Jobb a mesterséges intelligencia pókerben, mint az ember

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia hihetetlen fejlődésen ment keresztül, a szoftverek pedig egyre komplexebbek lettek. A mesterséges intelligencia, vagy rövidítve AI, az intelligencia működését szimulálja egy számítógép segítségével. Ahogy fejlődött ez a technológia, a szoftverek már olyan pontig eljutottak a fejlődésben, hogy gyorsabban meg tudnak oldani komplexebb feladatokat, mint az emberek.

Bár amiatt nem kell aggódnunk, hogy a számítógépek átveszik az uralmat az emberiség felett, vannak dolgok, amiben már egyértelműen hatékonyabbak, mint az emberek. Ilyen terület például a komplex kalkulációk területe. A szoftverek nagyon sok kalkulációt képesek nagyon gyorsan elvégezni, így egy jó AI kifejezetten ügyes pókerben vagy éppen sakkban. Ezeket a szoftvereket lehet úgy fejleszteni, hogy egyedi stratégiák segítségével egy online kaszinó platformján legyőzzék az embert.

Mivel azonban ezek az úgynevezett botok már annyira ügyesek lettek az idők folyamán, a legtöbb pókeroldal általában tiltja az ilyeneket. Ettől függetlenül azért szoftvereket a játékosok használhatnak például eredmények és lapok nyomonkövetésére és a megfelelő döntések meghozatalához.

Hogy működnek a póker robotok?

Általában a póker botokat olyan ember programozza, aki kifejezetten jó pókerben, tehát tudja, hogy milyen lépéseket kell tenni bizonyos helyzetekben, hogy maximalizáljuk az eredményt. A botok nyomonkövetik a kezeket és a lapjárást és olyan észrevételeket tesznek, amelyeket az emberi szám általában nem vesz észre. Ezek egyszerű kis programok, amelyek a pókerkliens mögött futnak és adják az iránymutatást. Fontos azonban tudni, hogy attól, mert egy ilyen pókerbot képes legyőzni embereket is időnként, nem biztos, hogy garantált profitunk lesz. A legnagyobb előnye az, hogy nem fog hibázni, mindig a beprogramozott logika szerint jár el.

Legyőzheti egy póker bot a profikat?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen. Nagyon sokáig tartott, míg a fejlesztésük eljutott arra a szintre, ahol most tartanak, de ma már egy ilyen robot képes a világ legjobb játékosait is legyőzni. 2017-ben például a Libratus névre hallgató bot játszott négy kiemelt játékos ellen egy partit. Ekkor mindenki azt hitte, hogy az emberek simán legyőzik a robotot. Mert ugyan nagyon gyors kalkulációkat képesek végezni és mindig az optimális stratégiát követik, a blöfföt képtelenek olvasni és maguk is képtelenek a blöffre. Ennek ellenére két óra játék után Libratus győztesként állt fel az asztaltól 1,7 millió dolláros nyereménnyel.

Azóta pedig a póker botok még jobbak lettek és most már olyanok is léteznek, amelyek a világ legjobb pókerjátékosait is le tudják győzni. Viszont a probléma velük az, hogy meg is ölhetik a pókert, ha bárki egy ilyen bot használatával be tud jutni a legnagyobb tornák döntőibe és meg tud nyerni komolyabb versenyeket. Ha a pókertermek szeretnék biztosítani a játék tisztaságát, akkor képesnek kell lenniük kiszűrni az ilyen játékosokat és botokat. Mert ki akarna egy olyan játékot játszani, ahol nem tudhatjuk, hogy tényleg valódi játékossal és nem egy robottal játsszunk? Mert ezek a robotok már nem egy laboratóriumban vagy fejlesztőirodában léteznek csak, egyszerűbbeket bárki simán le tud tölteni az internetről, de a legjobbakat egy kisebb összegért meg is tudjuk szerezni. És onnantól kezdve a robot megmondja nekünk, hogy mit dobjunk el és mit játsszunk ki.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket