Mi fán terem a cibere?

Gyerekkori emlékeinkből fel-felmerülhet a cibere, ami a szegények eledeleként szerepel a legtöbb mesében. A régi népi hagyományban ez egy a hús nélkül készülő böjti leves volt, amit manapság már sokféleképpen készítenek.

A ciberét sokan levesként ismerhetik, bár ez nem is igazi étel, hanem egy erjesztett, búza- vagy rozskorpából készült savanyú ital, amit szívesen fogyasztottak a böjtöléskor.

A ciberéhez vizet forraltak, azt visszahűtötték, majd elkeverték benne a korpát egy kevés köménymaggal, babérlevéllel ízesítve. Ezután következett az erjesztés, ami egy-két napig tartott.

A cibere önmagában is fogyasztható volt, nyáron közkedvelt hűsítő italként itták, de felhasználták azt savanyítóként más levesek, kásák készítéséhez, illetve tészták savanyításához is.

Igazából a cibere a többi erjesztett, savanyított ételhez hasonlóan nagyon egészséges: sok benne a B-vitamin, javítja az emésztést és tisztítja a beleket, illetve tökéletes húsmentes magyar étel, pontosabban ital volt böjtöléskor.

Érdekesség, hogy a 18. század végén Simai Kristóf piarista szerzetes Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének egyik étele az uborkaleves vagy cibere, aminek receptje így szól:

„Szűrd le a kovásszal savanyított uborka levét, verd fel egy kis tiszta liszttel és egy tojásnak a sárgájával, de előbb az uborkalevet forrald fel, és úgy habard fel liszttel és tojással, ezután ismét forrald fel, piríts kenyeret, aprítsd kockákra, ad fel, jó savanyú leves.”

A kovászos uborka egy igazi nyári savanyúság, ami a ciberéhez hasonlóan pár nap alatt elkészül, és kenyérkovász helyett tehetünk bele krumplit vagy más keményítős zöldséget az erjedés gyorsítására, de mindenféle adalékzöldség nélkül is elkészül a nyári melegben, bér nem szabad kitenni a tűző napra, mert gyorsan túlforrja magát.

Az egészséges táplálkozás a helyes Testszerviz életmód alapköve. Bár a Testszerviz nem a fogyókúráról szól, hanem az egészséges életmódról, egy jó receptgyűjtemény mindig jó, ha kéznél van.

A Testszerviz méltán sikeres szakácskönyve az Élet írta szakácskönyv, melyet nem véletlenül neveznek alakformáló szakácskönyvnek. A benne található kipróbált ételreceptek már bizonyítottak.

Rendeld meg a saját példányodat itt!

Más könyveinkkel együtt, kedvezményes csomagban is a tiéd lehet itt!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket