Sós tudnivalók

Fontos tudás

vitaminok fontosságáról kevés embert kell meggyőzni, ugyanakkor az ásványi anyagokról és nyomelemekről – a ritka kivételtől, a kalciumtól eltekintve – alig tudunk valamit.

Ismerkedjünk meg velük, mert az ő hiányuk is aláássa az egészségünket, sőt, a következmény halálos is lehet!

Ásványi anyagok és nyomelemek

A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagokból sem nyerünk energiát. Ezek olyan kémiai elemek, amelyeket a növények és a növényevő állatok számunkra már hasznosíthatóvá tettek, mivel az élettelen környezetben megtalálható ásványi anyagokat és nyomelemeket az emberi szervezet nem képes közvetlenül hasznosítani. A konyhasón kívül nem érdemes köveket nyalogatnunk..., de azt se kell.

Az ásványi anyagok és nyomelemek közötti jelentős különbség a szervezetünknek szükséges mennyiségben van.

Az ásványi anyagokból néhány száz milligrammnyi, a nyomelemekből pedig néhány mikrogrammnyi mennyiség kell a szervezetünknek.

milligramm egy ezred grammot jelent, míg a mikrogramm egy milliomod grammot. Ez azt is jelenti, hogy a milligramm és mikrogramm között ezer a váltószám.

Ezen nagyon parányi mennyiségek, mégis ezeknek az elemeknek a jelenléte életfontosságú az egészségünk szempontjából.

Cink

Ez a nyomelem fontos szerepet kap a vércukorszint-szabályozásban, részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében.

Gyorsítja a sebek gyógyulásátkedvezően hat az agyműködésre, a növekedésre, továbbá a nemi fejlődésre, fogamzásra és a prosztata működésére.

A fokozott cinkbevitel gátolja a réz, az ólom és a kadmium beépülését a szervezetbe.

cink véd a káros környezeti hatásokkal szemben az ólom és kadmium beépülésének akadályozásával.

Foszfor

A foszfor egy ásványi anyag, amely fontos a csontok egészséges fejlődéséhez.

A foszfor hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, az enzimek hatékonyságára.

Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Fontos szerepet tölt be a savasság-lúgosság szabályozásában, illetve az energiatermelésben.

A szervezet az energia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Foszfor nélkül a niacin (B3-vitamin) nem szívódik fel.

A foszfor nagyon sokféle élelmiszerben megtalálható, így külön pótlására nincs szükség.

Jód

jód is egy nyomelem. A jód elsődleges szerepe a pajzsmirigyhormonok termelésében van.

Mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói, ezért a szervezetbe bevitt jód mennyisége alapvetően befolyásolja az anyagcsere sebességét, a testsúlyt és a hormonrendszer működését, valamint kihat az idegrendszer és a vérkeringés szabályozására is.

Jód hiányában a pajzsmirigy nem működik elég jól, és ezért könnyen túlsúly alakulhat ki, lassulhat a szellemi tevékenység, romolhat a memória, és energiaszegénnyé válhat a szervezet.

Jód nélkül lelassulhat a szívritmus, a pulzus.

Megfelelő mennyiségű jód segíti a zsírkészlet felszabadítását, és több energiát ad a szervezetnek, javítja az agytevékenységet, hozzájárul a bőr, a haj, a köröm és a fogak egészségéhez. A jód szükséges az egész hormonrendszer egyensúlyának a fenntartásához.

Sajnos a magyar talaj ma már nem tartalmaz elegendő jódot.

Kalcium

Ez is egy ásványi anyag. A kalcium a csontok és a fogak felépülésében, épen tartásában játszik nagy szerepet. Az erős csontozat és fogazat csak elég kalcium jelenlétében alakulhat ki.

Ez az ásványi anyag szerepet játszik az idegrendszer és az izmok működésébensegíti a szabályos szívműködést, a mélyebb alvást, az idegrendszer megerősítését.

Ezért fontos stresszcsökkentő hatású. Előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékelheti a légúti allergiás tünetek erősségét.

Ez az ásványi anyag szükséges a véralvadáshoz, és hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedők számára.

Kálium

Ez is egy ásványi anyag. A káliumnak fontos szerepe van az idegrendszeri ingerületek átvitelében, az izomműködés fenntartásában, a sejtek energiaellátásában.

A kálium enyhíti az allergia tüneteitsegít a salak- és méreganyagok kiürítésében, és mivel oxigént juttat az agyba, javítja a szellemi teljesítményt.

A káliumnak fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában is.

nátrium-kálium arány fenntartása érdekében előnyösebb a káliumban gazdag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása az inkább nátriumot tartalmazó állati eredetűekkel szemben.

Króm

A króm egy nyomelem. A króm szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, és az egyik fő szereplője a vércukorszint szabályozásának

Stabilizálja az energia-háztartást, és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, növeli a szervezet teherbírását és teljesítőképességét.

C-vitamin javítja a króm felszívódását.

Magnézium

A magnézium is viszonylag közismert ásványi anyag. A magnézium elengedhetetlen a szív- és érrendszer működéséhez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést.

Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében, szabályozza a koleszterinszintet.

Közreműködik a csontok felépítésében, az idegek és izmok működésében és az immunrendszer hatékonyságában.

A magnézium mellé kiegészítőként kalciumot érdemes pótolni, 1:2 arányban. 

Nátrium

A nátrium egy ásványi anyag, ami megtalálható a konyhasóban.

A nátrium fontos szerepet játszik a folyadékháztartás szabályozásában. Elengedhetetlen a jelenléte az idegrendszeri ingerületek átvitelénél és az izomműködésnél.

Ezen kívül a savasság-lúgosság egyensúlyát is segíti, valamint fontos a szénhidrát- és fehérje anyagcsere folyamatai számára is.

Nátrium sokféle élelmiszerben van. így bevitele nem okoz gondot. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott nátriumbevitel megemelheti a vérnyomást.

Réz

A réz egy nyomelem, aminek fontos a szerepe a vérképzésben, a szabad gyökök semlegesítésében és a központi idegrendszer működésében.

Vashiányos vérszegénységkeringési zavarok, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint kezelésére is alkalmazzák, illetve fejfájásőszüléshajhullásderékfájás, reumatikus és ízületi fájdalmak esetén is.

fokozott rézbevitel cinkhiányt okozhat, ezért ilyenkor a cink pótlásáról is gondoskodni kell.

Szelén

A szelén is egy nyomelem. A szelén fontos a sejthártyák épségének megtartásához.

Ez a nyomelem gátolja a vérrögképződést, csökkenti a szívinfarktus, az agyvérzés és az agyi érelzáródás kockázatát. Ez a nyomelem kell a pajzsmirigyhormon átalakításához a sejtjeink által hasznosítható formájúvá.

szelén fontos antioxidáns is. Lassítja a szövetek öregedését, a haj őszülését. A szelén hatását erősíti, ha E-vitaminnal együtt viszik a szervezetbe.

Sajnos a magyar talaj nem tartalmaz elég szelént. Ezért indokolt lehet a jód és szelén együttes fogyasztása. A legjobb természetes szelén- és jódforrás a tengeri állatok (halak, rákok, kagylók).

Vas

A vas is egy nyomelem. A vas olyan alapvető feladatokat lát el a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás, a hemoglobin előállítás, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. A várandós anyáknak több vasra lehet szüksége, ezért esetükben ajánlható a vas pótlása.

növényekben levő viszonylag magas vastartalom (például a spenót esetében) megtévesztő, mert ezek a vasvegyületek felszívódási aránya sokkal rosszabb, mint az állati eredetű élelmiszerekben található, fehérjékhez kötött vasforrásoké.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalmaz minden fontos tudnivalót annak érdekében, hogy soha ne alakuljon ki nálad ásványi anyag- vagy nyomelemhiány, illetve tudd, hogyan készíts tápanyagokban gazdag ételeket!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

Vitalissimo tápanyag megoldások

Vitalissimo webáruház számos, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag terméket kínál az egészségtudatos közönségnek.

Ezek közül a termékek közül kiemelkednek a folyékony svéd készítmények!

Ezek a folyékony termékek hatékony felszívódással remekül feltöltik a szervezetünket az ételeinkből már alig bevihető tápanyagokkal.

Kattints ide, és ismerkedj meg a Swedish Nutra termékkínlatunkkal!

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket