Akkor most mi is a helyzet a vitaminokkal?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!



Akkor most mi is a helyzet a vitaminokkal?

„Hihetetlen mennyi hamis információt lehet olvasni az interneten akár egészséges táplálkozásról, akár vitaminfogyasztásról van szó. Az embernek könnyen elege lesz, s tanácstalannak érzi magát. Épp ezért öntsünk egy kis tiszta vizet a pohárba...

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek létfontosságúak a szervezet jó működéséhez. Hiányuk olyan jellegzetes tüneteket okoz, amelyek a hiányzó vitamin vagy vitaminok pótlásával megszűnnek. A vitaminok feladata az élő szervezetben különféle életfolyamatok elindítása vagy felgyorsítása, illetve részt vesznek még különböző fontos vegyületek, fehérjék előállításában is. A vitaminokat két fő csoportra osztjuk: vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminok jellegzetessége, hogy gyorsan kiürülnek a szervezetből, míg a zsírban oldódók lassabban ürülnek ki, de a felszívódásukhoz szükség van bizonyos mennyiségű zsír vagy olaj jelenlétére is. Ezért fontos, hogy a salátákat hidegen sajtolt növényi olajokkal ízesítsük, illetve hogy a sütéshez kókuszzsírt vagy vajat használjunk.

Az ásványi anyagok olyan energiát nem adó elemek, amelyek az elő szervezet számára fontosak. Az ásványi anyagok és nyomelemek olyan egyszerű kémiai elemek, amiket az élő szervezet képes felhasználni, ha megfelelő formában jut hozzájuk. Ezeket az élettelen környezetben megtalálható ásványi anyagokat, nyomelemeket az ember szervezete nem képes közvetlenül hatékonyan hasznosítani. Ezért a bevitelük akkor optimális, ha az tápanyagokban gazdag növényi vagy állati táplálék fogyasztásával valósul meg.

Fontos, hogy az ember emésztőrendszerében élő sokféle baktérium megfelelő arányban és mennyiségben legyen jelen, mert mint írtam, a bélbaktériumok számunkra fontos vitaminokat állítanak elő.

A fentiekből egyértelműen levonható a tanulság: a vitaminok és ásványi anyagok létfontosságú szerepet játszanak a tudatos étrendben.”

Részlet Szabados Pál: Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből

Itt tudod beszerezni!

Növelnéd a szervezeted vitamin és ásványi anyag bevitelét? Az Egészség Webáruházban megteheted!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket