Így hat rád, ha növényekkel foglalkozol!

Egy virágzó kert, egy gyümölcsöktől roskadozó fa, egy növényekkel teli balkon vagy egy gyönyörű, zöldellő szobanövény. Ha ezek a képek mind megmelengették egy kicsit a lelkedet, az nem véletlen, hiszen a növények gondozása és közelsége határozottan pozitív hatással van testre és szellemre egyaránt. Ezt pedig számos kutatás is bizonyította már, de te magad is megtapasztalhatod a saját bőrödön. Megmutatjuk, miről is van szó!

Bizonyítottan segít a gyógyulásban és a stresszmentes élet elérésében egy növény nevelése

Ha a tested vagy a lelked gyógyulásra szorul, ültess el egy magot! Gondozd és figyeld, miként csírázik ki, hogyan növekszik és válik csoda szép növénnyé az idő folyamán. Pszichológiailag bizonyított tény ugyanis, hogy ez a folyamat olyan metódusokat indít el az emberben, amely reményt ad, ez pedig nagyon fontos a gyógyulás során.
Emellett a növények a stresszkezelésben is fontos szerepet játszanak. A Journal of Health Psychology nemrég egy tanulmányában részletesen kitért arra, hogy 30 perc kertészkedés bizonyítottan olyan nyugtató hatással van az emberekre, mintha ezt az időt olvasgatással töltötték volna. A pozitív hangulathoz pedig még csak a kertben sem kell tevékenykedni, ugyanis a szobanövények már azzal is nagyban hozzájárulnak a nyugalomhoz, hogy és csökkentik a szorongást, hogy jelen vannak az otthonunkban. Az, hogy még időről időre megöntözzük és átültetjük őket, csak hab a tortán, amely fokozza az úgynevezett flow élményt.

Sosem lesz céltalan az életed

Aki növényeket gondoz, – legyen az egy nagy kert, egy kis balkon vagy akár egyetlen szobanövény - annak sosem lesz céltalan az élete. Hiszen mindig lesz egy élőlény, aki számít rád és akkor is szüksége lesz a gondoskodásodra, ha éppen a hátad közepére sem kívánok a munkahelyedet, kiborított a párod vagy nem érzed jól magad a bőrödben. Különösen igaz ez akkor, ha valamilyen különleges gyümölcstermő nevelésébe vágod a fejszédet, amelyhez remek kiindulópont lehet Megyer Szabolcs kertészete.

A növényekkel való foglalkozás remek testmozgás!

Amellett, hogy a léleknek számos szempontból jót tesz a növények jelenléte, nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett, hogy remek testmozgás a kertben vagy a balkonon való ténykedés. Úgy hajolsz, guggolsz és teszel meg több métert, hogy közben észre sem veszed, milyen remekül átmozgattad a tagjaidat. Ha csak napi néhány percet töltesz ilyen jellegű mozgással, már sokat tettél az egészségedért.

A saját termés fogyasztása a tudatos táplálkozás fontos része

Míg egy áruházban a zöldség- és gyümölcsválasztékban válogatva nem tudhatod biztosan, hogy mit is viszel be a szervezetedbe, addig az általad termelt finomságok esetén ilyen probléma nem merülhet fel. Ha a veteményesedből vagy a kertedből szüretelsz, mindig tudni fogod, hogy milyen szerekkel kezelted a növényeket. Ez pedig egy hatalmas lépés a tudatos táplálkozás irányába.

Vagyis a növények számos szempontból hatással vannak ránk legyen szó testi vagy lelki egészségről. Egy – két zöldellő vagy virágzó szépségnek pedig mindig akad hely a szobában, a balkonon vagy a kertben.

Partnercikk - forrás: megyeriszabolcskerteszete.hu

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket