Tanyasi kakaspörkölt egyszerűen

A szárnyasok közül a kakas talán nem a mindennapok étele. A húsa teljesen eltérő a csirkéjétől, nagyon porhanyós lesz, különlegesen finom. Az elkészítése is rendkívül egyszerű. A hús gyorsan készre fő, szóval remek választás. Érdemes piacon beszerezni, ha lehetőséged van rá, akkor tanyasit.

“Szeles őszi reggel volt, mely áthúzta a terveimet, mely szerint kakas pörkölt készült volna  bográcsban. Maradt hát a konyha, és a tűzhely. Felkötöttem a kis kötényemet, és elkezdtem darabolni a termelőtől vásárolt házi kakaskámat.

Közben azon gondolkodtam, hogy mennyire elkényelmesedett az emberiség az évek folyamán.

Ha lehet csirkemellet veszünk, ha sült combot szeretnénk akkor azt, vagy csak májat. Az én kis kakasomban benne volt minden, a lába a mája a zúzája, a farhát, minden. Rég nem vettem egészben sem csirkét, sem kakast. Kakast talán soha.

Az életmódváltás egyik legnagyobb buktatója az egyhangú étkezés, amikor kielégítetlen marad az ember szervezete, mert a sokadik nap sült húst eszik salátával.

Jellemzően csirkét vagy pulykát, és sertést. Marhát már csak kevesen, birka, hal, kakas, kacsa pedig már igazán ünnepi ételnek számít.

Szóval, életmód váltók figyelem, nem kell belehalni az unalomba, étkezz változatosan.

El kell mondanom, hogy a kakas pörkölt mennyei, valamivel tovább kell főzni, mint egy csirkét, a húsa markánsabb, íze finomabb. Keress termelőt, piacot, ahol beszerezhető, és főzd meg magad.”

Hozzávalók:

  • 1 kakas
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • só, fokhagyma, pirospaprika
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • kacsa zsír
  • Lehet hozzá kissé különlegesebb fűszereket is használni, pl a borókabogyó remekül passzol hozzá

Elkészítése:

A kacsa zsíron üvegesre pirítom a vöröshagymát.

Hozzáadok 1 ek pirospaprikát, majd a feldarabolt husit.

Nyugodtan főzzük bele a lábát, a zúzát, a farhátat, egyedül a májat hagytam ki, amit csak akkor tettem bele, amikor már majdnem teljesen elkészült a pörkölt.

(A lábtól, a farháttól remek kollagénpótlás lesz a pörkölt)

Ha nem akar teljesen megpuhulni másfél óra főzés után, akkor egy késhegynyi szódabikarbónával segíthetjük a folyamatot.

Párolt zöldséggel tálaltam, és fermentált zöldségeket fogyasztottam hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük a receptet és a fotót Szentmiklóssy Évának

Könyvajánló

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket