Kik a legjobb játékosok, akikre érdemes figyelni Magyarország Euro 2024-es csoportjában?

A csoportkörök első meccseit már lejátszották a nemzeti válogatottak a németországi labdarúgó Európa-bajnokságban. Az eseményt napi szinten követő közönségnek van némi elképzelése arról, hogy melyik csapat milyen formában van, hogy a sztároknak kikiáltott játékosok megérdemlik-e a megelőlegezett bizalmat, illetve, hogy a szövetségi kapitányok milyen mértékben képesek a játékosok egyéni képességeit gólgazdag csapategységgé kovácsolni.

Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

Valódi legendákból és máris hírnévre szert tett ifjakból sincs hiány

A magyar érdekeltségű A-csoportból elsőként Németország és Skócia válogatottja mutatkozott be a torna kezdetén, majd a magyar és a svájci labdarúgó válogatott teljesítményéről bizonyosodott meg a közönség.
Németország, rácáfolva a torna előtti hírekre, miszerint nincs igazán a legjobb formájában a Nationalelf, kiváló játékkal mért kemény vereséget a skót csapatra. A siker elsősorban annak tulajdonítható, hogy Julian Nagelsmann szövetségi kapitány néhány hónappal ezelőtt visszahívta a keretbe Toni Kroos, mondván, a Real Madrid legendás középpályása stabilitást hoz abba a német csapatba, amely tavaly rendkívül gyengén szerepelt.

A 34 éves Kroos nem a legdrágább játékos a keretben a 10 millió eurós értékével, azonban ő az, aki biztosítja a csapat középpályás játékát, ráadásul ő a világ egyik legjobban passzoló centere.

A 21 éves Jamal Musiala, a Bayern München támadója 120 millió eurós transzferértékével a német keret második legdrágább játékosa. Elképesztően gyors, szinte bárkit képes kicselezni, a kapuba is betalál, ráadásul az Eb nyitómeccsének legjobb játékosává választották.

 

Pexels

A fiatal trónkövetelők már a pályán vannak

A németek másik ifjú titánja az ugyancsak 21 éves Florian Wirtz: a Bayer Leverkusen középpályásának transzferértéke eléri a szédítő 130 millió eurót. A Skócia elleni, gólgazdag meccsen ő talált be elsőként a kapuba, ami szinte elvárás is volt vele szemben, hiszen támadás és labdabirtoklás szempontjából is a Bundesliga legjobbjai között található.
A fiatal játékosok mellett oda kell figyelni a tapasztaltabbakra is: a 38 éves Manuel Neuer magabiztosan védi a hálót, İlkay Gündoğan, a Barcelona középpályása pedig csapatkapitányként is megbízhatóan irányítja a Nationalelfet.

Az A-csoport első meccseinek másik győztese Svájc csapata volt. A nemzeti tizenegy játékosmezőnyéből kiemelkedik a Manchester City védője, Manuel Akanji, akinek transzferértéke 45 millió euró: a 28 éves játékost egyes statisztikák szerint 94 százalékos passzpontosság jellemzi, amit bármelyik társa elirigyelne tőle a pályán. Nem sokkal fiatalabb és „olcsóbb” nála a Borussia Dortmund kapusa, Gregor Kobel, aki a piacon 40 millió eurót ér. Valóságos szakértője a távolból érkezett lövések kivédésének, elképesztő reflexekkel védi a hálót. A Bayer Leverkusen 31 éves középpályása, Granit Xhaka csapatkapitány transzferára ugyan „csak” 20 millió euró, de gyors, kombinatív játéka számos ellenfelet keserített már el.

Érdemes még megemlíteni a Monaco középpályását, Denis Zakariát (transzferértéke 25 millió euró), illetve az AC Milanban csiszolódó Noah Okafort, aki a maga 23 évével máris ér a piacon 20 millió eurót, ami azt mutatja, hogy az ifjú támadó nagyon sokra képes a svájci labdarúgó válogatott tagjaként.

Tehetségek nemcsak a legnagyobbaknál vannak

A magyar válogatott legkiemelkedőbb játékosa Szoboszlai Dominik csapatkapitány: a Liverpool 23 éves középpályása a piacon 75 millió eurót ér. Játéka magabiztos, technikai tudása kimagasló, képes helyzeteket nemcsak kialakítani, de gólra is váltani, energikus, a rögzített helyzetek esetében hatalmas ereje van, rengeteget fut a pályán. Kerkez Milos a maga 20 évével 20 millió eurót ér: a Bournemouth balhátvédje szereléseiről és beadásai mennyiségéről egyaránt ismertté vált.

A 26 éves Sallai Roland a Freiburgban bizonyít, transzferértéke 15 millió euró. Érdemes még kiemelni Gulácsi Péter kapust, akinek piaci értéke ugyan 3,5 millió euró, de az RB Leipzignek és a magyar válogatottnak egyaránt alapembere.

Skócia csapata meglehetősen szerény méretű a labdarúgás térképén, de ott is vannak kiemelkedő csillagok: Andrew Robertson a Liverpoolban játszik védői poszton és érdemli ki a 30 milliós transzferárat, míg Scott McTominay a Manchester United középpályásaként 32 milliót ér, különösen, mert a döntő pillanatokban magabiztos fellépése rendszerint gólt ér.

Aaron Hickey a Brentford védőjeként alakít nagyot és érte el 21 éves korára a 28 millió eurós transzferértéket, míg John McGinn, az Aston Villa 29 éves középpályása, aki cselezéseiről, sajátos mozgásáról, belső támadói potenciáljáról híresült el, 30 milliót kóstál.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket