Eperzselével töltött kölesrudi

TOVÁBB AZ ÖSSZES ÉTEL RECEPTRE!       


 

KÖLESRUDAK HOZZÁVALÓI 4 FŐ RÉSZÉRE

  • 1 bögre (2,5 dl-es) köles / fermentált köles
  • 3 bögre növényi tej / mi kókusztejet használtunk
  • 3 evőkanál eritritol / más cukorpótló (ízlés szerint)
  • 1-2 maréknyi mazsola
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma is megteszi
  • 1 csipet só
  • 1 biocitrom héja reszelve
  • 1/2 citrom leve
  • 2 bögre gluténmentes zsemlemorzsa

HOZZÁVALÓK AZ EPERZSELÉHEZ

  • 40 dkg friss vagy 1 csomag mirelit eper
  • 1 kávéskanál agaragar
  • 1 evőkanál eritritol vagy más fehér cukorpótló, cukor

Készítsük el először a zselét

  • Az epret szeleteljük fel és nagyvonalúan turmixoljuk meg. Maradjanak benne nagyobb darabok is.
  • A megturmixolt epret felezzük el. Feléből zselét készítünk, felét öntetnek hagyjuk meg.
  • A zseléhez az elfelezett eperhez adjunk egy lapos kávéskanál agaragart és főzzük fel. Forraljuk 1-2 percig, hogy az agaragar ki tudja fejteni zselésítő hatását. Vegyük le a tűzről, keverjük bele az eritriolt, hogy elolvadjon, édesítsük, ha szükséges.
  • A zselét szilárdulásáig hűtsük ki.

Jöhet a kölesrudi

  • A zsemlemorzsát pirítsuk meg és egyenletesen terítsük el a tálalóedényünkben, ha melegíteni akarjuk az ételt, akkor egy tűzálló edényben.
  • A kölest alaposan, folyó víz alatt mossuk meg és áztassuk be éjszakára vagy néhány órára. A köles áztatása el is maradhat, mert enélkül is könnyen fő, de az áztatás még krémesebbé, puhábbá teszi főzéskor.
    /A kölest fermentálhatjuk is. Ez esetben egy színültig feltöltött befőttesüvegben áztassuk 5 napig, amíg kellemesen savanykás, erjedt illata lesz. A fermentálás a köles ízét a túróhoz megszólalásig hasonlóvá teszi. A köles levét, áztatóvizét szűrjük le. A fermentált köles leve meg is iható./
  • A kölest háromszoros mennyiségű növényi tejben főzzük nagyon puhává, ragacsossá. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet vagy vizet.
  • Vegyük le a tűzről és a még forró kölesbe keverjük bele a megmosott mazsolát.
  • Hagyjuk langyosra hűlni. A langyos kölesbe keverjük bele az eritritolt, hogy könnyedén elolvadjon benne, nehogy a fogyasztáskor majd ropogjon a fogunk alatt. Most tegyük bele a sót is, keverjük el benne a fűszereket is.
  • A szobahőmérsékletűre hűlt kölesbe reszeljük bele a citromhéját és facsarjuk bele a citromlevet is.
  • A megízesített kölest tegyük a hűtőbe, a hűltebb masszával könnyebben tudunk bánni, jobban formázható majd, amikor megtöltjük zselével a rudakat.
  • A kihűlt zselét szeleteljük fel.
  • A kihűlt kölesmasszából egy nagyobb evőkanálnyit helyezzünk a tenyerünkre, lapogassuk el és gondosan csomagoljuk bele a zselécsíkot.
  • Görgessük bele a megpirított morzsába, a morzsa segít a formálásban is. Ismételjük a műveletet.
  • A megtöltött, morzsába forgatott kölesrudakat enyhén meleg sütőbe helyezve kissé meg is melegíthetjük, de hidegen is nagyon finomak.
  • Tálaláskor öntözzük meg a félretett pürésített eperrel.

 

Forrás: bulkshop.hu

 

Jó étvágyat!

Fantasztikus sütemények találhatók ITT!

Almás mákos mini tortácskák lisztmentesen

Bámulatos receptekre vágysz?

Lapozz bele varázslatos alakformáló szakácskönyvünkbe!

Az Élet írta szakácskönyv


 

Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?

Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?

TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT! 

SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás