Amunra kaszinó és más online tevékenységek a mentális egészség megőrzésére

Szinte már közhelyes a megállapítás, miszerint rohanó világban élünk, amikor is az embereknek kevés idejük jut saját magukra, saját mentális egészségük megőrzésére. Gyakorlatilag reggeltől estig mindenki rohan, intézi a saját dolgát, élethelyzettől függően gyerekei, szülei ügyeit, aztán este fáradtan zuhan az ágyba.

Ezért is van az, hogy míg korábban a mentális egészség megőrzése mondhatni magától értetődő volt, mert a lassabb élettempó mellett az emberek gyakrabban töltöttek egymással minőségi időt, mentek hétvégén kirándulni és több idejük volt a mozgásra is, addig ma már ezeket meg kell tervezni.

Az élet felgyorsulása nem kis mértékben köszönhető annak a technológiai fejlődésnek, amely az ezredforduló óta szédületes tempót vett. Az online térben nem csak az olyan szórakoztató platformok jelentek meg, amilyen az Amunra kaszinó és társai. A digitális összekapcsolódás miatt állandóan elérhető mindenki, ennélfogva a kötelezettségek is könnyebben utolérnek mindenkit.

Még ha kissé paradox is a helyzet, de éppen az nyújthat az embereknek megoldást a mentális egészségük megőrzésében, ami miatt sokan úgy érzik, egyszer saját magukkal fognak szembejönni. Ez pedig az internet, a digitalizáció. Az olyan online időtöltések, amilyenek az Amunra kaszinó és a hozzá hasonló játékok bárhol, bármikor nyújtanak az embereknek egy kis kikapcsolódást.

Tény, hogy ma már a kikapcsolódás, a mentális feltöltődés biztosítása tervezést igényel és rengeteg online lehetőség is rendelkezésre áll ezen a téren, amilyen az Amunra kaszinó. Az alábbiakban kaphatsz néhány klasszikus tippet a feltöltődésre, illetve találhatsz itt néhány online relaxációs opciót is az Amunra kaszinó mellett.

 

Pixabay

 

Néhány egyszerű tevékenység

A hagyományos életforma hívei számára az a jó hír, hogy van jó néhány olyan gyakorlat, egyszerű kikapcsolódási lehetőség, amelyek nem igényelnek nagyobb tervezést, erőbefektetést. Ezért pedig könnyen beiktathatók az ember mindennapi életrendjébe. Az alábbiakban ezekből következik néhány.

Légzőgyakorlatok

A rohanó életmóddal járó stressz olyan mentális gondokat okozhat, mint a depresszió és a gyakori szorongás érzése. De emellett a leterheltség olyan fizikai jellegű problémákat is eredményezhet, amilyen az immunrendszer legyengülése, ami után pedig könnyebben elkaphat az ember többféle betegséget is.

A stressz nyilvánvalóan a mai élet velejárója, nagyon sok olyan munkakör van, ahol ez egész egyszerűen egy elkerülhetetlen velejárója a dolgoknak, de vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel tehetsz ellene. Ezek közé tartoznak a légzési gyakorlatok.

Bármikor találhatsz két feladat között pár perc időt, amikor ezt gyakorolhatod, mégpedig olyan módon, hogy az orrodon keresztül addig lélegzel befelé, amíg a levegő teljes egészében betölti a tüdőt. Ennek következtében lassulni fog a pulzusszám és csökkenthető, stabilizálható a vérnyomás, amire a leggyakrabban hatással vannak a stresszes helyzetek.

Az orvosi szakértők szerint az ilyen gyakorlatok a vér oxigénszintjét is fokozhatják, ami pedig a szorongást és a stresszt csökkentheti. A tapasztalat szerint a légzési gyakorlatok következtében az embereknek javult a közérzete, a légzés közben könnyebben elterelhetők a gondolatok az aktuális problémáktól. Bármikor találhatsz a munkahelyeden is egy csendes helyet, ahol gyakorolhatod ezt a módszert.

Rendszeres testmozgás

Ez a kikapcsolódási forma már nem végezhető ugyan bárhol, bármikor, hanem meg kell tervezni, időt kell rá találni, ettől függetlenül fontos és hasznos. Különösen elmondható ez az olyan szakmák esetében, ahol az emberek sokat ülnek, ami nem csak az irodai munkát jelenti, hanem például a sofőri munkát is.

A testmozgásnak hangulatjavító hatása van, de az általános mentális állapotra is jótékonyan hat. A leggyakoribb előnyei között van a jobb alvás, a fokozottabb ellenállóképesség, a természetes hangulatfokozás, a kiélezettebb mentális jelenlét és a nagyobb önbizalom.

Emellett a koleszterin szintjét is csökkentheti és javíthatja a szív- és érrendszeri állapotot. A testmozgás egy széles terület, ide tartozhat a séta, a kocogás, a tánc, az úszás, vagy éppen a kerékpározás is.

Kertészkedés

Talán kissé meglepőnek tartod, de a kertészkedés is jó hatással lehet a mentális egészségre, sőt a fizikai állapotra is. Az ember friss levegőn van, ezáltal D-vitaminhoz jut a szervezete, ugyanakkor azonban a virágok, a kert rendezése során mentálisan is kikapcsolódik, elfelejti a napi gondokat és képes feltöltődni.

A kutatások arra mutattak rá, hogy a kertészkedés csökkenti a szervezetben a kortizol szintjét. Ez az a hormon, ami a leginkább felelős a stressz kialakulásáért. A vizsgálatban részt vevő kertészkedéssel foglalatoskodó páciensek 79%-a érezte magát kipihentebbnek és nyugodtabbnak ez a tevékenység után.

Az American Journal of Public Health nevű szaklapban arra is rámutattak, hogy a zöldben töltött idő növelheti az ember figyelmi idejét, emellett az ADHD tüneteit is jelentős mértékben képes csökkenteni.

Olvasás

Az olvasás jótékony hatását mi sem támasztja alá jobban, hogy ma már létezik olyan ágazat, a biblioterápia, amely lelki egészségügyi szempontból használja ezt a készséget. Ettől függetlenül azonban az is hasznos lehet, ha az ember kézbe vesz egy ízlésének megfelelő könyvet és azzal elvonul egy-két órára.

Az olvasában történő elmerülés csökkenti a pulzusszámot, enyhíti az izmok feszültségét, a stresszt pedig akár 68%-kal is tudja csökkenteni.

Ami még érdekes, hogy a kutatások szerint a szépirodalmi művek olvasásának sokkal jótékonyabb egészségügyi hatása lehet, azáltal, hogy növeli az empátiát és javítja az olvasó szociális készségeit.

Online terápiás módszerek

Az alábbiakban következzen néhány olyan módszer, amelyeket az online térben lehet alkalmazni, gyakorolni.

Mentális egészség bingó

Ez egy szóraktató módszer az alkalmazottak ösztönzésére, hogy a mentálhigiénés gyakorlatok a mindennapi rutinjuk részévé váljanak. Ilyen kártyákat papíron, de online módon is létre lehet hozni és eljuttatni a dolgozókhoz. Ezek tartalmazhatnak olyan üzeneteket, mint hogy, “tarts egy 10 perces szünetet”, vagy pedig “írj fel három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Időnként lehet olyan foglalkozásokat tartani, ahol az emberek megosztják ezzel kapcsolatos érzéseiket, ez pedig a mentális állapotukra is jó hatással lehet.

Virtuális mentális egészségügyi ellenőrzések

Egy közösségen, vállalaton belül célszerű lehet virtuális egészség vizsgálatot tartani. Ez elvégezhető kisebb csoportokban, de egyénileg, négyszemközt is. Ilyen módon az emberek megbeszélhetik, hogyan érzik magukat, milyen kihívások állnak előttük az elkövetkező időszakban és akár segítséget is kaphatnak a többiektől.

Ez a módszer sokat segíthet az empátia fejlesztésében, nyitottabbá teszi az embereket egymás problémái iránt ezáltal könnyebben kérnek egymástól segítséget.

Virtuális könyvklub

A korábbi részben taglalt olvasáshoz hasonlóan jó megoldás lehet egy virtuális könyvklub létrehozása. Ez részben remek kikapcsolódás, másrészt viszont stresszcsökkentő hatása is van. A rendszeres összejövetelek keretében a résztvevők megoszthatják egymással egy adott könyvvel kapcsolatos érzéseiket, benyomásaikat, ezáltal pedig nem csak saját mentális egészségüket javíthatják, de közelebb is kerülhetnek a csoport többi tagjához, vagyis a szociális képességek és kapcsolatok is javulhatnak.

Pixabay

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket