Kezdjük az elején: az egészséges életmód nem valami elit hobbi vagy hipster trend, amit csak Insta sztárok tolnak. Hanem...
Eperzselével töltött kölesrudi
TOVÁBB AZ ÖSSZES ÉTEL RECEPTRE!
KÖLESRUDAK HOZZÁVALÓI 4 FŐ RÉSZÉRE
- 1 bögre (2,5 dl-es) köles / fermentált köles
- 3 bögre növényi tej / mi kókusztejet használtunk
- 3 evőkanál eritritol / más cukorpótló (ízlés szerint)
- 1-2 maréknyi mazsola
- 1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma is megteszi
- 1 csipet só
- 1 biocitrom héja reszelve
- 1/2 citrom leve
- 2 bögre gluténmentes zsemlemorzsa
HOZZÁVALÓK AZ EPERZSELÉHEZ
- 40 dkg friss vagy 1 csomag mirelit eper
- 1 kávéskanál agaragar
- 1 evőkanál eritritol vagy más fehér cukorpótló, cukor
Készítsük el először a zselét
- Az epret szeleteljük fel és nagyvonalúan turmixoljuk meg. Maradjanak benne nagyobb darabok is.
- A megturmixolt epret felezzük el. Feléből zselét készítünk, felét öntetnek hagyjuk meg.
- A zseléhez az elfelezett eperhez adjunk egy lapos kávéskanál agaragart és főzzük fel. Forraljuk 1-2 percig, hogy az agaragar ki tudja fejteni zselésítő hatását. Vegyük le a tűzről, keverjük bele az eritriolt, hogy elolvadjon, édesítsük, ha szükséges.
- A zselét szilárdulásáig hűtsük ki.
Jöhet a kölesrudi
- A zsemlemorzsát pirítsuk meg és egyenletesen terítsük el a tálalóedényünkben, ha melegíteni akarjuk az ételt, akkor egy tűzálló edényben.
- A kölest alaposan, folyó víz alatt mossuk meg és áztassuk be éjszakára vagy néhány órára. A köles áztatása el is maradhat, mert enélkül is könnyen fő, de az áztatás még krémesebbé, puhábbá teszi főzéskor.
/A kölest fermentálhatjuk is. Ez esetben egy színültig feltöltött befőttesüvegben áztassuk 5 napig, amíg kellemesen savanykás, erjedt illata lesz. A fermentálás a köles ízét a túróhoz megszólalásig hasonlóvá teszi. A köles levét, áztatóvizét szűrjük le. A fermentált köles leve meg is iható./ - A kölest háromszoros mennyiségű növényi tejben főzzük nagyon puhává, ragacsossá. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet vagy vizet.
- Vegyük le a tűzről és a még forró kölesbe keverjük bele a megmosott mazsolát.
- Hagyjuk langyosra hűlni. A langyos kölesbe keverjük bele az eritritolt, hogy könnyedén elolvadjon benne, nehogy a fogyasztáskor majd ropogjon a fogunk alatt. Most tegyük bele a sót is, keverjük el benne a fűszereket is.
- A szobahőmérsékletűre hűlt kölesbe reszeljük bele a citromhéját és facsarjuk bele a citromlevet is.
- A megízesített kölest tegyük a hűtőbe, a hűltebb masszával könnyebben tudunk bánni, jobban formázható majd, amikor megtöltjük zselével a rudakat.
- A kihűlt zselét szeleteljük fel.
- A kihűlt kölesmasszából egy nagyobb evőkanálnyit helyezzünk a tenyerünkre, lapogassuk el és gondosan csomagoljuk bele a zselécsíkot.
- Görgessük bele a megpirított morzsába, a morzsa segít a formálásban is. Ismételjük a műveletet.
- A megtöltött, morzsába forgatott kölesrudakat enyhén meleg sütőbe helyezve kissé meg is melegíthetjük, de hidegen is nagyon finomak.
- Tálaláskor öntözzük meg a félretett pürésített eperrel.
Forrás: bulkshop.hu
Jó étvágyat!
Fantasztikus sütemények találhatók ITT!
Bámulatos receptekre vágysz?
Lapozz bele varázslatos alakformáló szakácskönyvünkbe!
Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?
TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT!
SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!