lehetőségek tartoznak, mint az önkizárás lehetősége a játékosok esetében, vagy pedig a napi, heti, havi költségvetés korlátozása. De számos segítő szervezet működik, amelyekhez a játékosok ilyen problémák esetén fordulhatnak, a kaszinó platformokon általában ezek elérhetősége is megtalálható.

A kaszinók által nyújtott segítség fontos része a megelőzés, ezért találhatók ezeken az oldalakon olyan információk, amelyek tippeket és segítséget adnak a problémák sikeres megelőzéséhez. 

Következetesen, tervszerűen, megfontoltan

Mint a fentiekből is láthatod, a mentális egészség és a szerencsejátékok kapcsolata eléggé összetett, korántsem fekete és fehér, ahogy sokan gondolják, megvan neki a pozitív és a negatív hatása is, csak tisztában kell lenni mindkettővel.

Ahány ember, annyiféleképp tud kikapcsolódni, feltöltődni mentális értelemben. Van, akit a természetbe való elvonulás, a csend, a harmónia, a tiszta levegő kapcsol ki és van akit egy focimeccsen való kiabálás, a sportfogadás, vagy a kaszinózás, ahol a kifejtett energia segít levezetni a mindennapokban felgyülemlett feszültséget.

Az ART elméletben meghatározott feltételeknek mindkét jellegű időtöltés képes eleget tenni, azzal, hogy amennyiben te azok közé tartozol, akiket a játékélmény, az adrenalin képes feltölteni, akkor mindig legyél tisztában a kockázatokkal is.

Ahogy a fentiekben olvashattad és játék esetén te magad is megtapasztalhatod, a kaszinók üzemeltetői tanácsokat adnak és egyéb eszközöket is biztosítanak a negatív következmények megelőzésére. A döntés azonban mindig a tiéd. Neked kell megtalálnod azt az arany középutat, ami biztosítja számodra a megfelelő feltöltődést, de kizárja, vagy legalábbis minimálisra csökkenti a negatív következményeket.

 

Hasty Words képe a Pixabay -en.

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket