Böjtfogó szerda

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Farsang vége - böjt kezdete

Bár még kint csak úgy röpködnek a mínuszok, a közelgő tavaszra utal nem csak a nappalok már érezhető meghosszabbodása, hanem az év első, farsangi időszakának a vége is.

A farsang hagyományosan régóta a vidám lakomák, mulatságok ideje volt, hiszen a télen tétlenségre kárhoztatott földművesek, akik évszázadokkal korábban a népesség döntő részét tették ki, nem dolgozhattak a hóval betakart földeken.

A farsangot záró keddet követő napot, ami az idén éppen február 17-ére esik, régen böjtfőszerdának, illetve ma is közismert keresztény elnevezésként hamvazószerdának hívják. Ez a nap a húsvétot megelőző negyven napos böjtnek az első napja.

A böjtölés időszakát valamikor réges-régen a télvégi élelmiszerkészletek alapos megcsappanása is indokolta. Az ősszel begyűjtött termény vagy ősszel elejtett vad, alig tartott ki tavaszig, és bizony ekkora az emberek nagyrészének nagyon ki kellett porciózniuk az asztalra kerülő ételadagokat.

Sok hasonló, az év során előforduló időszaknak megvoltak a mára már elfeledett jellemzői, amikhez a ma már alig ismert népszokások kapcsolódtak.

Ilyen időszak a ma már jellemzően vallásos előírásként élő, bár az eredeti, évszázadokkal korábbi, a mainál sokkal szigorúbb korlátozásokat előíró nagyböjt is.

A böjt, a régen kényszerű, ma már önkéntes ételmegvonás észszerűen használva. Nekünk is előnyünkre lehet, ha korlátozzuk a cukrok, lisztféle alapú tészták, keményítőben gazdag ételek fogyasztását, és helyettük táplálóbb, de kalóriában kevesebbet adó, és a szervezetünket kevésbé megterhelő ételeket eszünk.

A téli időszakokban a friss zöldségekhez, vagy gyümölcsökhöz való hozzájutás is nehezebb. (Persze vannak gyárban előállított zöldségek.)

Ilyenkor különösen fontos a megfelelő vitamin, ásványi anyag és rost bevitel.

Kifejezetten ajánlott például a fodros kel fogyasztása, ami az előzőekben bővelkedik. Magas fehérje tartalma miatt is kiemeli a többi zöld közül.

Egy jó zöldturmix, egy teáskanál fodros kel por naponta remek megoldás.

 Fodros kel – a természet megőrzött ereje!

Symbol – zöldturmixpor a tökéletes turmix megoldás!

Böngéssz kedvedre a Testszerviz Prémium Webáruházban!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket