Vége a gluténháborúnak - egészséges kenyér egyszerűen!

A frissen sült kenyér illata már messziről a péküzletbe csalogatja az embereket, és már ez a vevőcsalogató körülmény is erős reklámja a kenyérnek, mindennapjaink megszokott ételének.

Egy egészségtudatos ember azonban azt is tudja, hogy a búzalisztben levő glutén vagy más néven sikér, mekkora kockázatot jelent az egészségére nézve.

Éppen azért a kenyér kérdése nagy probléma lehet azoknak, akik nem akarják kockáztatni az egészségüket, mert tudatában vannak a gluténnal kapcsolatos veszélyeknek.

Ebben a cikkünkben erre a problémára adunk ízletes és könnyen használható megoldást!

A mindennapi kenyér hagyománya

Kultúránkban a kenyér jelentősége főleg a 15. századtól kezdett alapvető jelentőségűvé válni, ugyanis ekkor a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt a népesség különösen Európában, és ezt a megnövekedett népességet élelmezni kellett.

Ez az igény adott új lendületet a mezőgazdaságnak, és a 18-19. századig terjedő ipari forradalommal beköszöntött gépesítés bevezetésének a malomiparba.

A technikai fejlődés és a népességrobbanás együtt azt okozta, hogy ma már el sem tudjuk képzelni az étkezésünket valamilyen kenyérféle nélkül a világ szinte bármelyik részén.

Régi korok kenyere

A kenyérféle ételeknek a története az őskorig nyúlik vissza, amikor először a vízben puhított pörkölt gabonamagvakkal kását készítettek, majd a gabonaszemeket kövek között lisztté őrölték, és ezt a lisztet vízzel összekeverve lepényeket sütöttek forró köveken.

Ezzel egyidőben megindult a kis csoportokban élő emberek nagyobb közösségekbe történő szerveződése, ami történelmi távlatokban elhozta az első ókori államok megjelenését Egyiptomtól kezdve a Közel-Kelet birodalmain át egészen Kínáig, Japánig. Míg Ázsiában a rizsé volt a főszerep, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten az árpáé majd a búzáé lett az. A Római Birodalom idején Egyiptom volt a birodalom éléskamrája.

Érdekesség még, hogy a kenyér szó az újkori (16-17. század) magyar köznyelvben csak a magas, erjesztett kenyeret jelentette, és jelenti ma is. Számos európai nyelvben viszont a megfelelő szó jelentése magában foglalja egyrészt a kenyér régi formáját, az erjesztetlen lapos lepényt, másrészt a kalácsféléket is. A magyar kenyér fogalom az utóbbiakra sosem terjedt ki igazán, a lepénykenyérre viszont igen, bár a 17. századtól kezdve már nem hívták kenyérnek a lepénykenyeret.

Glutén és a kenyérliszt

A glutén kétféle növényi fehérje keveréke, amely a búza, rozs és az árpa szemeiben található a keményítővel együtt.

Amikor a gabonaszemeket lisztté őrlik, a glutén is könnyen elérhetővé válik a keményítővel együtt. 

A vízzel elkevert liszt tésztává áll össze, aminek a gluténtartalma lesz az, ami a gyúrás következtében „hálót alkot”, és megadja a tészta rugalmasságát, formázhatóságát.

A kovásszal vagy élesztővel összekevert tészta aztán ebbe a hálóba „kapaszkodva” megemelkedik, és kisebb-nagyobb lukak keletkeznek benne. A gabonák, különösen a búzafélék nemesítése a gluténtartalom növelését is magával hozta, hiszen a pékipar magasabb gluténtartalmú liszttel szebb formájú, magas kenyereket tud előállítani, ma már jellemzően élesztős erjesztéssel.

A kenyér és más, búzalisztből készült tésztából sütött pékáru és cukrászsütemény azonban a megnövekedett gluténtartalom miatt egyre több embernek okoz emésztési problémákat.

És eléggé alattomos módon, a glutén a vékonybélben levő bélbolyhokra is romboló hatású, aminek következtében egyre több embernél jelennek meg a vékonybél belső felületét borító, szorosan egymás mellett levő sejtek közötti parányi rések. Ezek a rések olyan sejtek közötti nyílások tömegét jelentik, amelyen keresztül könnyen a vérkeringésbe kerülhetnek különféle kórokozók, baktériumok és még teljesen meg nem emésztett béltartalom is, aminek nem lenne helye a vérben.

Áteresztő bél

Az „áteresztő bél” egy olyan szóhasználat, amely az angol nyelvű „leaky gut” kifejezés magyar megfelelője. Az áteresztő bél egy olyan állapot, amikor a bélfal épsége megsérül, és átjutnak rajta a bélből származó különféle káros anyagok a véráramba. Ez a szervezetben gyulladásokat indít el, ami sokféle egészségügyi probléma oka lesz.

Az áteresztő bél számos tényező hatására alakul ki, ilyen a gluténban gazdag táplálkozás, a stressz, bizonyos gyógyszerek (mint például az antibiotikumok) mellékhatása, és az alkoholfogyasztás. Az áteresztő bél tünetei közé tartozhatnak emésztési problémák, bőrproblémák, fáradtság, ízületi fájdalom és a folyamatosan fennálló gyulladás.

Az áteresztő bél kezelése magában foglalja a glutén és más ételallergének (például tejfehérje) kiiktatását, a stressz csökkentését, a pihentető alvást, a rendszeres testmozgást, mert ezek mind csökkentik a stressz hatását az ember életében.

Vitalissimo egészségmegoldás

Mivel a fenti, gluténnal kapcsolatos probléma megoldása összekapcsolódik az életmódváltás szükségességével, ezért fontosnak tartjuk, hogy az emésztőrendszer regenerációja és a szervezetben folyamatosan meglevő gyulladások csökkentése érdekében az étkezésünkbe bekerüljenek a gluténmentes és szénhidrátcsökkentett és rostban gazdag lisztek használata, és belőlük készítsük el a különféle, korábbinál jóval egészségesebb tésztaféléinket és kenyereinket.

Éléskamra megoldáslisztek

A gluténprobléma megoldásának kulcsát az Éléskamra megoldástisztek adják, éppen ezért ajánljuk ezeket újra és újra, mert ez része az életmódváltással megoldandó problémák kezelésének.

Az Éléskamra széles termékválasztéka érhető el a Vitalissimo egészségáruházban!

A kínálat sokszínűségét jól jellemzi, hogy van palacsintákhoz használható lisztkeverék.

Van a pörköltekhez népszerű nokedli készítésre használható lisztkeverék.

Van pihe-puha pogácsát garantáló lisztkeverék is.

És természetesen rendelhető a vegán panírozó lisztkeverék is, amivel kiváltható a lisztes panír.

A mostani ajánlatunk kiemelkedő lisztje a napi kenyérsütéshez használható lisztkeverék. Ezzel a lisztkeverékkel finom, puha házi fehér kenyér, kifli, zsemle, bagett készíthető tojásmentes, vegán módon. Egyszerű és gyors előkészítéssel illatos és ropogós héjú kenyér kerülhet a család asztalára.

Kattints ide, és rendeld meg az Éléskamra vegán házi fehérkenyér lisztkeveréket!

Kattints ide, és nézz be az Éléskamra megoldáslisztek webáruházunkban levő polcára, és rendeld meg kedvenc lisztjeidet!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket