Egy böjt - a Ramadán

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A böjt szó már az ómagyar nyelvben is ismert volt kicsit más alakjában, jelentése éhesség volt.

Klasszikus meghatározás szerint böjt az, amikor tartózkodunk részlegesen, vagy teljesen evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől.

A ramadán az iszlám vagy más néven mohamedán vallás böjti időszaka, ami leginkább hasonlít a mi kultúránkban a kora tavaszi nagyböjthöz. A ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapja.

A hagyományos vallási alapú iszlám holdnaptár a Hold járásán alapul, és 12 holdhónapból áll. Ez jóval rövidebb, mint a mi évünk, ami ma már jól tükrözi a Föld Nap körüli keringési idejét a négyévenkénti szökőnappal, ami február 29-én van.

A két naptár közötti eltérés miatt a ramadán 30 napos időszaka az évek során bejárja az egész naptárt, így minden évszakban lehet ez a böjt.

2021-ben a ramadán április 13-án kezdődik, de például 1998-ban december 20-a volt a kezdőnapja.

A ramadántól a hívők a test és a lélek megtisztulását várják. Ilyenkor napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát.

A böjt alól felmentettek a 14 évnél fiatalabb gyerekek, az utazók, a terhes és szoptatós nők, a csatában harcolók és a betegek.

Mivel a böjt ideje a Nap járásától függ, az északi félgömbön, akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak, amikor a ramadán nyárra esik. Télen a tilalmi időszak a nappal rövidsége miatt jóval kevesebb.

Napnyugta után csoportos étkezést tartanak, amikor összegyűlik a rokonság, de erre az alkalomra meghívhatják a barátokat is. A ramadán végén egy nagy közösségi lakomát rendeznek, és a szeretet jeleként adakoznak a szegényeknek is.

Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva vannak, a démonok is le vannak láncolva, így ez a hónap a megszorítások ellenére a béke és a megtisztulás ideje.

A Testszervizen belül mi az életmódváltást ajánljuk a testünk karbantartására, amiben benne van a pihentető alváskori regeneráció és a rendszeres testmozgás is, ami mindenképpen kihat a stressztűrő képességünk javulására, a lelki harmónia növekedésére.

 

A test rendbehozatalának egyik legjobb módja az életmódváltás.

Ebben több éves tapasztalatunkkal és 3200 sikeres ügyfelünk támogatásával ajánlunk neked megoldást!

Egyszerű, hatékony, jól követhető és bárki számára elérhető 3 hónapos online végezhető

Csináld Magad Testszerviz

Programunk neked szól!

 

További segítség a test rendbehozatalához!

 Fodros kel – a természet megőrzött ereje!

Symbol – zöldturmixpor a tökéletes turmix megoldás!

Böngéssz kedvedre a Testszerviz Prémium Webáruházban!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket