Milyen előnye van a fenőkövek használatának?

A fenőkövek nemcsak megélesítik a késeket, hanem meg is növelik azok használhatóságát, élettartamát. Igazán hasznos eszközök, amelyek egyrészt egyszerűen kezelhetőek, másrészt vásárlóbarát áron beszerezhetőek. Összefoglaltuk a fenőkövek előnyeit.

Röviden a fenőkövekről

Mire jók a minőségi fenőkövek? Egybehangzó vélemények szerint ezek jelentik a legjobb, legbiztosabb megoldást egy kés megélezéséhez, magasan verik az úgynevezett késélezőket, amelyek ugyanezt próbálják megvalósítani, de csak alacsonyabb minőségben képesek rá. A hivatásszerűen késeket használó szakmákban, mint például a szakácsoké, egyértelműen a fenőkövek élveznek elsőbbséget, az igazi profik ezt használják. Miért? Mert a késeik kifejezetten finom, drága eszközök, azaz vigyázni kell rájuk. Minél jobb fenőkövekkel lesznek megélezve, annál hatékonyabban használhatók, annál tovább szolgálják majd tulajdonosukat. Nem csoda tehát, hogy a minőségi késekhez egyre jobb fenőköveket fejlesztenek ki a gyártók.

Késélezés, pengefinomítás

A fenőkövek célja a kések élének helyreállítása, szerencsésebb esetben csak finomítása. Ezek a kések lehetnek profi konyhai megoldások, vagy akár a népszerű svájci bicskák is, nincs jelentős különbség. Az élesebb késsel minden gyorsabban történik, így nem csak időt spórolunk, de a hibázásból, a totojázásból adódó bosszankodást is megelőzhetjük. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a konyhában egymás után próbálgatja az ember a késeket, de mindegyikről kiderül, hogy alkalmatlanok az adott feladatra, mert csak trancsírozni lehet velük. Ilyenkor van, aki új késkészletet vesz, az okosabbak azonban egy fenőkőre ruháznak be, azzal pedig helyreállítják meglévő készletük pengéit. A fenőkövek további előnye, hogy a kezelésük egyszerű, bárki képes azt megtanulni, ha elolvassa a használati utasítást. Nem kell félni tőlük, rendeltetésszerű használattal nem lehet elrontani a kések élét. Egy eszköz megélezése néhány percet vesz igénybe, majd a használattól függően hónapokig el lehet felejteni az élezés feladatát. Ugye, milyen egyszerű? Éppen ezért mondják, hogy egy fenőkőnek minden konyhában lennie kell!

A fotó forrása:
BaanTaksinStudio / Shutterstock.com

Partner cikk

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket