Friss hírek a pajzsmirigyfrontról

Rejtett stresszhatás

Ma már szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna arról – nem is egyszer –, hogy a stressz mennyire romboló hatással van az egészségre. Talán túl sokszor is, mivel ma már ez az információ ritkán éri el azt a szintet, hogy az ember felkapja rá a fejét.

Pedig jó lenne, ha igenis tudatosítanánk magunkban!

Ma már tényként kezelhetjük azt, hogy bárki ki van téve a stressznek akár időszakosan vagy folyamatosan, anélkül, hogy belegondolna, hogy ez milyen következményekkel jár.

A stresszről írva elkerülhetetlen, hogy pár mondatban írjunk a mellékvesékről is. Ezek olyan hormontermelő szervek, amelyek a vesék csúcsán helyezkednek el. Stressz hatására a mellékvese lesz az a szervünk, ami stresszhormonokat – adrenalint és kortizolt – juttat a vérbe. Ezek azok a hormonok, amik segítenek nekünk túljutni az adott stresszhelyzeten.

A kortizol aktivizál minden lehetséges energiaforrást, és megemeli a vérnyomást, a vércukorszintet és a pulzust.

A kortizol szinte minden szervünk működésére hatással van, így a pajzsmirigyünkre is. Erről bizony alig hallani valamit!

A Kulcs a stresszhez című könyvben részletesen elolvashatsz minden fontos tudnivalót a stresszről és a stressz okozta hatásokról!

A pajzsmirigy és a stressz

Ahogy a stresszről, így a pajzsmirigyről is egyre gyakrabban hallunk manapság, mert egyre több ember, főleg nő, érintett valamilyen pajzsmirigy működési zavarban, betegségben.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, kétlebenyes hormontermelő mirigy, amelynek egyik legfontosabb feladata a szervezetünkben végbemenő anyagcsere folyamatoknak a sebességének a megfelelő szinten tartása. Az anyagcsere minden olyan életfolyamatot magában foglal, ami a felvett táplálék felhasználásával, a sejtek energiatermelésével kapcsolatos.

A pajzsmirigy hormonjait testünk minden egyes sejtje felhasználja az anyagcseréje szabályozására, aminek következtébe ez kihat az étvágyunkra, a hangulatunkra, a vérnyomásunkra, energiaszintünkre. Ezek a hormonok hatással vannak az idegrendszerre, szívműködésre, hőháztartásra, tápanyag-hasznosításra, sőt még a menstruációs ciklusra is.

Ezért van az, hogy amikor a pajzsmirigy nem termel elég hormont, azaz „alul teljesít”, akkor fáradékonynak érezzük magunkat. Ilyenkor lelassul a szervezetünk működése.

Ha azonban a pajzsmirigyünk „túlteljesít”, azaz több hormont termel, mint amennyi kellene, akkor túlságosan felpörgünk, azaz túlságosan felgyorsul a szervezetünk működése.

A kortizol stresszhormon hatással van a pajzsmirigy hormontermelésére, illetve a termelődő pajzsmirigyhormonok hatékonyságára. Stressz esetén a sok kortizol miatt csökken a pajzsmirigy hormonjainak hatékonysága, ami gyorsan vezet pajzsmirigy-alulműködéshez, azaz amikor a pajzsmirigyünk „alul teljesít”.

A megemelkedett kortizol-szint elnyomja a pajzsmirigy működését gyorsító hormon hatékonyságát is. Ezt a fontos hormont az agyalapi mirigyünk (a koponyánk közepén levő hormontermelő apró mirigyünk) termeli annak érdekében, hogy serkentse a pajzsmirigy működését.

A tartós stressz egy idő után a mellékvese kimerülését is okozza, aminek következtében a kortizol termelődése a megfelelő szint alá csökken, ami fékezi a pajzsmirigyhormon hatékonyságát is, ami megint csak a pajzsmirigy alulműködését erősíti.

A stressz és az emésztés

Amikor a szervezet stressz alatt áll, a hasi szerveink, a gyomrunk és a beleink, a hasnyálmirigyünk vérellátása csökken, mivel a vér az izmokba áramlik. Emiatt az emésztés lelassul, vagy akár le is áll.

A nem megfelelő emésztés, a gyomor- és bélrendszer lelassulása számos betegség kialakulásához vagy súlyosbodásához járul hozzá.

A stressz a bélbaktériumaink egyensúlyára is romboló hatással van, mert megváltoztatja a vastagbélben élő baktériumok összetételét, ami a károsak túlszaporodásához és a hasznosak csökkenéséhez vezet.

A bélrendszerünk az idegrendszerünkön keresztül hatással van az agyunk működésére is. Így érdekes módon a bélflóránknak is van beleszólása abba, hogy milyen a hangulatunk, vagy éppen milyen ételeket kívánunk.

Ez az egész kapcsolat részletesen le van írva a Kulcs az immunrendszerhez című könyvben, ahol sok hasznos javaslatot is olvashatunk, hogyan hozzuk rendbe a bélflóránkat, és hogyan javítsunk az emésztésünk állapotán.

A stressz az emésztőenzimek és az emésztő savak termelődését is csökkenti, ami elégtelenné teszi az emésztést, az ételek lebontását és a tápanyagok felszívódását.

A pajzsmirigy működése és az emésztésünk minősége

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák az elfogyasztott ételben levő zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontását, hasznosítását és a sejtek energiafelhasználását.

Ezek a hormonok befolyásolják az emésztés sebességét is, azaz annak lassúságát vagy gyorsaságát, ahogy a táplálék az emésztőrendszeren keresztül áthalad.

Ez az oka, hogy a pajzsmirigy alulműködés lelassítja az emésztőrendszert, ami puffadáshoz, hasi panaszokhoz, székrekedéshez és súlygyarapodáshoz vezet, míg a túlműködés következtében felgyorsult emésztőrendszer, hasmenés, hányás, sőt még a testsúly gyors csökkenése is tapasztalható.

A pajzsmirigyhormonok hatással vannak a vékonybél sejtjei közötti szoros kapcsolódásra is. Ez a szoros kapcsolódás akadályozza meg a nem kívánt anyagok átjutását a sejtek között. Éppen ezért a pajzsmirigy hormonjainak alul vagy túlműködése negatívan befolyásolja ennek a bélgátnak a sértetlenségét, ami az úgynevezett szivárgó bél vagy áteresztő bél szindrómához vezet.

Ez az állapot lehetővé teszi, hogy olyan nem kívánt anyagot kerüljenek a vérkeringésbe, mint a káros anyagok, kórokozók, baktériumok, emésztetlen élelmiszer-részek, melyek fokozott immunválaszt váltanak ki és gyulladásokat okoznak.

Kortizol és az ösztrogén

A női szervezet egyik kulcsfontosságú hormonja az ösztrogén. Ez a hormon fontos szerepet játszik a menstruációs ciklusban, a csontsűrűség fenntartásában, a szív- és érrendszer egészségében.

Hatással van a nők idegrendszeri működésére is, azaz kihat a gondolkodásra, a memóriára, a figyelemre és a hangulatra is.

A kortizol-szintet és az ösztrogénszintet is a máj szabályozza. A stressz hatására megemelkedett kortizolt a máj bontja le, ami megterheli a máj működését. Az ösztrogént is a máj bontja le, így a kortizol lebontása lassítja a felesleges ösztrogén lebontását, ami az ösztrogénszint emelkedéséhez vezethet, ami megemeli a vérben a pajzsmirigyhormonok szintjét, amik viszont a kortizol miatt nem hatnak a sejtekre megfelelően. Így ez pajzsmirigy-alulműködést fog okozni.

Az ösztrogénnel és a kortizollal kapcsolatos tudnivalók két Testszerviz könyvben is elérhetők.

Az egyik a Kulcs a hormonokhoz című könyv, ami egy teljes képet ad a hormonok működéséről, illetve a Kulcs a nőiséghez című könyv, aminek célja a női szervezet működésének a bemutatása a tinédzserkortól a nagymamakorig, beleértve a hormonális és más testi-lelki változásokat is. Mindkét könyv tele van jól használható javaslatokkal is, hogyan támogassuk életmódbeli változtatásokkal az egészségünket.

A pajzsmirigy és az ásványi anyagok, nyomelemek

Szervezetünk megbízható és kiegyensúlyozott működéséhez sokféle tápanyagra van szükség. Ezek egyik csoportja a vitaminok és az ásványi anyagok, amelyekről többféle helyen olvashatsz.

Például itt, vagy itt!

Vannak olyan speciális tápanyagok – jellemzően nyomelemek – melyek hatása, szerepe kevésbé ismert és ezek közül néhány különösen fontos a pajzsmirigy egészséges működéséhez.

A cink, a réz, a vas szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, szabályozásához, a szelén elengedhetetlen az inaktív pajzsmirigy hormon aktív formává történő alakításához. Ezen kívül a szelén védi a pajzsmirigyet a szabad gyökök káros hatásától.

A nyomelemek közül a pajzsmirigy számára a legfontosabb a jód.

A jódból a szervezet megfelelő napi működéséhez csak nagyon kis mennyiség szükséges. A jód serkenti a növekedést, fokozza az anyagcserét, és elengedhetetlen a csontosodási folyamatokban és az agyszövet fejlődéséhez is. A pajzsmirigy a jódot a vérből veszi fel, ezért lényeges, hogy a táplálékkal és az ivóvízzel megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetbe, mert a pajzsmirigy működését nagyban befolyásolja.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén – egyéb ásványi anyagok mellett – plusz jód bevitelére lehet szükség.

A tengeri moszatok nagyszerű jódforrások, a bennük található jód nagy része szerves formában van jelen. A tengeri moszatban lévő jód túlnyomórészt fehérjékhez kötődik, ezért a felszívódása lassabb, mint a pl. jódozott sóból vagy tényleges jódtartalmú étrend-kiegészítőkből.

Természetes és hatékony pajzsmirigy megoldás a Vitalissimo webáruházban

TiroGlan gyógynövény-komplex egy Myrobalan által kifejlesztett, pajzsmirigyre ható gyógynövény-komplex, amelynek összetevői a következők: álombogyó, aranygyökér, bacopa, bibithaki, édesgyökér, fekete kömény, gyömbér, hólyagmoszat, indiai egres, kurkuma, sárga mirobalán, szurokfű, tajgagyökér, tengeri moszat, mint biztonságos jódforrás.

A gyógynövény-komplex különleges gonddal összeválogatott és összeállított természetes növényi hatóanyagú pajzsmirigyserkentő és regeneráló hatású készítmény, amely támogatja az alulműködő pajzsmirigy hormontermelését és vitalitását.

A TiroGlan mellékhatásmentes, vegán, tejmentes és gluténmentes, így a speciális étrendet tartók és bizonyos allergiákban szenvedők számára is alkalmazható.

Kattints ide, és rendeld meg a TiroGlan pajzsmirigyet támogató gyógynövény-komplexet!

Kattints ide, és nézd meg a Vitalissimo további pajzsmirigy megoldásait!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket