Zene nélkül mit érek én

 

Zene nélkül mit érek én

Az ember életének már ősidők óta szerves részét képezi a zene, az ének, és a ritmus. Orvosi kutatások bebizonyították, hogy a zene rendkívül pozitív hatással van a szervezetünkre.

Zene nélkül mit érek én

Az ember életének már ősidők óta szerves részét képezi a zene, az ének, és a ritmus. Orvosi kutatások bebizonyították, hogy a zene rendkívül pozitív hatással van a szervezetünkre. Gyakran használják terápiás célokra is, a fizikai és mentális egészség javítása érdekében. Magas vérnyomás, szív és érrendszeri problémák gyógyításában, valamint az álmatlanság és a depresszió kezelésében is sikeresen alkalmazható. Egy-egy hosszú és fárasztó nap után igazán jóleső érzés hazaérkezni és bekapcsolni kedvenc zenéket, és élvezni annak nyugtató és stresszoldó hangjait. Ha rosszkedvünk van, vagy szomorúak vagyunk, egy vidám zene hamar felvidíthat. A bulik pedig elképzelhetetlenek zene nélkül! Rengeteg különböző zenei stílust ismerünk, mindenki kedvére válogathatnak a neki tetszők közül. Kutatások alapján, a klasszikus zene az életkedvünket növeli, javítja a memóriát, a romantikus dalok a kreativitásunkat fejlesztik és boldogságérzetet keltenek, a dinamikusabb számoktól felgyorsul a pulzusunk, erőre kapunk, a meditációs zenék pedig nyugtatnak és erősítik az immunrendszerünket is.

Szóljon hangosan az ének

Van, aki hangosan szeret zenét hallgatni, van, aki a visszafogottabb ritmusokat kedveli. Akár hangosan, akár halkabban hallgatjuk a zenét, mindkét esetben a legfontosabb, hogy a hangzás ideális legyen. A hangzás minősége meghatározza a zenei élvezet szintjét. Lehetőségeinkhez mérten próbáljunk jó minőségű hifi és audio eszközöket beszerezni, mert csak így érhetjük el, hogy a zenehallgatás maximális élményt nyújtson. Ezen felül az is lényeges, hogy az a helyiség, ahol zenét hallgatunk, milyen akusztikai adottságokkal bír. Mindenképpen ajánlott a falak, mennyezetek akusztikai kezelése, a kellemetlen visszaverődések megszüntetése érdekében. A visszhangok lerontják a zenei élményt. Hangelnyelő panelek,hangszigetelő panel,  hanggátló függönyök és akusztikai szőnyegek elhelyezésével kiküszöbölhetjük az ilyen jellegű problémákat.

Ne vegyük a szívünkre!
Egy amerikai kutatás során a zene hatását vizsgálták szívinfarktuson átesett pácienseken. Az eredmény magáért beszél! A napi minimum 30 perc zenehallgatás csökkentette az újabb szívrohamok előfordulását és a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.

Nem lehet elég korán kezdeni és nem érdemes abbahagyni
A zene jótékony hatásait már az anyaméhben fejlődő magzatok is érzik. A testi és pszichés fejlődésükre is kedvezően hat. Egyértelműen kiderült, hogy a zene fejleszti a gondolkodást már magzati, csecsemő illetve kisgyermekkorban. Általános iskolások körében végzett felmérések alapján bebizonyosodott, hogy a zenehallgatás eredményesebbé teszi a tanulást, akár 50 %-kal is javultak a matematika osztályzatok! Ennek ellenkezőjére is van példa. Japánban a forgalmas és zajos reptér mellett élő várandós kismamák között sokkal nagyobb arányban fordult elő, hogy az átlagosnál kisebb súllyal születtek meg a babák, vagy koraszülöttek lettek. Tanulmányok szerint a zenetanulás és hallgatás védi az agyat az öregedéstől.

Viszlát fájdalom!


A zene csökkenti a fájdalmat sérülés vagy betegség esetén. Eltereli a gondolatainkat, csökkenti a fájdalom által kiváltott stresszt, boldogságérzetet kelt.

Házikedvenceink is értik és érzik a ritmust


Sokan tartanak háziállatot otthonukban, családtagként, társként tekintenek rájuk. Ezért nem mellékes kedvenceink lelki állapota sem. Szakértők megállapították, hogy az állatok is reagálnak a zenére. A sokféle zenei stílus közül egyértelműen a komolyzene lett a befutó. A kutyák, macskák hangulatát előnyösen befolyásolja a komolyzene. De nemcsak a kedvtelésből tartott állatok szeretik a dallamokat. Egy kísérlet során a tehenek több tejet adtak abban az időszakban, amikor klasszikus zenét játszottak le mellettük.

Láthatjuk, hogy a zene mennyire nélkülözhetetlen mindennapi életünkben. Hallgassuk kedvenc ritmusainkat minél gyakrabban, és élvezzük csodálatos hatásait!

Forrás - perfectacoustic.hu

 

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket