Mindig álmos? Ellenőrizze D-vitamin szintjét!

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A Louisana Állami Egyetem kutatóinak néhány legutóbbi vizsgálata szerint a D-vitamin alacsony szintje esetenként krónikus aluszékonyságot okozhat.

A D-vitamint a szervezet természetes úton állítja elő, a napfény ultraibolya sugárzásának hatására. Köztudottan egyformán fontos a jó egészség megőrzésében és az immunrendszer szabályozásában.

Az első tanulmányt ebben a témában a Journal of Clinical Sleep Medicine hasábjain tették közzé. A kutatók egy alvási tanácsadó 81 gondozottjának D-vitamin szintjét és alvásszintjét mérték. Valamennyi résztvevő alvási problémáról és „megmagyarázhatatlan fájdalomérzetről” panaszkodott. Ténylegesen diagnosztizáltak náluk valamilyen alvászavart, legtöbben alvást akadályozó légzéskimaradásról számoltak be.

A kutatók megfigyelték, hogy a résztvevők többségénél a vér D-vitamin szintjének csökkenésével álmosabbak lettek. Ezzel ellentétes hatás volt egyébként látható az afroamerikai résztvevők esetében, akiknek a D-vitamin szint emelkedése okozott aluszékonyságot.

„MIKÖZBEN HATÁROZOTT ÖSSZEFÜGGÉST TALÁLTUNK A D-VITAMIN ÉS AZ ÁLMOSSÁG KÖZÖTT, A KAPCSOLAT SOKKAL ÖSSZETETTEBB, MINT AHOGYAN AZT EREDETILEG GONDOLTUNK” – MONDTA DAVID E. MCCARTY, A KUTATÁS VEZETŐJE. „AZ A FONTOS MOST, HOGY FOLYTASSUK A KUTATÁST ÉS ENNEK AZ ÖSSZEFÜGGÉSNEK A MÉLYÉRE ÁSSUNK.”

A vitaminpótlással kezelhető az álmatlanság

A második tanulmány bemutatása az alvászavarokkal foglalkozó szakmai egyesület (APSS=Associated Professional Sleep Societies) júniusi, 25 éves évfordulóján esedékes. Ezúttal McCarty 153, kutatásba bevont gondozott adatait elemezte, akiknek alvászavarai és krónikus fájdalmai voltak. A kutatók a résztvevők 54%-ánál D-vitaminhiányt találtak, míg további 30%-uk vérvizsgálata alapján vitaminszintjük nem volt elégséges, ám még nem nevezhető vitaminhiánynak.

Az eredmények nem meglepőek, mivel egy korábbi kutatásból kiderül, hogy a kismértékű D-vitamin hiány gyakran párosul elszórt váz- és izomrendszeri fájdalmakkal (osteomalakiális miopáthia), ami zavarhatja az alvást.

Az osteomalakiális miopátiaáról tudjuk, hogy jól reagál a D-vitamin pótlásra, a kutatók vitaminpótlást írtak elő a vizsgálat résztvevőinek. Ezt követően közülük sokan azt tapasztalták, hogy megszűntek a naphosszat tartó álmosságuk tünetei. Tehát a D-vitaminhiány kimutathatóan közvetlenül álmosságot okozhat, a kutatók szerint ez a vitaminnak a szervezet gyulladásos folyamatainak szabályozásában betöltött szerepe folytán lehetséges.

MCCARTY SZERINT: “TOVÁBBI KUTATÁSOKRA VAN SZÜKSÉG ANNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRA, HOGY A D-VITAMIN HIÁNYA AUTOMATIKUSAN TÚLZOTT NAPPALI ÁLMOSSÁGOT OKOZ-E, VALAMINT AZT IS MEG KELL HATÁROZNI, HOGY A VITAMINPÓTLÁS VAJON ÚJ MÓDSZERT KÍNÁL AZ ALUSZÉKONYSÁG ENYHÍTÉSÉRE?”

A kutató azt is elmondta, hogy a kutatás őt immár arra indította, hogy alvászavarokkal küzdő betegeinek kezelésében más utakra térjen.

“A MÓD, AMELLYEL EZ A KUTATÁS MEGVÁLTOZTATTA A GYAKORLATBAN ALKALMAZOTT MÓDSZEREIMET, ANNAK FÖLISMERÉSÉBŐL ADÓDIK, HOGY A BETEGEIM, AKIK ALVÁSZAVAROKRÓL SZÁMOLTAK BE, GYAKRAN VOLTAK D-VITAMIN HIÁNYOSAK” – MONDTA MCCARTY.

“NOS, MINT AZ ALVÁS GYÓGYÍTÁSÁVAL FOGLALKOZÓ SZAKEMBER, A MEGFOGHATATLAN MOZGÁSSZERVI FÁJDALOMRÓL PANASZKODÓ BETEGEIMNÉL IGYEKSZEM KISZŰRNI A D-VITAMINHIÁNYT. 30 NG/ML VITAMINSZINT ALATT VITAMINPÓTLÁST JAVASOLOK.”

McCarty javaslata, hogy a többi klinikai orvos is vegye át ezeket a módszereket és folytassák a kutatásokat.

(Natural News Science)

Hatékony D-vitaminokat keress a Vitalissimo Egészség Webáruházban!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket