Hogyan javítható a testtartás telefon használata közben?

Pixabay

A mobiltelefonok használata a 2000-es években terjedt el tömegesen úgy világszerte, mint Magyarországon. Az elmúlt közel két és fél évtized során ezek a készülékek jelentős változáson estek át, amelyek közül a legfontosabb talán az okostelefonok megjelenése volt.

A korábbi egyszerű mobilok után, amelyeket a felhasználók még jellemzően telefonálásra és SMS-küldésre használtak, az okostelefonok funkciói az évek során, jelentős mértékben köszönhetően a technológiai újításoknak és persze a stabil internetes hálózatok elterjedésének, jelentősen megnőttek.

Igaz, hogy ma már egyre többen használják telefonjukat akár munkavégzésre is, de azért jellemzően dominál a szabadidős használat, ezen belül pedig a játékok. Az online szerencsejáték oldalak már a tömeges mobilozás kezdetén megjelentek, de el kellett telnie néhány évnek, amíg megfelelő minőségben elérhetőkké váltak telefonon keresztül.

Mobilozás és annak hatásai

Pixabay

Ma már Magyarországon is több százezres azok tábora, akik szabadidejüket az ilyen oldalakon töltik és kikapcsolódás gyanánt ellenőrzik például, milyen is az aktuális kaszinó bónusz az 32Red-en. Ezek az oldalak mára valódi játékközpontokká váltak, rengeteg féle szórakozási lehetőséggel, éppen ezért nem ritka, hogy a játékosok akár napi több órát is ilyen platformokon töltenek.

Persze, a fentiekben a játékokat emeltük ki, de emellett az emberek jellemzően napi több órát töltenek a hírek böngészésével, kommunikációval, pénzügyeik intézésével, vagyis viszonylag hosszú időt töltenek egy olyan testtartásban, amikor a tenyerükben tartott telefonra merednek, lefelé nézve.

Ez okozza az SMS-nyakként ismertté vált egészségügyi rendellenességet, amit ma már diagnosztizálnak is. Ez egyfajta gerinc deformálódás, amit a sok mobilozás okoz. Arról van szó, hogy a telefon nyomkodása során a gerincre jelentős nyomás nehezedik. Nézzük ezt részletesebben.

Hogyan előzhető meg az SMS-nyak kialakulása?

A felnőtt ember fejének a súlya nagyjából 5 kilogramm. Amikor a telefonját használó személy elfordítja, vagy gyakrabban lehajtja a fejét, az inak, szalagok és nyaki gerincizmok tartják azt meg. Viszont, a kifejtett erő jelentősen megnövekedhet attól függően, hogy mennyire hajol előre a nyak.

Az ezzel kapcsolatos kutatások eredménye szerint a nyak 15 fokos dőlésszögű előrehajlása esetén olyan, mint a fej 12 kilós lenne, 30 foknál már 18 kilóra növekszik, ha pedig a mobilozó személy 45 fokkal dönti előre a nyakát, tehát teljesen lefelé mered, az már olyan, mintha a feje 22 kilós lenne.

Ha egy felnőtt személyt veszünk alapul, aki átlagosan napi 2-4 órát tölt telefonja vagy táblagépe nyomkodásával, ez a deformáció jelentős lehet. Viszont, azt is hozzá kell tenni, hogy a telefon használata során a fej előredöntése mellett a vállak is előrehajolnak.

Ennek a komplex igénybevételnek pedig hosszabb távon komoly következményei is lehetnek. A gerinc deformálódása mellett neurológiai problémák, fejfájás is kialakulhat, de ha nem kezelik időben, a tartáshiba akár gyomor és bélrendszeri problémákat és tüdőmennyiség-vesztést is okozhat.

A helyes fejtartás kulcsfontosságú

Ha a fenti rendellenességek megelőzéséről van szó, az első jó tanács minden bizonnyal sokak szerint az lenne, hogy az emberek használják kevesebbet a telefonjukat. Ez talán részben megoldható, de sajnos sokan vannak azok, akik nem szórakozásra, hanem munkára használják készülékeiket. Éppen ezért következzen néhány gyakorlati tanács.

Elsőként, amire érdemes odafigyelni, különösen a fent leírt problémák ismeretében, az a fej helyes tartása. Minél magasabban tartja a felhasználó maga előtt a telefonját, annál kevésbé kell lefelé néznie és ezzel csökkentheti a gerincére fokozódó nyomást.

Hasonló célt szolgál az is, ha igyekszünk a telefont a szemmagasságban tartani. Ez talán a legjobb megoldás ilyen szempontból, hiszen így a nyaki izmokat nem kell megterhelni. Emellett, jó ötlet lehet a telefonon a szöveg, a betűk méretét megnövelni. Ebben az esetben jobban láthatja a felhasználó a kijelzőt és nem kell azt különböző furcsa testhelyzetekből néznie.

A testtartás tekintetében hasznos és kímélő megoldás lehet az is, ha a telefonhasználat közben a felhasználó a karjait szorosan a teste mellett tartja. A lábakat illetően érdemes elfelejteni a keresztbe tett végtagokat. Ha teli talppal a földön ül, vagy áll a játékos, ezzel is hozzájárulhat az egészséges testtartáshoz.

Ha esetleg a felhasználó azt tapasztalja, hogy a betűméret növelése sem segít neki, érdemes egy szemvizsgálatra elmenni és beszerezni egy szemüveget. Ha megfelelően lát, a fenti tanácsokat is sikeresebben be tudja tartani.

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket