King Kong ereje?

Taurin mindenütt

A taurin egy olyan szabad aminosav, amit nem használ fel a szervezetünk a saját fehérjéinek a felépítéséhez, hanem szabad aminosavként találjuk meg a sejteken belüli parányi „erőművekben”, a mitokondriumokban. Ezek azok a sejten belüli parányi egységek, amikből nagyon sok található meg a sejtjeinkben. Ők látnak el bennünket éltető energiával.

Taurin különösen nagy koncentrációban van azokban a sejtekben, amelyek olyan, sok energiát kívánó szerveinket alkotják, mint a szívünk és az izmaink.

De sok van belőle az agyunkban is, és a szemeink retináiban.

A taurin az epe egyik fő alkotóeleme is, megtalálható az idegsejtekben, így a gerincvelőben, az izmokban, sőt, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is. Ezek azok a sejtek, amelyek megvédenek bennünket a fertőzéstől.

A taurin fontosságának a felismerése

A taurin aminosavat akkor kezdték kutatni a tudósok, amikor észrevették, hogy koraszülött, tápszerrel táplált csecsemők vérében a taurin szintje nagyon alacsony. Taurinhoz a csecsemők anyatejjel jutnak.

A későbbi kutatások során bebizonyosodott, hogy az életkor előrehaladtával is csökken a taurin szintje, aminek következtébe megnőttek a szívpanaszok, gyengült az idegek és az agy teljesítménye.

A taurin szintjének a csökkenése hozzájárul a cukorbetegség, látás- és hallásromlás, valamint szív- és érrendszeri panaszok, illetve stressz okozta károk kialakulásában.

A taurin és a szív

A szív teljes súlyának az 1/3-a mitokondrium, ami ellátja a szív sejtjeit energiával.

Taurin nélkül a szívizom gyengül, és nem képes elvégezni a feladatát. A megfelelő mennyiségű taurin szükséges a szív egészségének a fennmaradásához. Ez az aminosav segíti szívizom-összehúzódások hatékonyságát.

A taurin szint csökkenti a koleszterinszintet is, elősegíti a vérnyomás alacsonyabb szinten tartását, csökkenti szívbetegségek miatti halálozás kockázatát. A taurin csökkentheti a magas vérnyomást  is azzal, hogy segíti az érfalak rugalmasságát.

A taurin és az emésztés

A taurin javítja az anyagcserét és az emésztést, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epe segíti a zsírok emésztését a vékonybélben.

A taurint előállítják a hasznos bélbaktériumok is, miközben kéntartalmú vegyületeket szabadulnak fel a bélben.
Ez támogatja a bélflóra egyensúlyát és ezen keresztül az agy, az idegek és immunrendszer egészségének a fenntartását.

A taurin és a cukorbetegség

Ma már tudjuk, hogy a cukorbetegeknél 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben, mint ahogy szükséges lenne az egészséges sejtműködéshez. A taurin szükséges az inzulin termelését végző, hasnyálmirigy sejtek életképességéhez.

A taurin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai védenek a cukorbetegség miatti szövődmények, például idegkárosodás, vesekárosodás és szívbetegség ellen.

Ez az aminosav fokozhatja a sejtek inzulinérzékenységét, ezáltal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát vagy segítheti a vércukorszint megfelelő szinten tartását.

A taurin segíti a hallást és a látást

A taurin különösen nagy mennyiségben fordul elő a fényérzékeny retinában, ahonnan induló idegek közvetítik a szemünkkel érzékelt látványt az agyba. A taurin növeli a retina védelmét, elősegíti a jó látást.

A taurin fontos a jó halláshoz is. Ez az aminosav megfordíthatja a hallásvesztés mögötti káros folyamatokat, és a taurin magasabb szintje megszüntetheti a fülzúgást is.

A taurin és sport

A taurin javítja az izmok erőkifejtését, növeli a fizikai teljesítőképességet, javítja a sportteljesítményt.

A magas taurinszint előnyei:

  • fokozza az oxigénfelvételt a szervezetben,
  • megnövekedett aktív idő a kifáradásig,
  • csökkenti az izomkárosodást,
  • csökkenti az izomregeneráció idejét,
  • növeli a kifejtett izomerőt.

Az előnyök eléréséhez 1-3 gramm taurinra van szükség az edzés előtt 1-3 órával legalább 6-21 napig tartó kúrával.

A taurin fokozhatja a zsírégetést az edzés alatt.

Az erősítő edzést végzők könnyen kimeríthetik a taurinkészletüket. Ennek az aminosavnak a hiánya jelentősen csökkentheti a váz- és a szívizomzat összehúzó erejét és állóképességét.

Natur Tanya® taurinpor a Vitamissimo webáruházban

Kattints ide, és rendeld meg a Natur Tanya® adalékmentes, prémium minőségű taurin porát!

A cikk forrása: Natur Tanya® termékismeretető 100% TAURIN POR - szabad aminosav

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket