Kollagén – nem csak a feszes bőr titka

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A kollagén szó a görög „kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent. Ez jól mutatja, hogy a kollagén az, ami „összeragasztja” a test sejtjeit, szöveteit.

Ha a kollagén szót meghalljuk, legtöbbször a feszes bőr, valami kozmetikum jut eszünkbe. Sokan azt hiszik, hogy ez elsősorban valami esztétikai kérdés. Pedig dehogy!

A kollagén egy különleges és a szervezet számára kulcsfontosságú fehérje.

Testünk kb 5-6%-a kollagén. Egy 80 kilós testben a kollagén mennyisége 4 kiló körül lehet.  A szervezet 40 éves korig remekül termeli és megfelelőmennyiségben, minőségben állítja elő. 40 év felett az idő múlásával ez a mennyiség csökken, így előbb utóbb pótlásra van szükség.

Minél rugalmasabb egy test, minél feszesebb a bőr, annál magasabb lehet a kollagén aránya.

A test vázát, amire épül egy nagyon finom kollagén háló alkotja. Mint egy nagyon vékony, de annál erősebb drótszálból szőtt váz, amire a test épül. Ez alkotja a csontok vázát is, amire aztán a kalciumból a csont felépül. Ennek a nagyon finom hálónak a részeibe ágyazódnak be a kalcium részecskék és ez adja a csontok szilárdságát, erősségét.

Ha a szervezetben a kollagén mennyisége és minősége nem megfelelő, akkor a csontok szilárdsága és erőssége is gyengébb lesz.

Gyengébb lesz az ízület és az ízületi szalag is, illetve a porcok elveszítik rugalmasságukat.

A kollagén felel az erek és érfal rugalmasságáért is, ami lássuk be nem mellékes. A verőér például naponta több mint 100.000-szer tágul ki és húzódik össze. A 24 óra minden percében átlagosan 70-75 alkalommal. Ezt a rettenetesen kemény munkáét csak egy rugalmas, jó állapotban lévő érrendszer tudja kellően elviselni. Ha a kollagén a szervezetben lecsökken, csökken az erek rugalmassága, csökken az érrendszer hatékonysága is.

Egy másik fontos érv a kollagén mellett. Ha testünkben csökken a kollagén tartalma, a gerinc csigolyákban csökken a csigolyák víztartalma. Ezáltat rugalmatlanná válnak és sokkal nagyobb eséllyel sérülnek, nagyobb a sérv esélye.

A fentiek kiragadott példák annak megértésére, hogy miért is fontos a kollagén folyamatos pótlása a szervezetben.

Remek kollagén források a csontlevesek, a kocsonya, az állati belsőségekből készült ételek, a zsírosabb és porcban gazdag ételek, a halak.

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű kollagént vigyünk be a szervezetbe 2 megoldás kínálkozik.

Vagy az előbb említett ételeket esszük rendszeresen, vagy pótoljuk a kollagént táplálékkiegészítő formájában.

A kor előre haladtával az utóbbira egyre inkább szükség lesz.

Most már érted, hogy miért fontos a kollagén. Nem pusztán a szép és rugalmas bőrért, hanem tested optimális működéséért, fiatalon maradásáért is felel.

Remek kollagének állnak rendelkezésedre. Sőt, már arra is figyelnek, hogy jó legyen az íze!

Jóízű, hatékony kollagént itt ajánlunk neked!

Prémium kollagének itt!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket