Vigyázzon az immunrendszerére

Bár az immunrendszerünk velünk született védekező képességet biztosít nekünk, mégis fontos, hogy életmódunkkal azon legyünk, hogy megvédjük ezt a természetesnek és kikezdhetetlennek gondolt, mindig velünk levő védelmünket.
 

Mivel az immunrendszerünk alapja a bélrendszerünkben van, mert itt található a nyirokcsomók hálózatán kívül a velünk élő hasznos baktériumok közössége, amit a mai tudomány nyelvén mikrobiomnak nevezünk.

A mikrobiom intelligenciája

A kutatók ma már a mikroorganizmusok (baktériumok és más parányi élőlények) által mutatott intelligenciáról beszélnek, ami magában foglalja az egyedi élőlények által mutatott összetett, a környezet változásaihoz alkalmazkodó magatartást, valamint az egymást segítő és egymással együttműködő viselkedést a különféle speciális közvetítő anyagok segítségével. Ezek a baktériumok által termelt anyagok hatással vannak a különböző parányi élőlényekre, és ez viselkedési változásokat okoz az együtt élő parányi élőlényekben.

A kutatók megfigyelték, hogy a baktériumtelepek képesek utánozni az idegsejtek hálózatát az ilyen üzenetközvetítő anyagok segítségével.

Az antibiotikumok hatása

A baktérium fertőzések ellen gyógyszerként használt antibiotikumok hatóanyaga lebontja a belekben velünk élő baktériumok sejtfalát, vagy megakadályozzák azok szaporodását. Ezek a gyógyszerek nem képesek különbséget tenni a kórokozó és a hasznos baktériumok között, ezért egy antibiotikum-kezelés mindig a bélben élő hasznos baktériumok kiírtásával is együtt jár.

Ezért nagyon fontos a bélflóra újraépítése egy-egy ilyen alkalom után megfelelő étrendkiegészítőkkel.

Miért kell vigyáznunk a bélflóránkra, azaz a hasznos mikrobiomunk változatosságára?

Mert ezek a baktériumok folyamatosan kapcsolatban állnak velünk, hatnak az idegrendszerünkre, és fontos tápanyagokat, például B-vitaminokat termelnek nekünk. Így befolyásolják nem csak a hangulatunkat, az érzelmeinket, hanem az immunrendszerünk összetett működését is. Ha nem vigyázunk rájuk, akkor a beleinkben elszaporodnak a betegséget okozó baktériumok, gombák és vírusok, ami gyulladásokhoz vezet, és mindez erősen megterheli az immunrendszerünket, és a megbomlott rend megzavarja annak működését is.

Ezért úgynevezett autoimmun betegségek alakulhatnak ki, amikor az immunrendszerünk megtámadja a saját szervezetünk sejtjeit, szöveteit.

Mit tehetünk a mikrobiomunk és az immunrendszerünk egészségéért?

Életmód és táplálkozás

Nagyon sok múlik az életmódunkon, azon, hogy mennyit és hogyan alszunk, illetve mit eszünk.

A gyorsan felszívódó cukorban és keményítőben, illetve feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő étkezésre a szervezetünkben erős gyulladásos válasz alakul ki, hasonlóan ahhoz, amilyet egy kórokozó idéz elő.

A tápanyagdús étrendben kell lenni olyan vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, amik közvetlenül támogatják az immunrendszer működését. Például az A-vitamin és cink fontos a sejtosztódás szempontjából, ami fontos a védekező sejtjeink számára is.

Akár egyetlen vitamin is képes többszörösen segíteni a védekező képességünket. Például az E-vitamin antioxidáns hatása mellett részt vesz sokféle fontos folyamatban is.

A helyes, személyre szabott, nyers zöldségekben és rostokban gazdag táplálkozás kialakítása kulcsfontosságú védelem nem csak bélflóránknak és a hatékony immunrendszerünknek, hanem az általános egészségi állapotunknak is.

Az alvás és a stressz

Az alvás és a regenerálódás szintén segíti az immunrendszert, és védi annak működőképességét.

A stressz megnöveli az adrenalin és kortizolszintet, ami elnyomja az immunrendszer működését, mert a stresszes állapot kezelésére kell a szervezetünk minden energiája.

Így a tartós stressz hosszú távon legyengít bennünket, és ilyenkor könnyebben kapunk el fertőzéseket, könnyebben leszünk betegek.

A gyógyuláskor ezért kell nem csak a tápanyagokban gazdag étel, hanem az elég pihenés, alvás is, amikor kikapcsolunk lehetőleg minden stresszforrást.

Ekkor ne nézzünk hírműsorokat, ne legyünk számítógép vagy okostelefon közelben, ne csüngjünk az interneten!

Az immunrendszerünk védelme, a stressz csökkentése érdekében akkor is hasznos ezeknek a stresszforrásoknak a korlátozása, amikor egészségesek vagyunk, mert a folyamatos stressz romboló hatása lassan fejti ki káros aknamunkáját.

A fentiekből könnyen belátható, hogy a helyes életmód, étrend és regeneráció jelenti a kulcsát az immunrendszerünk hatékonyságának és az egészségünk védelmének!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket