Ó, dó, adó – hőségriadó Hogyan készüljünk fel a hőségre?

Már megszokhattuk, hogy ha elérkezik július, augusztus, rögtön hőségriadót hirdetnek. Olyan forróságot kell nap mint nap elviselnünk, hogy érdemes kétszer meggondolni, kitesszük-e bőrünket közvetlen napsütésnek 11-15 óra közt. Amellett, hogy bőrünk megsínyli a perzselést, testünk más részei is több figyelmet igényelnek nyáron. Extrém körülmények extrém intézkedéseket követelnek.

Persze az augusztus 20-i ünnepség már választóvonalnak tekinthető, az elmúlt évek időjárási trendjei alapján. Előtte megkukulunk a hőségtől, 20. környékén pedig hirtelen őszre vált az időjárás. Majd jön az indián nyár. Örvendetes, hogy a rendezvényszervezők már komolyan veszik az időjárás előrejelzést, és nem csak a profitot tartják szem előtt. Persze az mindenki egyéni felelőssége, hogy megfelelően felkészüljön hidegre és melegre egyaránt.

Valószínűleg kevesen tudjuk, hogy három fokozata van a hőségriasztásnak. Figyelmeztető jelzést adnak ki akkor, ha a napi középhőmérséklet legalább 25°C lesz egy napon. Riasztást adnak ki, ha előreláthatólag a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon legalább 25°C lesz. És riadójelzést adnak ki, ha előreláthatólag a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon legalább 27°C lesz. Belegondolva abba, hogy egy forró nyári napon akár 40°C-ot is mutat a hőmérő, a 27°C kellemesnek tekinthető.

Amellett, hogy a közlekedési vállalatok segítik az utazóközönséget vízosztással, saját felelősségünk gondoskodni a megfelelő hidratálásról és az évszaknak megfelelő öltözékről is. Például aki több órás vonat-, buszutat tervez, fel kell készülnie arra, hogy a légkondicionáló túlhűt, ezért melegebb ruházatot is vinnie kell magával. Illetve előfordulhat, hogy a légkondicionáló nem működik, ez esetben pedig egy legyező nagyon hasznos. Ha most, a nyár utolsó napjaiban vagy az utószezonban tervezünk üdülni, elég egyetlen egy üzletbe ellátogatni, hogy a hőháztartásunk megvédéséhez mindent megkapjunk. Nézzük csak meg akár a Kik újságot, minden korosztálynak találni ruházatot és kiegészítőt. Sőt, még iskolakezdéshez is kaphatunk eszközöket.

Testünk hőháztartása, vagyis testhőmérsékletünk egyensúlya rendkívül fontos. Az anyagcsere-folyamataink hőtermelése és a környezetünk felé történő hőleadás egyensúlya igen kényes dolog, ha pedig a mérce negatív vagy pozitív irányba eltolódik, „megnézhetjük magunkat”. Ahelyett, hogy tudományos mélységbe ásnánk, ajánljuk a webbeteg.hu cikkét. Mindenesetre a megfelelő ruházkodás, az évszaknak megfelelő táplálkozás és vízfogyasztás szem előtt tartandó!

Ha nem jött volna egy világjárvány 2020-ban, maradt volna a közbeszéd tárgya az őserdőpusztítás és az ausztráliai erdőtüzek. Amik akármilyen messzi vidékeken is történnek, történtek, hatással vannak közép-európai életünkre is. Ahogy regionális vulkánkitörések is hatással vannak az egész bolygó klímájára. Hogy az emberi tevékenység és ipari működés hozzájárul-e a klímaváltozás gyorsulásához, talán mindegy. Elvégre a klímaváltozás egy természetes folyamat, a Föld bolygón így is, úgy is végbemegy. Nekünk embereknek csupán az okoz nehézséget, hogy a komfortzónánkból ki kell mozdulni. Azt pedig nem szeretjük. Mégis meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy hóval csak meglepetésszerűen találkozhatunk (2013. március), és hogy a nyarak aszályosak maradnak. 

Ok-okozat? Az aszály és a világpolitikai események hatását pedig már saját pénztárcánkon is érezzük. Élelmiszert majd’ minden nap vásárlunk, nem kerülheti el figyelmünket az a tény, hogy 2021-ben még 300-400 forintért lehetett egy kiló kenyeret kapni, 2022-ben pedig már 500 Ft alatt csak nagyon ritka esetben. S az a jó az internetben, hogy könnyedén össze lehet hasonlítani az árakat. Ha azt látjuk (például a Kik újságban), hogy egy termék olcsóbb lesz a következő akciós héten, időzíthetjük úgy a bevásárlást, hogy akkor vegyük meg a kívánt terméket, amikor kevesebbet kell arra költeni. Tehát tervezhetjük a fogyasztást (étkezéseket, főzést) aszerint, hogy mikor mihez jutunk hozzá olcsóbban.

Támogatott cikk

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket