Új eszközökkel a munkaerő-megtartásért - A Vállalati wellbeing program

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Egy program, mellyel rövidtávon is csökkenthető táppénzen töltött napok száma, növelhető munkatársi energiaszint, nagyban hozzájárulhat a munkaerő-megtartáshoz, és hasznos része lehet az employer branding stratégiának. A Vállalati wellbeing programról beszélgettünk megálmodójával, Burget Péterrel, aki március 7-én díjmentes HR Reggelin is előadást tart a témában.

Mielőtt a Vállalati wellbeing programról beszélünk, nem lehet megkerülni a Te múltadat. Egészség, egészséges életmód tekintetében igazán hitelesen tudod képviselni ezt a területet - gondolom nem is véletlen, hogy ezzel foglalkozol. A saját bőrödön tapasztaltad meg, hogy milyen, ha életmódot váltasz nem is akármilyen eredménnyel. Mesélsz erről egy kicsit?

6 évvel ezelőtt 106 kilósan, nyomorult állapotban azt láttam, hogy ha nem változtatok valamit az életmódomon, akkor hamar vége a dalnak. Rettenetesen fáradt és lassú voltam, elvesztettem a hatékonyságomat.Arra hamar rájöttem, hogy a fogyókúrák nem megoldások. Így egy nagyon jó barátommal Dr. Kricsfalvi Péterrel összeállítottunk egy életmódváltó programot. 34 kilót dobtam le 7 hónap alatt és úgy is maradtam. Gyors, hatékony, egészséges, életvidám emberré változtam vissza. Ez volt a Testszerviz program előszobája.

Mi volt a célod a Testszerviz programok megalkotásával és milyen eredményekkel dolgoztok?

Az eredményeim tartósságát látva egyre többen jöttek érdeklődni, hogy mit is csináltam. Segíteni akartam nekik, és elkezdtem emberekkel foglalkozni. Rájöttem, hogy aktív segítség szükséges nekik ahhoz, hogy meg tudják változtatni az eddigi életmódjukat, és hogy személyre szabottan kell dolgozni mindenkivel. Egyszerű, könnyen megvalósítható kis
lépések sorozatával lehet tartós változást elérni. Eddig több, mint 2.000 ember végezte el a Testszerviz 3 hónapos életmódváltó programját, és ezek az emberek saját magukat szervizelik már, és tartják fent a helyes életmódot. Ez nem fogyókúra, hanem életmódváltás, amire a test rendkívül gyorsan és pozitívan reagál.

A Vállalati wellbeing programokon belül alkalmazott lehetőségek mennyiben különböznek/különbözhetnek a Testszerviz által nyújtott szolgáltatásoktól?

A vállalati programunkkal a cél az volt, hogy nagyon sok embernek tudjuk a Testszerviz technológiát odaadni, és segíteni a helyes életmód felé való elindulásban. Az első lépés egy audit, mely személyes interjúk keretében megvizsgálja a munkatársak fizikai állapotát, életmódbeli szokásaikat, problémáikat. Nyilván lehetetlen azonnal 3 hónapos programokkal indítani, ezért először a felmérés eredményei alapján teszünk javaslatot az indulásra. Előadás a testről, táplálkozásról, tréningek, workshopok gyakorlati lépésekkel, könyvekkel, majd ezt követően a további érdeklődőknek az 1 hónapos mini programot javasoljuk, vagy akár a 3 hónapos Prémium programot.

Hogy látod, mennyire kap nagy hangsúlyt ma Magyarországon az, hogy egy cég a munkatársai egészségére fókuszáljon?

Több tucat céget megvizsgáltunk az elmúlt időszakban. Szinte mindenhol van szándék arra, hogy a munkatársak egészségével törődjenek. A vezetők fejében dereng valami fogalom arról, hogy mit tehetnek a munkatársi jólét érdekében, ugyanakkor ez sokszor nem találkozik a valós igényekkel.

Vannak kimutatható, számszerűsíthető eredményei annak, mennyiben járul hozzá egy vállalat eredményeihez egy ilyen program?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy már rövidtávon is csökken a táppénzen töltött napok száma, nő a munkatársak energiaszintje, hatékonysága. A programokat követően jobban vannak, kevesebb fizikai problémával küzdenek, elindult egy pozitív változás. Egy jobb állapotban lévő ember jobban teljesít az élet minden területén, így a munkában is.

2019-ben a HR fő feladata már nem is munkaerő toborzása, hanem a munkaerő megtartása. Ebből az aspektusból a Wellbeing program miért lehet jó választás, hogyan járul hozzá a munkatársi elköteleződéshez?

Ma a munkaerővándorlás nem egy szokatlan dolog. Akár egy kicsivel több fizetésért is elmennek máshová. Ugyanakkor felmérések bizonyítják, hogy az egyik legerősebb megtartó erő az, hogy a munkavállaló hogyan érzi magát az adott vállalatnál. Milyen a csapat, hogyan bánnak vele, törődnek-e azzal, hogy hogyan érzi magát, kap-e segítséget, ha gondjai vannak. A wellbeing arról szól, hogy megtudjuk, hogyan vannak az embereink, milyen segítségre van szükségük. Apró, sokszor pénzbe sem kerülő eszközökkel ezekre választ adunk. Az, hogy jól vagy-e, és ezt kinek köszönheted, jelentősen befolyásolja a vállalat megítélését. Nem hiszem, hogy pénzért elmenne máshova, ha itt olyan lehetőségeket kap a wellbeing keretében, ami máshol nincs. Ha csábítják, majd megkérdezi: Nálatok van személyes életmód program, egészséges üzemi ebéd, vagy mozgásfelelős, aki a mindennapi ülés közben odafigyel napi 2X10 perc mozgásra? Ja nincs, akkor én oda nem megyek. :)

Végezetül kinek ajánlod a közelgő HR Reggelit? Mire számíthatnak a résztvevők?

Azoknak, akik felelősséget vállalnak az embereikért, nem egyszerűen „biorobotnak” tekintik a munkatársat, akik maguk is látják, hogy a fizikai állapot, közérzet mennyire fontos az életben, akik tudják, hogy a befektetés a munkavállalóba egyben befektetés a vállalatba is.

Jelentkezés a díjmentes HR Reggelire!

Forrás: HR Portál

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket