A lelked egészségéért

Az Egészségügyi Világszervezet 1948-ban alakult meg. Ekkor fogalmazta meg az egészség szó első meghatározását, amely így hangzott:

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Mára az egészség meghatározása a következők részterületekre terjed ki:

biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,

lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,

mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,

emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,

szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Ebben a rövid írásban a lelki egészségről írok, mert október 10-én lesz „A lelki egészség világnapja”, amihez 1994-ben hazánk is csatlakozott.

A Világnap hivatalos célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.

A fenti célon kívül talán hasznos lesz, ha egy kicsit a saját lelki egészségünkre is ráirányítjuk a figyelmünket, és azzal is törődünk, nem csak a Világnap tiszteletére.

Mi az a minden nap velünk levő körülmény, ami rombolhatja egy ember lelki egészségét?

Természetesen a stressz.

Az életünk gondjai, a ránk nehezedő nyomás, ha csak a munkahelyi megterhelés gondolunk és nem beszélünk az élet más területeiről, elég jelentős hatás gyakorol ránk.

Nem véletlenül írta erről dr. Kricsfalvi Péter orvos szerzőnk a Kulcs a stresszhez című Testszerviz könyvében:

„„A mai ember élete csupa stressz. Mindennapos küzdelem a túlélésért, a munkánkért, konfliktusok a családban, a hétköznapi életben, a munkahelyen, iskolában, nem várt külső körülmények, gazdasági hatások és ezer szüntelenül jelen lévő stresszforrás. Nem lehet a stresszt kizárni az életünkből. Ugyanakkor érezzük, hogy milyen rombolóan hat ránk. Lehet ezzel valamit kezdeni? Lehet, hogy a stressztűrő képességet fejlesszük? Lehet, hogy a stresszel együtt élhetünk úgy, hogy nem tesz tönkre bennünket? Van egyáltalán megoldás a stressz kezelésére?

A kérdésekre a válasz természetesen igen. Könyvem pont abban segít neked, hogy megtanulj komfortosan együtt élni a stresszel anélkül, hogy tönkre tenné az életed!”

Ne légy használható tudás nélkül kiszolgáltatva a stressznek, és cselekedj a lelki egészséged megőrzése vagy javítása érdekében!

Rendeld meg itt a Kulcs a stresszhez című könyvet!

A kipróbált tudás erőssé tesz!

 

A szervezet stressztűrő képességének fokozása az egészség egyik kulcsa!

Adunk hozzá ötleteket, kattints ide!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket