Zöldséget, gyümölcsöt az emberi szervezetnek!

Százszor hallott okosság gyerekkorunktól kezdve: „fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt minden nap”. S ahogy felnövünk, gyerekeink lesznek, mi is ezt ismételgetjük nekik. Elég naponta egy alma és egy répa? Tudjuk-e, mennyi az ajánlott mennyiség?

Nemzetközi és hazai ajánlások alapján naponta legalább 4 adag (min. 400 gramm) zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Azonban a napi célérték inkább 600-800 gramm annak érdekében, hogy fedezni tudjuk a napi vitamin-, az ásványianyag-szükségletünket és rostbevitelünket.

Hogyan tudnánk ennek a szükségletnek eleget tenni annak érdekében, hogy szervezetünkben minél kisebb eséllyel forduljon elő a minőségi éhezés? Állandó szénhidrátfogyasztás (pl.: tészták, cukros ételek) nem elégíti ki a szervezet vitaminigényét. Gyakori étkezés a gyorséttermekben minőségi éhezéshez vezet.

Tippjeinkkel szeretnénk ezt megkönnyíteni:

Vezessük be napi rutinunkba a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását!

Különböző szokások segítségével könnyedén be tudjuk építeni a mindennapjainkba a rostban és ásványianyagban gazdag ételeket. Szinte észre sem fogjuk venni, és már el is értük a napi ajánlott legideálisabb, mennyiséget, azaz a 600 grammot. Mondjuk minden reggel 8-kor egy alma/körte/narancs, tízóraira valami zöldségturmix, uzsonnára pedig kérjük meg munka- vagy élettársunkat, lepjen meg minket valami zöldséggel, gyümölccsel.

Ne csak a változatos ízekre, hanem a változatos állagokra is törekedjünk!

A napi adagunkból legalább egy részt friss vagy nyers formában fogyasszunk. Ezáltal megőrizzük a zöldségek, gyümölcsök értékes tápanyagait. Figyeljünk arra, hogy mindig jó állapotú, szezonnak megfelelő termékeket válasszunk.

Hogy ezeket honnan szerezzük be? Tény, hogy a szupermarketek kínálják a legszélesebb palettát. A piacon mégis nagyobb a valószínűsége, hogy házilag, otthon termesztett árut kapunk, talán kevesebb vegyszerrel. A hazai termelők mellett szól a helyi gazdaságfejlesztés érve is. Ez segít nekünk abban, hogy a pénz “helyben maradjon”, és fejlettebb, szebb környezetben élhessünk.

A számtalan tipp mellett az anyagiakat is fontos megemlíteni. Tény, hogy manapság mindennek felkúszott az ára (a dinnye kilója 300 Ft körül mozog jelenleg). Nehéz megfelelő minőségű fogásokat készítenünk.

Számtalan spórolási tipp felhasználásával tudunk könnyíteni a saját dolgunkon, például a Spar akciós újságját lapozgathatjuk jó árakra vadászva, és költségvetést tervezhetünk.

Törekedjünk a színességre!

Egy régi mondás úgy tartja, hogy a tányéron legalább 4 szín szerepeljen az ételek között. Mégis miért? „A szemnek, léleknek, gyomornak, emésztésnek gyönyörködtető, amennyiben színesen és szívesen étkezünk.”

Keressük az élénkpiros, narancssárga, lilás és sötétzöld árnyalatokat. Erre ideális példa a paradicsom, sütőtök, sárgarépa, vörös káposzta, spenót vagy a mángold.

Alkalmazzuk a különböző tartósítási módszereket!

A gyorsfagyasztott és konzervált termékek, valamint a savanyúságok is kiváló tápanyagforrások lehetnek. Főleg téli hónapokban. Ezeket is nyugodtan beilleszthetjük a napi étkezéseinkbe.

A szárazhüvelyesek (például bab, lencse, csicseriborsó) szintén nagyszerű választás! Készítsünk belőlük levest, főzeléket, köretet, salátát vagy krémet, hogy változatosan élvezhessük az ízüket és tápláló hatásukat.

Kevesebb zsiradék!

Amikor ételt készítünk, próbáljuk meg minimalizálni a zsiradék használatát, vagy akár el is hagyhatjuk. Használjunk kíméletes konyhatechnikákat, például rövid ideig történő párolást vagy gőzben főzést. Így megőrizzük az értékes tápanyagok nagy részét.

Nassolni is lehet egészségesen!

Ha nassolni szeretnénk vagy desszertet fogyasztani, válasszunk inkább gyümölcsöt vagy gyümölcssalátát. Ezek friss, természetes édességet nyújtanak, egészséges alternatívát jelentenek a cukros édességek helyett. Ezenkívül pedig hetente 2-3 alkalommal ajánlott egy kis maréknyi natúr olajos magvat (például mandula, dió, mogyoró vagy tökmag) elfogyasztani.

Ne feledjük a gyümölcsöket és zöldségeket mindig alaposan megmosni fogyasztás előtt! Ha a héjuk nem okoz nekünk problémát, akkor nem szükséges megtisztítani, mivel a héjában jelentős mennyiségű értékes rost található.

Amennyiben egy magasabb szinten szeretnénk űzni a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet, mélyüljünk el a teljes értékű növényi étrendben (TÉNÉ)! Az étkezés alapköve ezekből a nagyszerű ételekből áll! Számtalan magyar és külföldi blogger/vlogger foglalkozik a témával. Sőt! Mostanában különböző receptkönyvek is segítenek részletes útmutatókkal.

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket