Fókuszálj!

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!

Fókusz!

Képzeld kedves olvasóm, hogy a múlt héten kaptam egy nagyon kedves felkérést a kolléganőmtől, Sarbu-Lőrincz Anditól, aki professzionális rendszerező és életmódtanácsadó, hogy a táplálkozás és fókusz kapcsolatáról írjak a csoportjába! Ezt most veled is megosztom!

Jártál-e már úgy, hogy belekezdtél egy tevékenységbe, például nekiláttál dolgozni a munkahelyen reggel és egy adott ponton azt vetted észre, hogy kétszer kell ugyanazt a dolgot elolvasnod, vagy vissza kell kérdezz, mert valahogy mintha csak másodjára értenéd meg a dolgokat?

Ha esett ez így már meg veled, akkor lehet felismerted, hogy elvesztetted a fókuszt a dolgok felett, elfogyott az energiád.

  • Mit gondolsz vajon ezt csak te érezted vagy esetleg más is érezhette rajtad?
  • Milyen érzés neked, amikor egy dologra kétszer kell rákérdezz vagy valamit kétszer kell elvégezned?
  • Frusztrálva érezhetted magad ettől?
  • Milyen érzés az, amikor más személlyel kapcsolatban tapasztalod, hogy „mintha ott sem lenne”?
  • Volt, hogy dühös lettél ettől, mert lehet pont neked kellett túlórában befejezni, kijavítani az ő feladatát?
  • Igaz milyen kellemetlen bármelyik helyzetben is lenni?

Lehet sokszor azt gondolhattuk magunkról – ha mi estünk ki a fókuszból –, hogy valahol menet közben elveszett a szándékunk, akaratunk a folyamattal kapcsolatban. Vagy lehet ezt gondoltuk a másikról, pedig, egy sokkal banálisabb oka is lehetett az egésznek: egyszerűen lemerültek a test tápanyagraktárai.

Akár szellemi akár fizikai tevékenységet végzünk, mindkettőhöz szükséges a fókusz. E nélkül balesetet szenvedhetünk vagy sokszor ki kell javítanunk azt, amin dolgozunk.  Ha „nem áll oda az eszünk”, az egyszerre veszélyes és időigényes is lehet, jobb tehát a saját biztonságunk és hatékonyságunk érdekében gondoskodni a valódi tápanyagbevitelről.

Ha tapasztaltad már korábban azt, hogy egy kiadós ebéd után nagyon elálmosodtál, akkor láthattad azt is, hogy valami nem stimmel az élelmiszerekkel.

Igazad van!

Vannak olyan élelmiszerek sajnos, melyek az emésztésük során sokkal több energiát vonnak el a testtől, mint amennyit utólagosan az emésztés végére adnának. Tehát alacsony az energiád, ezért elkezdesz enni valamit és az étkezés végére, mintha még annyi sem lenne, azaz érzed, hogy le kellene dőlni kicsit megpihentetni.

De ha erre nincs lehetőség, mert vissza kell ülni a képernyő elé vagy fel kell venni a szerszámokat és folytatni kell a munkát, akkor mennyire tudsz szerinted odafigyelni arra, amit csinálsz?

Mekkora az esélye annak, hogy valamit elrontasz?

Szerinted kell-e pluszba időt fordíts arra, hogy ezt kijavítsd, helyrehozd?

Honnan fogod azt a plusz időt kicsikarni, ha a munkaprogram négykor lejár, de te még nem vagy kész?

A szabadidődből vagy inkább a családdal eltöltött időből?

Akárhonnan nézzük, ez a két legértékesebb időd. Látod már, milyen apróságon is múlhat, hogy mire mennyi időt kell fordítanod? Látod mennyire fontos, hogy ne vesszen el a fókusz? Látod mennyire meghatározza az, hogy milyen élelmiszereket fogyasztasz, hogy mennyi munkát vagy képes, mennyi idő alatt megcsinálni, vagy mennyi időd marad magadra esetleg a családodra?

Van egy jó hírem!

Szerencsére az egész döntés kérdése!

Ha megvannak a megfelelő információid az élelmiszerekkel kapcsolatban, tudod mit kellene inkább délelőtt és mit kellene inkább délután fogyasztanod, akkor akár kevesebb idő alatt is be tudod fejezni a feladataid, mert nem veszíted el a fókuszt!

Rengeteg helyről informálódhatsz. Arra bíztatlak, hogy tapasztalatokon nyugvó javaslatokat próbálj ki és igyekezz személyre szabott törődést kapni, ha a témában segítségre szorulsz, mert ugye, nem vagyunk egyformák. Ha szükséges szívesen segítünk e téren eligazodni!

Dr Suba Réka - belgyógyász rezidens

Jelentkezz egy ingyenes konzultációra! Tudd meg mit tehetsz a hatékonyságodért!

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket