Őrizd meg a lendületed a kisbabád mellett is

A szülés testileg és lelkileg is megterhelő, és bár szülés után sokan vágynak arra, hogy visszaszerezzék a terhesség előtti fittségüket és lendületüket, mégis keveseknek sikerül. Még azok az anyukák is megküzdenek a problémával, akik a várandósság előtt, sőt alatt is sportoltak vagy mozogtak.

Gondolták, majd pihennek pár hétig a baba mellett, aztán ripsz-ropsz újra a régi lelkesedéssel sportolnak tovább. A valóság persze sokkal kiábrándítóbb, mert jóval több időbe fog telni, hogy visszanyerjük a régi fizikai állapotunkat, mint azt gondoljuk. 

Persze, ez ne szegje senki kedvét, mindössze arról van szó, hogy nem szabad feladni, és elcsüggedni, ha egy-két hét még kevés lesz. A testünk hatalmas változáson ment át, időt kell adnunk neki, és persze magunknak is. De mire is érdemes figyelni a szülés utáni edzéssel kapcsolatban?

Jöjjön pár tanács, aminek a segítségével gyorsabban visszanyerhetjük a fittségünket és új a régi önmagunk lehetünk. 

Hogy nyerjük vissza a régi formánk? 

Az első, és legfontosabb tanács, hogy lassan kezdjünk. Addig el se kezdjük az edzést, amíg el nem múlik a szülés utáni természetesen problémák. Ez általában 6 hét, de van, akinél több. Ne siettessük a testünket, várjuk ki, amíg valóban alkalmas lesz az edzésre.

Persze rövid sétákat bátran tehetünk, a lényeg, hogy csak fokozatosan terheljünk. Szintén alapvető tanács, hogy mindig figyeljük a testünk jelzéseit. Előfordulhat gyenge vérzés, amikor újra nekifogunk az edzésnek, vannak nők, akiknél szétnyílik a hasizom vagy gyengék a medence izmai. Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni. 

Fontos, hogy az ízületeink védelméről gondoskodjunk. A terhesség és szülés bizony nagyon meg tudja kavarni a hormonháztartást, és akár hat hónapba is beletelhet, mire minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Érdemes többféle mozgásformát is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Ha újra nekiálltunk a rendszeres testmozgásnak, figyeljünk a hidratálásra, hiszen a szoptatás miatt sem mindegy, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk. És amire még mindenképp érdemes időt szánni, az a pihenés.

Partner cikk

Forrás: ene.hu

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket