A sors fintora?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!  

    


Feltöltötte: Burget Péter, 2016-04-14 15:21:48

 

Korábban már írtam arról, hogy a máj a szervezet kommunikációs központja, kb 1.2-1.5 kilós nagy belső szerv. Hormonokat termel, illetve a szervezetben termelődő hormonok 85%-át aktivizálja. Méregtelenít, kiválaszt, tárolja a szervezet működéséhez szükséges cukrot, és biztosítja a szervezet kiegyensúlyozott vércukor szintjét. Persze, ha egészséges és jól működik.

Most egy másik, az életmód szempontjából fontos szervre igyekszem ráirányítani a figyelmet.

Ez pedig a gyomor.

A méretével nem nagyon vannak tisztában az emberek és az alapján próbálják megítélni, hogy a vasárnapi ebéd alkalmával elfogyasztott leves, főétel, desszert, folyadék mind oda megy. Ezt a mennyiséget bele lehet tenni, ezért úgy gondolják, hogy jó nagy lehet. A gyomrunk méretét úgy tudjuk jól megbecsülni, hogy a ökölbe szorítjuk a két kezünket. És ekkor a gyomrunk. Nézd meg! Nem hatalmas!  

A kérdés jogos. Most ez a sors, vagy természet gonosz tréfája, vagy elegendő ekkora?

A válasz egyértelmű: Ha megfelelő és jó minőségű ételt viszünk be a szervezetbe, a gyomor méretének megfelelő mennyiség elegendő egy étkezés alkalmával a test jó működéséhez. És nézzük csak meg, hogy mennyi egy éttermi adag, mekkora hatalmas tányérokat tudunk beletuszkolni.

Ennek az az oka, hogy alapvetően nem azt adjuk a testnek, amire annak szüksége van. Ennek eredményeként az elmúlt 20 évben az éttermi adagok mérete 50%-kal lett nagyobb. Ez nem más, mint a minőségi éhezés. Etetjük a testet, de nem tápláljuk megfelelően.

Az agy az evés közben folyamatosan elemzi a bevitt táplálékot, és abban a pillanatban, amikor érzékeli, hogy megfelelő minőség és mennyiség jutott be, jól lakottságot jelez. Ha nem megfelelő a minőség, akkor nem jelez és eszünk, eszünk, eszünk…

A gyomor pedig tágul, növekszik, egyre több kaját tud befogadni, a test mégis éhezik. 

A Testszerviz programon résztvevőknél tapasztalat, hogy az elfogyasztott étel mennyisége észrevétlenül csökken. Miért? Mert azt adják a testnek, amire a testnek szüksége van. És jól lakottak, energikusak, nem éhesek soha, nem sóvárognak. Táplálják a testüket. És értik is, megtanulták, hogy ez mit is jelent. Az evés nem lehet mennyiségi kérdés! Az evés minőségi kérdés!

Nézd meg a legközelebbi étkezés alkalmával, hogy mennyit szel, mennyit kívánsz enni.

És hasonlítsd össze a fenti adatokkal.


 

Ha valami nem stimmel, szívesen látunk egy ingyenes konzultációra!

Jelentkezz most!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket