Mediterrán rakott padlizsán hidegen

TOVÁBB AZ ÖSSZES ÉTEL RECEPTRE!    


 

A piacokon és a zöldségeseknél halomban áll a gyönyörű padlizsán és a húsos, érett és édes paradicsom, most tetőzik a szezon, érdemes hát kihasználni őket minél többféle formában. Szerencsére jól passzolnak egymáshoz, most pedig egy hideg rakott változat készült, ami magában is, de köretként, saláta helyett is tökéletes.

Mediterrán ízvilágú, frissítő, a nyár ízeivel telepakolt és nagyon egyszerűen elkészíthető ez a csupa zöldség fogás, ami akár mindenmentes és vegán étrendbe is beilleszthető. Sütőben sült padlizsánszeletkék nyers paradicsomszósszal rétegezve, kiadós, kevés olívaolajjal készül, előre elkészíthető, és minél többet pihen, annál jobban összeérnek az ízei.

Tálalhatjuk előételnek, de grillpartin köretnek is remek, nagyon finom, ahogy a sült paradicsom magába szívja a fűszeres paradicsomszószt, az egészet pedig még izgalmasabbá teszi, ha tálalás előtt meghintjük egy kevés pirított napraforgóbéllel vagy fenyőmaggal.

Hozzávalók:Mediterrán rakott padlizsán hidegen

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • maréknyi friss bazsalikom
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsemecet
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 2-3 evőkanál pirított napraforgómag vagy fenyőmag
  • só, bors

Elkészítés:

A padlizsánot szárát levágjuk, hosszában félbevágjuk, és vékony félkarikákra vágjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, hogy egymást ne fedjék, finoman sózzuk, majd 2-3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és ecsettel elkenjük. Melléjük tesszük a fokhagymagerezdeket, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük.

Közben a szószhoz a paradicsomokat félbevágjuk, és egy vastagabb lyukú reszelőn lereszeljük a vágott felével kezdve, így a héj a kezünkben marad, és az eredmény egy finom, zamatos paradicsompép lesz. A megtisztított hagymát finomra vágjuk a bazsalikommal együtt, a paradicsomhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés római köményt adunk hozzá, 2 evőkanál balzsamecettel és 2-3 evőkanál olívaolajjal kikeverjük, félretesszük.

A megsült padlizsánokat egy tálba villával átrakosgatjuk, lehet akár több réteg is. A sült fokhagymákat a héjukból kinyomjuk, vollával pépesítjük, a paradicsomszószhoz adjuk, átkeverjük, majd egyenletesen a padlizsánra kanalazzuk. Fóliával lefedjük, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, de még jobb előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek, és a padlizsán felszívja a finom, fűszeres paradicsomos szaftot.

Tálalás előtt meghintjük pirított napraforgóbéllel vagy fenyőmaggal. Köretként is tökéletes sültekhez, grillezett fogásokhoz.

Forrás: cookta.hu

További fantasztikus padlizsán receptek ITT találhatók!

Mediterrán rakott padlizsán hidegen

Bámulatos receptekre vágysz?

Lapozz bele varázslatos alakformáló szakácskönyvünkbe!

Az Élet írta szakácskönyv

Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?

Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?

TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT! 

SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás