C-vitamin - Biztosan mindent tudsz róla?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A helyes életmód része lehet a vitaminfogyasztás. Egyre divatosabb, egyre többet reklámozzák és valóban, a vitaminfogyasztásnak van értelme. De tudjuk-e valójában, hogy mi is az a vitamin?

A vitamin meghatározása:

1.Létfontosságú tápanyag, amely energiát nem hordoz. Pár kivételtől eltekintve csak táplálkozás útján jut hozzá a szervezet. Hiányuk jellegzetes tüneteket okoz, és ezek a tünetek a hiányzó tápanyag vagy tápanyagok pótlásával megszűnnek. Az élő szervezetben vagy különféle életfolyamatokat gyorsítanak fel vagy indítanak el, vagy fontos szerkezeti vegyületek képzésében vesznek részt. Az állati és emberi szervezet – kevés kivétellel – nem képes előállítani őket, ezért napi rendszeres bevitelük szükséges.

A C-vitamin

A c-vitamin a napi táplálkozás kiemelt részévé vált, nagyon helyesen. Számos zöldségben, gyümölcsben nagy mennyiségben megtaláljuk. Ugyanakkor a magyar emberek jelentős része mégis c-vitamin hiányos. Mivel a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozásból, vagy táplálékkiegészítőkből kell bevinni.

A héten az egyik legfontosabb vitaminról szeretnék neked írni. Ez nem lenne más, mint a C-vitamin. A C-vitamint a szakirodalom aszkorbinsavként ismeri. Lehet már tudsz róla, hogy a felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik.

A legtöbb tévhittel ellentétben azonban, tiszta formában elsőként nem is citromból, hanem a paprikából állította elő. Egy másik érdekesség, hogy C-vitamint csak 2 élőlény nem tud előállítani: a tengerimalac és az ember.

Látod, így a mi esetünkben nagyon fontos a bejuttatása. Egyébként a vitaminok közül a C-vitaminból van a legnagyobb mennyiségre szükség. A szükségletet a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli.

C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben skorbut nevű betegség léphet fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó betegség.

C-vitaminnak fontos szerepe van a kollagénfehérjék és különböző hormonok előállításában. Nélkülözhetetlen a vas és réz felszívódásához.

Nézzünk hát pár természetes bejuttatási formát:

  • homoktövis,
  • csipkebogyó,
  • áfonya,
  • citrom,
  • grapefruit,
  • paradicsom,
  • káposzta,
  • zöld paprika,
  • zöld saláták stb.

Ne feledjük ugyanakkor azt sem el, hogy az elmúlt évtizedek során sokat csökkent az ételeink vitamintartalma, ugyanis sokat romlott a termőföldjeink minősége.

Érdemes hát jó minőségű vitaminokat is bejuttatnunk egy kiegyensúlyozott, helyes étrend, életmód mellett! Így tudjuk a leghatékonyabban segíteni testünk működését.

Fontos, hogy azok a c-vitamin készítmények, amelyek növényből készülnek (természetesek), a szervezet számára sokkal könnyebben hasznosíthatók. Ezért mindig nézd meg, hogy miből készülnek.

Úgy gondolom, hogy a Mikulás vagy az Angyalka/Jézuska is becsempészhet ilyen hasznos ajándékokat a csizmákba, karácsonyfák alá az idei ünnepek alkalmával is.

FIGYELMEZTETÉS: Ne lepődj meg, ha januárban a szeretteid faggatni fognak arról, hogy honnan is szerezted be azokat a jó kis vitaminokat? (Ez velünk már megesett!)

Kívánok hát jó hangolódást az ünnepekre és egy sikeres hetet!

Ha jót akarsz, akkor ezt próbáld ki! Kattints a képre! Ez pont az, amire szükséged van!

C-vitamin, D3 vitamin és cink a nyerő 3-as! Együttes hatásuk a legerősebb!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket