Az élelmiszerek helyes elhelyezése a hűtőben

Cikkünk átfogó útmutatót ad élelmiszereid frissen tartásához.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek 42 %-a a háztartásokból kerül ki. Ez körülbelül évi 65 kg ételt jelent fejenként.

Nincs is rosszabb annál, mikor kénytelen vagy (korábban) tökéletesen finom és friss élelmiszereket, tejtermékeket vagy húst kidobni csak azért, mert a tárolása nem volt megfelelő.

Hasznos tippjeink segítségével viszont véget vethetsz a pazarlásnak. Megtudhatod, hogyan tárold ételeidet a hűtőszekrényedben, hogy azok legtovább álljanak el minőségromlás nélkül. És még a pénztárcád is megköszöni.

Maradékok

Tárold az összes maradékot légmentesen zárható dobozban, hogy ételeid a lehető legtovább maradjanak frissek, és fogyaszd el őket 3 napon belül, kezdve a legrégebbiekkel. A frissen elkészült fogásokat két órán belül tedd hűtőbe. Nem kell megvárnod, míg a forró ételek kihűlnek, a mai modern hűtőszekrények képesek kezelni a hőt. Ha szeretnéd megtalálni a tökéletes készüléket, a hűtőszekrények összehasonlító tesztje és értékelése segítségedre lehet ebben.

Hús és hal

A húst és halat a hűtőszekrény leghidegebb pontján tárold, legtöbbször az alsó részen, saját fiókjában. Ha külön szabályozható a húsfiók hőmérséklete, érdemes 4 celsius fokra állítani.
A húst és halat tartsd bolti csomagolásában felhasználásig, mivel a kibontás-újracsomagolás növeli a baktériumok szaporodásának sebességét.

Tejtermékek

Tejtermékeknél is érvényes, hogy a közelebbi lejárati idejűeket fogyaszd el hamarabb. Eredeti csomagolásában tárolható a tejföl, tejszín, túró, joghurt, sajtok és a tej is. Egy szabály van csak: a tejtermékeket ne a hűtőszekrény ajtajában tárold, mivel ez a legmelegebb hely a készülékben, így ezt kizárólag nem romlandó italoknak tartsd fent.

Gyümölcsök és zöldségek

A hasonló típusú zöldségeket és gyümölcsöket tárolhatod egy rekeszben, a banánt viszont jobban teszed, ha elszeparálod, mivel érése közben olyan gázok szabadulhatnak fel, melyek a többi gyümölcs romlását okozhatják. A zöldségeket és gyümölcsöket mosatlanul hagyd az eredeti csomagolásban vagy lazán műanyag zacskóba téve.

Támogatott cikk

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket