Mindkettővel élj!

Tényleg szükség van rá?

Ha valaki tökéletesen táplálkozik, azaz jól értsd! naponta elfogyaszt legalább 7 csésze (1 csésze 2,5 dl)  bio zöld leveles salátát, és hozzá bőséggel jó minőségű fehérjeforrást, azaz bio tojást, legeltetett marha húsából készült húspogácsát, ilyen steaket, vagy vadon fogott pisztrángot, lazacot, vagy más vad forrásból származó tenger gyümölcseit (kagyló, polip, rákféle), illetve eszik hetente legalább 2-3-szor valamilyen nem nagyüzemi állattartásból származó állat belsőségét (máj, szív, tüdő, vese stb.), illetve ezeken kívül fogyaszt még elegendő, jó minőségű, extra szűz olívaolajat, omega-3 zsírsavakban gazdag halolajat, halmájat, vad pisztrángot, lazacot, akkor elhiszem, hogy elég tápanyag jut a szervezetébe.

Ugye ez már igazán túlzásnak hangzik, nem? Hátha valaki kizárólag az elfogyasztott ételeiből szeretne gondoskodni a szervezete tápanyagellátásáról, akkor bizony nem. És talán tényleg be lehetne szerezni elég sok, fáradságos utánajárással ezeket az élelmiszereket, de kinek van erre energiája, ideje, no és persze elég pénze?

És persze, hogy el ne felejtsem, ezekből a tápanyagokban valóban gazdag élelmiszerekből még el is kellene készítenie az ételeit. Napi három fogást! És mikor csinálna mást?!

Szerintem jobb, ha megmaradunk a megszokott élelmiszerbeszerzési forrásainknál, és az ott kapható élelmiszerek tápanyagtartalmát vizsgáljuk meg!

Csökkenő tápanyagtartalom

Nem is olyan régen, 2022. december 10-én pénteken az Indexen megjelent egy cikk arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek már elvesztették tápanyagtartalmuk nagy részét.

Ez nem új észrevétel, már 2004-ben megjelent egy tanulmány, ami az USA-ban vizsgálta ezt a problémát az 1950 és 1999-ig terjedő időszakban.

Ha a rendelkezésre álló kutatási adatokat megnézzük, akkor az Index cikke talán túloz azzal, hogy egyszerűen kijelenti, hogy a gyümölcsök és zöldségek

„AZ ELMÚLT ÖTVEN ÉVBEN TÁPANYAGTARTALMUK NAGY RÉSZÉT ELVESZTETTÉK”.

Valóban tény, hogy a tápanyagvesztés létező dolog, de ennek mértéke nem mindenütt egyforma.

A nagyüzemi növénytermesztésű gyümölcsöknél és zöldségeknél jelentősebb ez a veszteség, míg a biogazdaságokban termesztett zöldségek és gyümölcsök tápanyagokban gazdagabbak, bár ott is megvan a tápanyagtartalom csökkenése, csak nem olyan mértékű, mint a nagyüzemekben.

A tápanyagcsökkenés egyik legismertebb jelképe lehet a tökéletesen kerek, halványpiros, seízű paradicsom. Ennek a „paradicsomként eladott” nagyüzemi terméknek a tápanyagtartalma köszönőviszonyban sincs a piacokon kapható háztájinak, és még az is lehet, hogy az ilyen termesztésű növények még napot se láttak soha.

Mindezek ellenére ne szokjunk le a gyümölcs és zöldségfogyasztásról, mert ez még mindig fontos része egy jó étrendnek, de tudnunk kell, hogy a gyümölcsök és zöldségek önmagukban nem biztosítják a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot.

Hasonló a helyzet az állati eredetű élelmiszerekkel, a húsoktól a belsőségekig, hozzátéve azt, hogy az utóbbiakból nem igazán fogyasztjuk eleget, pedig ezeknek a vitamin- és ásványi anyag tartalma a legnagyobb. És ne is beszéljünk a halak és más tengeri eredetű élelmiszerek „népszerűségéről”.

Álljunk két lábbal a földön!

Nem hiszem, hogy álmokat kellene kergetni az egészséges étrend kialakításakor, és bizony a luxusnak számító élelmiszerek helyett észszerű válogatással tereljük magunkat az értékesebb ételalapanyagok, élelmiszerek felé, azaz vásároljunk lehetőleg helyi kistermelőktől a helyi piacon, és ne tömjük meg a bevásárlókosarainkat „üres kalóriákkal”, amiket a nagy élelmiszerláncok kínálnak, és főként cukrot és sok keményítőt, glutént tartalmaznak. Ha ezeket a dolgokat megtesszük, akkor már jó irányba léptünk.

Emellett azonban tudomásul kell venni, hogy bizony naponta kellenek táplálék-kiegészítők, hatékonyan felszívódó multivitamin készítmények, amelyekben a vitaminokon kívül találunk ásványi anyagokat és nyomelemek is.

Sem a jó, változatos étrend, se a hatékony multivitaminok nem zárják ki, és nem helyettesítik egymást.

Ha valaki úgy szed táplálék-kiegészítőket, hogy közben tömi magába a cukrot és a keményítőt, azaz nem változtat  jó irányban az étrendjén, ahogy az a Kulcs könyvekben olvasható, akkor hiába gondolja azt, hogy majd a multivitaminok gondoskodnak az egészségéről. Ez nem így van.

De az is téved, mint az előbb írtam, hogyha valaki már elég jól táplálkozik, és nem visz be rendszeresen értékes és hatékony multikészítményeket, akkor még mindig kialakulhat nála tápanyaghiány miatti egészségromlás.

Jó, ha egy életre megjegyezzük a következőt:

A multivitamin-készítmények a modern életmódunk gyakorlatias velejárói, étrendi kiegészítői. Még egyszer, fontos a szóhasználat: kiegészítésről van szó és nem pótlásról, azaz nem helyettesítik a helyes táplálkozást, hanem támogatják az egészséges étrendet.

Vitalissimo egészségáruház hatékony táplálék-kiegészítő megoldásai

A svéd hatékony és finom folyékony termékcsalád a legjobb megoldás a tápanyagok kiegészítésére, amire a helyes étrend mellett is szükségünk van. Ezekben a termékekben nem fogunk csalódni! Egy-egy készítmény pontos arányban, de nem túladagolt tartalommal gondoskodik a megfelelő táplálék-kiegészítésről nemhez és korhoz illeszkedően.

Van nőknek szóló, 50 év alatti, és 50 év felettieknek készült termék.

Ugyanúgy van férfiaknak is, 50 év alatti, és 50 év felettieknek készült.

És van, kifejezetten gyermekek részére is!


Kattints ide, és tedd a kosaradba azokat a hatékony és finom folyékony termékeket, amelyekre szükséged van nap mint nap!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket