Ne hagyd figyelmen kívül a káliumhiány 6 figyelmeztető jelét!

Pár szó a káliumról – tudtad, hogy ennyire fontos?

A kálium egy olyan ásványi anyag, amely sokkal fontosabb az szervezetünk egészsége szempontjából, mint gondolnánk. A kálium rendkívül fontos a sejtek normál működéséhez és az idegrendszer szabályozásához.

A kálium olyan fontos ásványi anyag, hogy hiánya akár szívmegállást is okozhat, bármennyire is meglepő a cikkünk címe.

A csontok és az izmok egészsége

A kálium a szív és az idegrendszer egészségén kívül még befolyással van a csontok egészségére is. Kimutatták, hogy azok, akik sok káliumtartalmú zöldséget fogyasztanak, nagyobb lehet a csontsűrűség.

A magas káliumtartalmú étrend segíthet az izomtömeg megőrzésében az idősebbeknél és azoknál az embereknél is, akik izomsorvadásban szenvednek.

Káliumhiány fenyegethet?

Sokkal könnyebben léphet fel káliumhiány, mint gondolnánk!

Az ide vezető okok között lehet tartós hasmenés, hányás, túlzott izzadás, valamint vízhajtók és hashajtók hosszú távú szedése. A krónikus veseelégtelenség és az alkoholizmus is hozzájárulhat a káliumhiányhoz.

Melyek a káliumhiány leggyakrabb tünetei?

Íme, hat figyelmeztető jel, amelyekről mindenkinek tudnia kell:

  1. Székrekedés

A kálium hiánya jelentős hatással van számos szervrendszerre, beleértve az emésztőrendszert is, ahol gyomorpanaszokat és görcsöket okozhat. Ne feledd azonban, hogy nem csak alacsony káliumszint okozhat gyomor-bélrendszeri panaszokat, ezért figyelj arra, hogy olyan ételeket fogyassz, amelyek nem váltanak ki nálad puffadást.

  1. Izomgyengeség

Az izomfájdalom, a gyenge izmok és az izomgörcsök jelezhetik, hogy a szervezetnek több káliumra van szüksége.

  1. Szívdobogás érzés

Mint említettük, a káliumhiány nagy hatással van a szívre. A szívelégtelenség és az abnormális szívritmuszavarok oka káliumhiány is lehet. Amikor a kálium egyensúlyzavart szenved, a szív erőlködve pumpálja a vért, és a szívverés gyenge vagy szabálytalan lesz.

  1. Fáradékonyság

Ha fáradtnak érzed magad, még akkor is, ha jól aludtál, annak káliumhiány is lehet az oka. A szervezet minden sejtje káliumot igényel, így amikor a káliumszint csökken, fizikailag és szellemileg is elfáradhatunk.

  1. Zsibbadás és bizsergés

A kálium fontos ásványi anyag, amely segíti az egészséges idegrendszer működését. Tehát, ha nem megfelelő a káliumbevitel, akkor tűszúrás érzést vagy zsibbadást is tapasztalhatunk.

  1. Magas vérnyomás

A kálium segít tágítani az ereket, azonban a hiányában összehúzódnak, ami a vérnyomás emelkedéshez vezethet. A legtöbb ember nem veszi észre, amikor vérnyomása megemelkedik, de egyes esetekben fejfájást okozhat.

A káliumhiány gyakran akkor fordul elő, amikor túl sok „gyors kaját” és sós ételt eszünk, emellett kevés gyümölcsöt és zöldséget.

Ne hagyjuk ki a nátriumot sem!

A kálium mellett a nátrium is fontos ásványi anyagunk, és ez a két ásványi anyag egymást kiegészítve, segítve látja el a feladatát.

Az egészségünk érdekében mindkét ásványra szükségünk van, mégpedig egy jól kiegyensúlyozott arányban. Mivel nátriumot könnyen vihetünk be, például a sózással, addig káliumból jóval kevesebb lehet a bevitel.

Éppen ezért a megfelelő mennyiségű káliumbevitel segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát, míg a nátriumbevitel visszafogása az orvosok szerint csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Miben található meg?

A kálium szinte minden élelmiszerünkben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Az állati eredetű termékek inkább nátriumot, a növényiek inkább káliumot tartalmaznak.

A legjobb káliumforrásnak a banánt, a spenótot, a gyökérzöldségeket és dióféléket tartják, és a halak, a gomba, és az avokádó is jó káliumforrás.

A káliumban gazdag étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Segíthet csökkenteni a vérnyomást és a vízvisszatartást, védelmet nyújt a stroke ellen, valamint segíthet megelőzni a csontritkulást és a vesekövet is.

De melyik a bajnok?

Még viszonylag kevés helyen olvashatunk a káposztafélék gazdag tápanyagtartalmáról. Különösen igaz ez a fodros kelkáposztáról, bár ennek a zöldségnek is nő az ismertsége az utóbbi években már hazánkban is.

A fodroskelnek többek között magas a káliumtartalma is, éppen ezért a Testszerviz a fodroskelt beválasztotta a sajátmárkás termékei közé is!

A Vitalissimo egészségáruház fodroskel kínálata

A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel itt mindenhol meghonosodott, és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, és így létrejött a tömött fejet képező káposzta, és a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.

Pedig a fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a vas és réz.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira is, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében is, mert segítik a túl magas ösztrogénszint megszelídítését.

Kattints ide, és rendel meg a Testszerviz Fodroskel port!

A port használhatod a napi turmixodba is, illetve beleteheted a salátaöntetedbe is!

Mivel a Testszerviz étrendi ajánlásainak része a zöldturmix, éppen ezért a Vidd Magaddal Zöldturmix porunk is nagyon népszerű Testszerviz termék.

Ebben a készítményben zöldalma, spenót, csipkebogyó és sárgarépa is van a fodroskelen kívül!

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv külön fejezetben foglalkozik a szuperélelmiszerekkel, amelyek között ott van a fodroskel is.

A könyvben minden hétköznapi ételalapanyagról megtudhatjuk, hogy mennyi és milyen tápanyagot várhatunk tőle, és a belőlük készült ételek hogyan hatnak ránk.

A könyv foglalkozik a főzési eljárásokkal is, és ismerteti az ételek tartósításához, hűtve tárolásához szükséges tudnivalókat is.

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv sok más mellett a következő kérdésekre adja meg a válaszokat:

  • Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
     
  • Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
     
  • Mik azok a fitotápanyagok?
     
  • Miért fontosak az antioxidánsok?
     
  • Milyen egy teljes értékű étel?
     
  • Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
     
  • Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
     
  • Milyen egy igazi energiaital?
     
  • Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
     
  • Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
     
  • Milyen különböző étrendek vannak a világban?
     
  • Mi a jellemzője az egyes népek konyháinak? Milyen fűszereket használhatunk, hogy az étel arab, indiai, karibi, közel-keleti, mexikói, szecsuáni vagy thai jellegű legyen?

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket