Végre meleg van – a hőség egészségügyi hatásai

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


Hogy a nyári meleg áldás legyen...

A nyár az emberek többsége számára a napozást, szabadságokat, pihenést, kirándulást, nyaralást is jelenti. Biztos vagyok benne, hogy te is nagyon vártad.

Könnyebb ruhák, kiülés a teraszokra, nyáresti séták, egy csillagnéző kirándulás. Tapasztalhatod, hogy ebben az évszakban az emberek kisimultabbak, kevésbé feszültek, a korai világos és a késői sötétedés az egész napot valahogy jobban elviselhetővé teszik.

A nyári meleg, napozás, vagy a hőség ugyanakkor jelntős egészségügyi kockázatokat is hordoz, ha nem figyelsz oda pár dologra.

Mik ezek és hogyan kerülhetjük el?

A melegben sokkal többet izzadunk. A test jobban párolog, ezzel is hűtve magát és egyensúlyban tartva a hőháztartást. Ehhez hozzájöhet még a klíma, a légbefúvás, ami szintén kiszárítja a testet, így annak hidratáltsága sokkal gyorsabban csökken, mint egyéb évszakokban. Ezeket érzékelhetjük a szárazabb bőrfelületen, a kiszáradt nyelőcsövön, esetleg több és mélyebb ránc kialakulásán, vagy a vizelet sárgábbá válásán is.

A szervezet ilyenkor több folyadékot igényel. A napi víz bevitel elérheti a 3-4 litert is. Nem cukros üdítőkre, vagy alkoholos italokra van szüksége, hanem kifejezetten vízre.

Az izzadással és a folyadékvesztéssel néhány fontos dolog is fokozottan ürül ki a szerveztből. Ezek pedig az ásványianyagok és a vízben oldódó vitaminok. Az ásványianyagokban, vitaminokban szegény test jelzéseket ad. Gyakori fejfájás, esetleg szédülés, energiaszegény állapot, kedvetlenség, fáradékonyság, rossz közérzet. Különösen fontos az ásványianyagok közül a kálium, magnézium és kalcium pótlása!

Ezeket a tüneteket megfelelő ásványianyag és vitaminpótlással általában gyorsan lehet kezelni. Amikor az ásványi anyagokat és vitaminokat bevisszük, a fenti tünetek hamar rendeződhetnek. Mivel a táplálkozásunk zöldségekben szegény (Magyarországon a zöldségfogyasztás az Európai Unió sereghajtói közé tartozik), így érdemes ásványianyag komplexekkel, napi vitamincsomagokkal kiegészíteni az ásványianyag és vitaminbevitelt.

 A nyári napokon 11-15 óra között a szervezetre káros UV sugárzás extrém magas. A bőr felszíne könnyen megéghet, napszúrást kaphatunk, a káros sugárzás szinte összegyűlik a szervezetben és hosszabb távon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A külső védekezés mellet rendkívül fontos, hogy a szervezetet belülről is támogassuk a védekezésben.  

A kollagén segít a bőr ráncosodásának csökkentésében és a bőr vízmegtartó képességének növelésében. A fodros kel porban lévő ásványi és vitamintartalom jelentős mértékben pótolhatja az elvesztett ásványianyagokat és vitamint. A bétakarotin A-vitaminná alakulva védi a bőrt a káros sugárzások okozta hatásoktól, elősegíti az egészséges és egyenletes barnulást. Hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő ún. szabad gyökök semlegesítéséhez.
Az E-vitamin véd a sejtanyagcsere során keletkező szabad gyököktől, azok károsító hatásaitól, így belsőleg is hozzájárul az öregedésgátló folyamatok késleltetéséhez. Fokozza a kollagéntermelést, segíti az új bőrsejtek növekedését, fékezi a napozás okozta ráncosodást.

Egyszerű a képlet – a szokásosnál nagyobb mennyiségű víz, nagyobb mennyiségű ásványianyag és vitaminbevitel.

Ha ezeket megfogadod, sokat tettél tested jó állapotáért és azért, hogy a nyári meleg, napfény ne átok, hanem áldás legyen!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket