Tekerd maximumra az immunerőd!

Mi rejtőzik a „megfázás” mögött?

Ha fáj a torkunk, ha köhögünk, tüsszögünk, azonnal a „megfázás” jut az eszünkbe, és a hideg időjárással vagy a torkunkat ért „túlzott hideggel” – nyáron például a fagylalttal – kapcsoljuk össze ezt, holott az orvostudomány nem ismer olyan betegséget, hogy „megfázás”.

Ha hideg van, hideg ér bennünket, és utána újra felmelegszünk, valójában nem történik semmi baj. A fenti tünetek akkor jelentkeznek, ha „legyengült az immunrendszerünk”, és olyan vírussal vagy baktériummal kerülünk szembe, amit nem tud megfelelően féken tartani az immunrendszerünk, és hörghurut, orrüreg-, homloküreg- vagy arcüreggyulladás, középfülgyulladás stb. alakult ki nálunk.

Nézzük végig, milyen „immunrendszert gyengítő” tényezők alakulhatnak ki a szervezetünkben, és mit tehetünk ezek ellen.

Mi a helyzet a gyulladással?

Amikor „megfázásról” beszélünk, akkor a torokgyulladás, arcüreggyulladás szavak is helyénvalóak lehetnek, hiszen amikor az immunrendszerünk felveszi a harcot a betolakodó kórokozók ellen, akkor ott helyileg gyulladás keletkezik.

Ha megbetegszünk, akkor az orvos éppen ezért rögtön a gyulladás helyét keresi, és azt igyekszik csökkenteni.

A szervezetünk is ezt szeretné elérni a lázzal vagy a gyulladás helyén megjelenő védekező sejtek bevetésével.

A gyulladás az immunrendszerünk válasza egy fertőzésre vagy irritációra. A gyulladás látható és érzékelhető jellemzői a következők: duzzanat, vöröses-pirosas bőrszín, fájdalom és melegség jelentkezése a begyulladt területen, illetve az érintett szerv működésének a meggyengülése vagy kiesése.

Az immunrendszerünk fehérvérsejtjeinek fontos szerepük van a gyulladás kezelésében, mivel ezek pusztítják el a kórokozókat, illetve takarítják el a gyulladás miatt elhalt sejtek maradványait. (Ez a genny.)

Ha a gyulladás nem csökken pár napon belül, akkor az nagy terhet jelent az immunrendszernek.

Ha túl sok a stressz

A stressz is megterhelést jelent a szervezetünknek, ami a stresszhormonok (adrenalin és kortizol) termelődése miatt egy „veszélyben vagyok” működési állapotot hoz létre. Ilyenkor meggyengül az emésztés, kapkodóvá válik a légzés, gyorsul a pulzus, nő a vérnyomás, nő az idegi feszültség, ami az izmok tónusát is megfeszíti. Ilyenkor „áll be” a váll, a nyak, feszül meg a hát.

A stresszhormonok jelenléte csökkenti az immunrendszer működését, hiszen ilyenkor a szervezet energiájára a stressz kezelésénél van szükség. Ez a magyarázata az emésztés lelassulásának vagy leállásának. Ha majd elmúlik a stressz, majd akkor a nyugodt működés helyreáll, és jöhet az étkezés, működhet az emésztés, és megszűnik a feszültség, energiát kap a gyógyulás, regenerálódás.

Ha a stressz nem múlik el, akkor sajnos a „veszélyben vagyok” működés állandósul, aminek következtében állandósul a gyulladás, ami egyre több szervet, szervrendszert érinthet. Így alakulnak ki az autoimmun betegségek vagy bélgyulladások is. Ezekről a Kulcs az immunrendszerhez című könyvben olvashatsz könnyen érthető és jól használható tudnivalókat!

Ha jól működő, a kórokozókat már a behatolásukkor legyőző immunrendszert szeretnénk, akkor bizony csökkenteni kell a bennünket érő stresszt.

Ehhez nyújt segítséget a Kulcs a stresszhez könyv. Kattints ide a könyvért!

A Kulcs a stresszhez című könyvben leírtak megértése és használata mellett a Myrobalan gyógynövény-komplexei közül segíthet a BiXan kiegyensúlyozó termék is!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a stresszhez könyv mellé
a BioXan gyógynövény-komplexet is!

Alváshiány

A stresszes életmód, a zakatoló gondolatok elalvás előtt gyengítik a pihentető alvásra való képességünket! Így aztán elmaradnak azok a regeneráló, öngyógyító folyamatok, amelyekre szükségünk lenne a fertőzések elleni harcban.

Amikor az ember úgy érzi, hogy „bujkál benne valami”, akkor ez az első figyelmeztető jelzése a szervezetnek, hogy az immunrendszerünk már keményen dolgozik. Ekkor már kevesebb az energiánk, és aluszékonyak lehetünk, amire nem az a megoldás, hogy megiszunk egy újabb kávét, hogy a koffein segítségével újra éberek legyünk. Ilyenkor hallgatni kellene a testünk jelzéseire, és rá kellene szánni magunkat a stressz csökkentésére, azaz a plusz alvás körülményeinek megteremtésére.

A már kialakult alváshiány káros hatásait sajnos nem lehet egy nagy alvással vagy lustálkodással kiegyenlíteni.

A Myrobalan gyógynövényes termékei közül
a Milam.10 egy kiváló elalvást segítő termék. Kattints ide érte!

Cukor utáni sóvárgás, „édesszájúság”

Akár hisszük, akár nem, ha égető vágyat érzünk egy tábla csoki, édes sütemény vagy egy zacskó chips után, az is az immunrendszert gyengítő hatások egyike. Az extra cukor (napi 100 gramm vagy afelett) rossz hatással van a fehérvérsejtjeink védekező-válaszára, és mivel az gyengül, így hosszútávon könnyebben kialakulhatnak gyulladások, vagy kaphatunk el fertőzéseket.

Ezért nagyon fontos lenne a cukorral együtt a gyorsan felszívódó szénhidrátok (tésztafélék, kenyér, pürés ételek, sült krumpli stb.) elhagyása az étrendünkből, és helyettük lassan felszívódó teljes értékű zöldségeket fogyasztani.

A cukor és a sütemény utáni sóvárgás megszüntetésében sokat segíthet az Egyél jól, legyél jól Testszerviz Tudásfüzet (Kattints ide érte!) használata, amit segít a Testszerviz Fodroskel por vagy Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por és a Testszerviz bio almaecet rendszeres fogyasztása.

Kattints ide, és rendeld meg az Életmódváltó Alapcsomagunkat, ami tartalmazza az almacetet és a fodroskel port!

Alkoholfogyasztás

Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy már az alkalmilag megivott alkoholos italok is csökkentik az immunrendszer akcióképességét. Az alkohol valójában méreg, amitől a szervezetünknek nagyon gyorsan meg kell szabadulnia, így ez a „szükséghelyzet” minden mást felülír. Ez azt jelenti, hogy az alkohollal együtt elfogyasztott egészségtelen étel, a fennálló stressz, a kialvatlanság káros hatásai erősödnek, és ahelyett, hogy ellazulnánk, az alkohol aláássa az egészségünket.

Ilyenkor megnő a B-vitaminok hiányának az esélye, mert az alkohol semlegesítése elhasználja ezeket a vitaminokat is.

Vitamin- és más tápanyaghiány

Ha a szervezetünkben már eleve fennáll tápanyaghiány, akkor az nem csak fáradékonyságban jelentkezik, hanem ilyenkor csökken az immunrendszer teljesítőképessége is. Az olyan antioxidánsok, mint például a C-vitamin, a cink, vagy az olyan vitaminok, mint a D-vitamin, nagyon fontos az immunrendszerünk hatékony működésében. A téli hónapokra már lecsökken a szervezetünkben a D-vitamin szintje, ami a hideg hónapokban csökkenti a védekező képességünket. A vitaminhiány miatt legyengült immunrendszer és a hideg időjárás így együtt „azt okozza”, hogy gyakrabban „fázunk meg” a téli hideg időben.

Annak érdekében, hogy a szerveztünk vitamin- és más tápanyagszintje minden időben megfelelő legyen, érdemes naponta rendszeresen fogyasztani valamilyen multivitamin készítményt.

A Vitalissimo webáruház termékkínálatában ezért található meg a hatékony felszívódású és finom ízű svéd folyékony multivitamin termékcsalád!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges svéd multivitaminodat is!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket