Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
Ünnepi céklakrém leves
Kedves Peti!
A Karácsonyhoz közeledvén a háziasszonyok egyre inkább azon törik a fejüket, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. A többfogásos, gyakran kalóriadús, zsíros húsokban - köretekben és nehéz, gyomorterhelő ételekben bővelkedő menü helyett igyekszem könnyű, ízekben gazdag, vitamindús, túltelítettség nélkül végigehető fogásokat összekomponálni.
A most bemutatott recept méltó felvezetője bármely ételsornak, legyen akár halas, szárnyas netalán vegetáriánus étek. Az enyhén édeskés-savas-csípős ízvilága remekül harmonizál szinte bármivel.
Akár a karácsonyi, de a szilveszteri asztalon is megállja a helyét. Sőt meggyőződéssel állítom, hogy még a korhelylevest is leveri az asztalról.
Pénztárcabarát néhány alapanyagból és kevés idő ráfordítással elkészíthető. Szeretettel ajánlom elkészíteni minden kedves Testszerviz- barát társamnak!
A receptje a következő:
Ünnepi céklakrémleves
Hozzávalói (4 főre):
- 3 db közepes méretű cékla
- 1 db szintén közepes méretű édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 ujjnyi nagyságú gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ecetes torma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál méz
- 1 kávéskanál szumák
- 1 csipet őrölt kardamom
- 200 ml görög joghurt
- só és bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
- 1 céklából sütött chips
- morzsolt feta vagy más friss sajt
- tökmag
- tökmagkrémből gyúrt golyócskák
Az elkészítése:
A gyömbért, a céklát és az édesburgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk.
Olívaolajon először a gyömbért, majd a céklát is átforgatjuk és megkapatjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami épp, hogy ellepi.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a mézet, az ecetes tormakrémet, a szumákot, a kardamomot, a citromlevet és félpuhára főzzük.
Ekkor az édesburgonyát is rátesszük és a céklával puhára pároljuk. A végén a görög joghurttal botmixerrel krémesre pürésítjük.
Forrón, rámorzsolt friss sajttal, illetve tökmaggal, tökmagkrém golyócskákkal és céklachipssel megszórva illetve friss kaporral tálalhatjuk.
Megjegyzem, hogy a hűtőmben mindig van egy üveg citrom-méz-fokhagyma-gyömbér immunerősítő püré. A citromlé, fokhagyma és méz helyett egy evőkanálnyival ezzel ízesítettem a levest.
A céklachipset air fryerben készítettem, melyhez egy céklát uborkagyalun lereszeltem, pici sóval és olívaolajjal átforgattam és ropogósra sütöttem.
Szeretettel küldöm és egyben egészséges, tápláló fogásokban bővelkedő, szeretetteljes boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Marianna
A receptet és a képet nagyon köszönjük Mányik Mariannának
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!