Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
Laktóz frász
Mi a laktóz intolerancia?
Manapság egyre gyakrabban hallani a laktóz intoleranciáról. Ekkor az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani (azaz megemészteni) a tejcukrot, ugyanis az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő.
Tehát a laktózintolerancia egy enzimhiány, amelynek lehetnek genetikai okai, azaz öröklődik.
Másodlagos laktóz intolerancia
Manapság azonban egyre több embert érint a másodlagos laktóz intolerancia, amelynek hátterében valamilyen más betegség áll. Ilyen lehet a gluténérzékenység, bélgyulladás vagy a vékonybélben – amely a gyomor és a vastagbél közötti bélszakasz, ahol az étel emésztése és a megemésztett tápanyagok felszívódása befejeződik –, az ott lakó baktériumok száma drasztikusan megnövekszik a vastagbél irányávól.
A vastagbél az a bélszakaszunk, ahol a velünk élő bélflóra (azaz baktériumok és más mikroszkopikus élőlények túlnyomó többsége) túlnyomú többsége megtalálható.
Ha valamilyen oknál fogva ezek a parányi élőlények átkerülnek a vékonybélbe is, akkor túl sok baktérium lesz a vékonybelünkben s, ami már mindenféle bajt, betegséget okoz.
Tünetek
Abban az esetben gondolj laktózintoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkező a
- laza, hasmenéses széklet,
- puffadás,
- gyakori teltségérzet,
- hasi fájdalom és
- hányinger, hányás,
történik jellemzően a tejfogyasztást követő 30-120 percben.
A fentiek miatt bekövetkezhet kóros fogyás is.
A fenti tüneteknél jelentős egyéni különbségek lehetnek a laktáz enzim egyénileg elérő aktivitása miatt. Ez azt jelenti, hogy akiknél alacsony vagy teljesen hiányzik az enzimtermelődés már kis mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál, ahol csak kisebb mértékű a laktáz ezim aktivitásása) kis mennyiség elfogyasztása még nem jár tünetekkel.
A tejtermék fajtájától is függhetnek a panaszok, az érintettek többsége a savanyított, erjesztett formákat (tejföl, túró, joghurt) jobban tolerálja, mint a nyers tejet.
Laktózmentes tej
Ha valakinek laktóz intoleranciája van, azaz valamilyen oknál fogva nincs laktáz enzime, akkor ő csak laktózmentes tejet vagy tejterméket fogyaszthat, vagy a tejet és tejtermékeket el kell hagynia.
A laktózmentes tejben azért nincs laktóz, mert a tejgyárban a tejhez adnak laktáz enzimet, amely elvégzi helyettünk a laktóz emésztését.
A hosszabb érlelésű sajtokra ráírják, hogy természetes módon laktózmentes, mert a sajt érlelődése közben a sajtban levő cukrot (szénhidrátot) az erjesztő baktériumok elhasználják.
Ismerd meg a tested működését!
Manapság az egészségünk visszanyeréséhez, vagy a jó állapotának a fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő tudás. Ahhoz, hogy felismerjük mi a helyes és mi nem az életmódunkban, étrendünkben, ismerni kell az összefüggéseket.
Ezt a tudást adják a Testszerviz Kulcs könyvek!
Kattints ide, és rendeld meg a teljes könyvcsomagot nagy kedvezménnyel!
Ha már van Kulcs könyved, de nincs meg a Kulcs a tápanyagokhoz és a Kulcs az immunrendszerhez című, akkor szerezd be gyorsan ezeknek a példányait, mert ezekben a könyvekben olvashatók a tápanyagdús ételek titka, és az, hogyan működik a immunrendszer, aminek fontos része a bélflóra.
Nincs hatékony védelem a kórokozók ellen, ha nem jó a bélflóra összetétele, illetve valamilyen kezeletlen ételérzékenység van a háttérben.
Ahhoz, hogy ezt megértsük és hathatósan támogassuk a gyógyulást, rendelkezni kell a megfelelő tudással!
Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs az immunrendszerhez című Testszerviz könyvet!
Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvet!
A bélflóra rendbetétele
Ha nincs rendben a bélflóra, és emésztési panaszok vannak, akkor sokat tehetünk annak helyreállításáért!
A Vitalissimo webáruház nagyszerű terméket kínál erre a célra a NATUR TANYA® termékkínálatából!
Kattints ide, és rendeld meg a NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ terméket!
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!