A máriatövis hatása a szervezetre

 

Hallottál már a máriatövisről, amely csodanövényként ismert? A növekvő elterjedtségének fényében valószínűleg igen. Latin neve Silybum marianum, népi megnevezései őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise. Az őszirózsafélék családjának tagja.

 

A máriatövist mélylila virágai alapján ismerheted fel, amelyek első látásra hasonlóak lehetnek a bogáncshoz (Carduus). Azonban a máriatövisnek számtalan előnyös tulajdonsága van az emberi szervezetre nézve, amelyek közül néhányat bemutatunk. Segítünk abban is, hogyan szedheted a legoptimálisabban a máriatövist, hogy a legjobb eredményt érd el a fogyasztásával.

A fotó forrása: Lunov Mykola / Shutterstock.com

Pár szó a máriatövisről

A máriatövist nyugodtan nevezhetjük gyógy- és csodanövénynek is. Az egészségünkre kedvező hatások jelentős része a benne megtalálható hasznos összetevőknek köszönhető. Közülük kiemelkednek a szilimarins, az antioxidánsok, a bioflavonoidok és a flavolignánok. A szilimarinnak különösen nagy szerepe van, mert pont ez az a vegyület, amely májtisztító és regeneráló hatású. Az őszbogáncs a rendkívüli fehérje-, rost-, vitamin-, linolsav- és olajsavtartalmáról is ismert.

A máriatövis hatása

A máriatövisnek számtalan előnyös hatása van az emberi szervezetre, ami a fent említett, egészségre kedvező összetevőknek tulajdonítható. Az ismertebb neveken, őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise:

  • effektíven megújítja a májat,
  • újjáépíti a májsejteket,
  • eredményesen megtisztítja a májat,
  • hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez,
  • kedvezően hat az epehólyagra,
  • segítheti a migrén kezelését,
  • elősegíti az egészséges emésztést,
  • védelmet nyújthat a gyógyszerek nem kívánt hatásai ellen,
  • pozitív hatást gyakorol a potenciára és az erekcióra.

Tipp: A máriatövis egy olyan gyógynövény, amely magas vérnyomás ellen is bevethető.

A fotó forrása: morisfoto / Shutterstock.com

Milyen módon alkalmazható a boldogasszony tövise?

Ahhoz, hogy a boldogasszony tövisből a maximumot hozd ki, tudnod kell, hogyan kell megfelelően fogyasztani. Van néhány lehetőség, de nem mindegyik olyan eredményes, mint elsőre gondolnád.

A legelőnyösebbek az őrléssel előkészített magvak

A máriatövis fogyasztásának legenyőnyösebb módja, ha a finomra őrölt magjait fogyasztod. Azonban fontos, hogy az őrlési folyamat során a magok ne érintkezzenek fémmel vagy olyan magas hőmérséklettel, ami meghaladja a 40 Celsius-fokot. Az őrölt magvak miért hatékonyabbak?

Az őrölt magvak a legnagyobb koncentrációban tartalmazzák a hasznos anyagokat, amelyek ebben a formában remekül felszívódnak. Azok járnak a legjobban, akik napi 4 alkalommal, minden alkalommal 1 teáskanálnyi mennyiségben vesznek be a magokból. Fogyasztása étkezés előtt vagy után háromnegyed órával javasolt. Az őrölt máriatövis magok fogyasztását bő vízzel együtt javasoljuk.

A máriatövis tea egy remek alternatíva

A hideg őszi és téli hónapokban javasoljuk, hogy fogyassz ízletes máriatövis teát. A tea magas hatóanyag-tartalma garantált, és segít méregteleníteni a szervezetet, valamint erősíteni a májat. Ebben a formában is élvezheted a máriatövis egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

Tipp: 2 teáskanál magot forralj le 1,5-2 dl vízzel, és fedd le 10-15 percre, végül szűrd át. A kész tea mézzel ízesíthető. Ha napi szinten fogod készíteni a teát érdemes teaszűrő beszerzésébe fektetni, nagyban megkönnyíti a folyamatot. A teaszertartáshoz szükséges kiegészítőket a Biano ár-, és termék összehasonlító oldalon is kikeresheted.

A máriatövis egyéb fogyasztási lehetőségei

Az őrölt magvak és a tea a legelterjedtebb és leghatékonyabb formája a máriatövis használatának. Emellett azonban a máriatövis, amely más néven szamárkóró, őszbogáncs vagy boldogasszony tövise, tinktúrában, olajban, tablettában, kapszulában, vagy egész magvak formájában is elérhető. A formák közötti választás a te döntésed, de a rendszeres máriatövis fogyasztása előtt konzultálj a kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel.
 

Támogatott cikk

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket