Az emberi hármas - test, lélek és elme

Az emberi hármas – test, lélek és elme

Az én testem az én templomom! – tartja a mondás, de mit akar ez jelenteni? Hiszen az emberi test, a szervezetünk működése egy bonyolult biológiai gépezet, melynek minden egyes eleme, sejtje nélkülözhetetlen a tökéletes munkához. Ha figyelünk rá, képes a gyors és tartós regenerálódásra, de mit kell ehhez tenni? Napjaink vészterhes, járvány sújtotta világában talán fokozottabban igaz, hogy vigyázzunk magunkra, vigyázzunk testünk és szellemünk épségére.

Normál körülmények között az emberi test

Mit is értünk normál körülményen? Amikor nincs semmi panaszunk, vagyis testileg, lelkileg és szellemileg is harmóniában, egyensúlyban vagyunk magunkkal és a világgal. Ha valamilyen, váratlan esemény következik be, hatására megváltozhat a testünk működési mechanizmusa. Ezt hívjuk alkalmazkodásnak, amit nagyon sok tényező befolyásolhat. Ezen tényezők közé tartozhat, hogy mit örököltünk genetikailag, vagy milyen a közvetlen és közvetett környezetünk. De ugyanígy ide sorolhatjuk azt is, hogy milyen életmódot folytatunk. Ahhoz, hogy a testünk alkalmazkodása minél jobb legyen, muszáj tisztában lennünk azzal, mik a határaink. Ezek természetesen változnak az életkorral. Általános igazságként elmondható, ha megfelelő az életmódunk, a testünk és lelkünk higiéniája, odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk, kellően sokat mozgunk, akkor a regenerációs folyamatok szinten tarthatók, hosszú időn keresztül.

Az vagy, amit megeszel

A tudatos táplálkozás nagyon fontos. Az élelmiszeripar rohamos fejlődése az utóbbi évtizedekben óriási mértéket öltött. Többet vásárolunk, több élelmiszert fogyasztunk, de vajon szükségszerűen? Az élelmiszeripar és -kereskedelem marketingpolitikájának hála, a vásárlási és fogyasztási szokások megváltoztak az elmúlt 30-50 évben. Olyan termékeket is fogyasztunk, akár nagy mennyiségben is, amely nem szolgálja a testünk táplálását. Lehet nagyon ízletes, esetleg olcsó, vagy csak szuper a csomagolása, de nem feltétlenül tesz jót a testünknek. A mai modern társadalom problémái között már évtizedek óta szerepel a stressz, a mozgásszegény élet és az elhízás. Ennek az elkerülésének egyik módja a tudatos vásárlási és táplálkozási szokások kialakítása. Innetől pedig már csak egy lépés, hogy egészségtudatosak legyünk.

Hogyan változtathatunk?

A magyar lakosság egészségtudatosságának vizsgálata folyamatosan zajlik, hiszen a vásárlási és fogyasztási szokások is változóban vannak. A járványhelyzetnek is köszönhetően a vásárlási és élelmiszerfogyasztási szokások módosultak az elmúlt években. Manapság nem tanácsos betérni egy-egy nagyobb üzletbe, vagy hiperbe és céltalanul lézengeni, majd teletölteni a kosarat mindenféle, jobbára szükségtelen élelmiszerrel. A nagyobb áruházak lehetőséget nyújtanak, hogy online is elérhető legyen a heti, esetleg havi kínálatuk. Jó példa erre a Penny akciós újság, de említhetnénk bármely üzletlánc katalógusát. Hogy ne kelljen impulzívan vásárolni, érdemes kiválasztani az akciós kínálatból a nekünk szükséges dolgokat, amihez jó tippeket is lehet olvasni a neten. Majd’ mindegyik élelmiszerlánc kínál bio- vagy szuperételeket.

Az egészségtudatosság támogatásához fontos, hogy a társadalom minél szélesebb rétegéhez jusson el a figyelemfelkeltés, aminek a nagyobb üzleteknek, üzletláncoknak és márkáknak is nagy szerep jut.

Mi várható?

Az életkor előrehaladtával változik az egészséghez való viszonyulásunk is. Jobban megszívleljük azokat a tanácsokat, amelyeket az egészséges élelmiszerekről, táplálékkiegészítőkről, vitaminokról olvasunk, hallunk. Az élelmiszerek tudatos fogyasztása mellett nagy hangsúlyt kap a mozgás fontossága. A tartós és rendszeres sport nemcsak a testet tartja karban, de a szellemünk is friss marad. Könnyebben vesszük az akadályokat, jobb a közérzetünk és a teljesítmény fokozásával úgy érezhetjük, tettünk valami pozitívat magunkért.

Támogatott cikk/ kimbino

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket