Veszélyes mértékűvé vált az UV-sugárzás! Túlélési tippjeink!

Forró nyár, megdöbbentő tények!

Táplálkozási és hidratálási tippek a hőség ellen! 

  • A várható napi hőmérsékleti maximum egyes helyeken elérheti a 38-39 fokot.
  • Az autóban már fél óra elteltével akár 70 fok is lehet a napon.
  • Az aszfalton és a kövön a kutyák tappancsa könnyen megéghet.

Ilyen és ehhez hasonló hírek jönnek a tv-ből, rádióból.

Nem csak meleg az idő, hanem egyenesen életveszélyes is lehet egyeseknek.

  • Hogyan éld túl a kánikulát?
  • Hogyan táplálkozz az extrém kánikulában?
  • Mi az, ami igazán hidratál ilyenkor?

Hőségriadó!

Ezen a héten életbe lépett az egész ország területén az idei nyár első másodfokú hőségriasztása. Biztosak lehetünk benne, hogy az idei nyáron több is lesz ilyenből.

Mit jelentenek ezek a riasztások?

Ezeket a riasztásokat az országos tisztifőorvos adja ki akkor, ha az országos legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között várható. Ezt a riasztást azért adják ki, mert a tartós nagy meleg megterheli még az egészséges szervezetet is.

Ilyenkor különösen veszélyeztettek a gyermekek és az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint magas lesz az UV-B sugárzás is, az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket.

Mit jelent az UV-index?

Az Országos Meteorológia Szolgálat weblapján elérhető egy táblázat, amely az ultraibolya sugárzás erősségének megfelelően sávokra van beosztva.

Eszerint az 5-ös UV-index fellett már erős a Napból érkező sugárzás, és ajánlott  széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, illetve a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!

Ezen a héten az UV-index meghaladja a 7-es értéket, így már kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást, valamint ajánlatos erősebb fényvédő krémet használni a fedetlen testrészeken. Az öltözet legyen laza és bő, és kevés testfelület maradjon fedetlen.

Az aktuális UV-B sugárzásról ide kattintva kapható felvilágosítás!

Mit tehetünk még, ha magas az UV-sugárzás?

A fentieken kívül, azaz laza nyári ruházat, az árnyékban való tartózkodás, illetve fényvédő krémek használatán túl a folyadékpótlás, az étrend és a táplálékkiegészítők használatával is segíthetünk a szervezetünknek átvészelni a forró napokat.

Mit együnk?

Kerüljük a cukros, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Azaz lehetőleg sok friss, leveles saláta köretet válasszunk a rizs és burgonya, illetve kenyér helyett. Ezek az ételek ugyanis még meg is kötik a vizet, és a szervezetünk ilyenkor még a szokásos vízivás mellett is dehidratált lehet.

Idénygyümölcsöt természetesen ehetünk, az érett gyümölcsökben sok víz van.

Fontos, hogy ne együnk sószegényen! Ha kevés a nátrium a szervezetünkben, akkor is felléphet dehidratáltság.

Nyáron nincs étvágyunk a nagy melegben, így általában kevesebbet is eszünk, mint a hűvösebb évszakokban. Ez rendben van így, ne terheljük meg a hasunkat nehéz ételekkel!

A töltött káposztának nem most van itt az ideje.

Fontos, hogy a megivott vízben legyen ásványi anyag pótlás. Ezt már a korábbi, nyári meleggel foglalkozó írásainkban is említettük, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Kattints ide, és rendeld meg az ElektroMAX citrom ízű italport!

Mit igyunk?

Valójában csak a tiszta víz, cukor nélküli tea az, ami jól oltja a szomjat. A nyári melegben akár 4-5 liter is lehet a vízigényünk az izzadástól függően. Ha valaki órákat tölt klimatizált helyiségben vagy ilyen járművön, rá ez nem vonatkozik, hiszen nem izzad.

Tartózkodjunk az alkoholos italoktól, koktéloktól, a cukros üdítőktől, kólától és más szokásos „üdítőktől”. Az alkoholmentes sör is idetartozik, még behűtve is.

Kattints ide, és olvasd el a folyadékpótlásról szóló cikkünket is!

Figyeljünk a bőrünk védelme!

A fényvédő krémeken túl még különféle tápanyagokkal és antioxidánsokkal is segíthetünk a szervezetünknek, bőrünknek!

A Vitalissimo egészségáruház termékei közül nyáron is kiváló tápanyagforrások a fodros kelport tartalmazó termékek. A fodros kelben sok a béta karotin és más olyan fitotápanyag, ami segíti a látást és a bőr egészségét is.

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel port!

Kiváló frissítő alternatíva még a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por, amit ide kattintva rendelhetsz meg!

Folyékony – hatékony – finom!

A svéd folyékony multivitamin- és kollagéntermékek nagyszerű védelmet biztosítanak a bőrünknek, szervezetünknek a nyári hőségben, illetve a magas ultraibolya sugárzás esetén.

Remek választás a haj, bőr és köröm védelmére szolgáló multivitamin és kollagén készítmény!

Hasonlóan jó választás a cukormentes marhakollagén termék is! Kattints ide érte!

Mindkét termékben tartalmaz hialuronsavat is, ami segíti a bőr hidratáltságát és regenerálódását az erős napsütés esetén!

Fontos megjegyzés: A fenti termékek és tanácsok használata esetén is figyelembe kell venni azokat a javaslatokat, amelyeket az orvosok vagy a tisztifőorvos ír elő a nyári hőség és az erős napsugárzás elleni védekezésként.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket