Laktóz frász

Mi a laktóz intolerancia?

Manapság egyre gyakrabban hallani a laktóz intoleranciáról. Ekkor az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani (azaz megemészteni) a tejcukrot, ugyanis az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő.

Tehát a laktózintolerancia egy enzimhiány, amelynek lehetnek genetikai okai, azaz öröklődik.

Másodlagos laktóz intolerancia

Manapság azonban egyre több embert érint a másodlagos laktóz intolerancia, amelynek hátterében valamilyen más betegség áll. Ilyen lehet a gluténérzékenység, bélgyulladás vagy a vékonybélben – amely a gyomor és a vastagbél közötti bélszakasz, ahol az étel emésztése és a megemésztett tápanyagok felszívódása befejeződik –, az ott lakó baktériumok száma drasztikusan megnövekszik a vastagbél irányávól.

A vastagbél az a bélszakaszunk, ahol a velünk élő bélflóra (azaz baktériumok és más mikroszkopikus élőlények túlnyomó többsége) túlnyomú többsége megtalálható.

Ha valamilyen oknál fogva ezek a parányi élőlények átkerülnek a vékonybélbe is, akkor túl sok baktérium lesz a vékonybelünkben s, ami már mindenféle bajt, betegséget okoz.

Tünetek

Abban az esetben gondolj laktózintoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkező a

  • laza, hasmenéses széklet,
  • puffadás,
  • gyakori teltségérzet,
  • hasi fájdalom és
  • hányinger, hányás,
    történik jellemzően a tejfogyasztást követő 30-120 percben.

A fentiek miatt bekövetkezhet kóros fogyás is.

A fenti tüneteknél jelentős egyéni különbségek lehetnek a laktáz enzim egyénileg elérő aktivitása miatt. Ez azt jelenti, hogy akiknél alacsony vagy teljesen hiányzik az enzimtermelődés már kis mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál, ahol csak kisebb mértékű a laktáz ezim aktivitásása) kis mennyiség elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

A tejtermék fajtájától is függhetnek a panaszok, az érintettek többsége a savanyított, erjesztett formákat (tejföl, túró, joghurt) jobban tolerálja, mint a nyers tejet.

Laktózmentes tej

Ha valakinek laktóz intoleranciája van, azaz valamilyen oknál fogva nincs laktáz enzime, akkor ő csak laktózmentes tejet vagy tejterméket fogyaszthat, vagy a tejet és tejtermékeket el kell hagynia.

A laktózmentes tejben azért nincs laktóz, mert a tejgyárban a tejhez adnak laktáz enzimet, amely elvégzi helyettünk a laktóz emésztését.

A hosszabb érlelésű sajtokra ráírják, hogy természetes módon laktózmentes, mert a sajt érlelődése közben a sajtban levő cukrot (szénhidrátot) az erjesztő baktériumok elhasználják.

Ismerd meg a tested működését!

Manapság az egészségünk visszanyeréséhez, vagy a jó állapotának a fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő tudás. Ahhoz, hogy felismerjük mi a helyes és mi nem az életmódunkban, étrendünkben, ismerni kell az összefüggéseket.

Ezt a tudást adják a Testszerviz Kulcs könyvek!

Kattints ide, és rendeld meg a teljes könyvcsomagot nagy kedvezménnyel!

Ha már van Kulcs könyved, de nincs meg a Kulcs a tápanyagokhoz és a Kulcs az immunrendszerhez című, akkor szerezd be gyorsan ezeknek a példányait, mert ezekben a könyvekben olvashatók a tápanyagdús ételek titka, és az, hogyan működik a immunrendszer, aminek fontos része a bélflóra.

Nincs hatékony védelem a kórokozók ellen, ha nem jó a bélflóra összetétele, illetve valamilyen kezeletlen ételérzékenység van a háttérben.

Ahhoz, hogy ezt megértsük és hathatósan támogassuk a gyógyulást, rendelkezni kell a megfelelő tudással!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs az immunrendszerhez című Testszerviz könyvet!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvet!

A bélflóra rendbetétele

Ha nincs rendben a bélflóra, és emésztési panaszok vannak, akkor sokat tehetünk annak helyreállításáért!

A Vitalissimo webáruház nagyszerű terméket kínál erre a célra a NATUR TANYA® termékkínálatából!

Kattints ide, és rendeld meg a NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ terméket!

Kattints ide, és olvasd el a bélflórával foglalkozó részletes cikkünket, ahol további fontos tudnivalót találsz, ami befolyásolja az egészségedet!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket